Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dio dioničara Peveca ogorčen: Ne posluje se transparentno

Kodrić upozorava da se zadržana dobit Peveca ne smije upotrijebiti za ponovno gomilanje nekretnina, kako se svojedobno radilo
06. prosinca 2016. u 09:00 7 komentara 1136 prikaza
pevec
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Rezultati za prvih devet mjeseci poslovanja dostupni su u Fini, a u prvu kotaciju Zagrebačke burze društvo će izaći kad bude spremno, odgovarao je jučer na pitanja dioničara predsjednik uprave Peveca Jurica Lovrinčević. Dan investitora, prvi otkako postoji društvo, i nije bio previše posjećen iako kompanija, četiri godine od izlaska iz stečaja, još ima više stotina njih i više od 1,4 milijarde kuna prihoda.

Lovrinčević vs. Kodrić

No, kako prvih deset drži najmanje 55 posto današnjeg Peveca, od kojih neki ovih dana ponovo upozoravaju na netransparentnost nove uprave, neinformiranje dioničara o prihodima, nesazivanje izvanredne skupštine, neisplatu zadržane dobiti, neizlazak na ZSE, nije čudno što je dolasku na događaj prethodila pomna provjera i vojska zaštitara. Najveći dioničar Peveca, predsjednik uprave Samoborke i maloprodajnih ulaganja Želimir Kodrić, kaže kako poslovni potezi sadašnje uprave prijete ponavljanjem pogrešaka iz povijesti koje su dobavljače Peveca svojedobno skupo koštale. Upozorava kako se 36 milijuna kuna zadržane dobiti ne smije upotrijebiti za ponovno gomilanje nekretnina, kako je to svojedobno radio bivši čelnik tvrtke Zdravko Pevec, te naglašava kako bez trenutačnog predstavnika u NO-u i micanjem uspješne uprave s Darkom Šketom koja je Pevec izvukla iz stečaja i dovela do lidera na tržištu, dioničari nemaju načina utjecati na vođenje tvrtke. Kodrić zbog toga traži izvanrednu skupštinu. No Lovrinčević odgovara kako Kodriću dok je on bio predsjednik NO-a i vladao Pevecom do početka lipnja ove godine, nije smetalo što NO ima člana manjka. On će se imenovati, rekao je Lovrinčević, kad se steknu uvjeti za to. Iznesene brojke govore pak kako se na Glavnoj skupštini od 1. lipnja čak 68 posto dioničara izjasnilo za to da se dobit iz 2015. zadrži u tvrtki. Lovrinčevića se jučer prozivalo da njegova tvrtka Dicentra iz Osijeka i dalje kupuje dionice Peveca, da je zbog toga u sukobu interesa i ruši cijenu dionice tvrtke koju predstavlja. On pak odgovara kako je upravljačka prava nad Dicentrom predao te da djeluje u skladu sa statutom.

150 milijuna kuna sporova

Izvanredan otkaz Darku Šketu dan je, objašnjavaju u novoj upravi Peveca, među ostalim zato što je oštetio tvrtku za 2,2 milijuna kuna na ime stopostotnog avansa križevačkom Panproduktu, koji je ostao dužan peleta i briketa za 1,4 mil. kuna. Šket jučer nije bio dostupan za objašnjenje. Iz prezentacija na Danu investitora razvidno je i da Pevec trenutačno ima više od 100 pravnih sporova čije glavnice prelaze 150 mil. kuna, od čega oko 70 mil. potražuje nekadašnji vlasnik Zdravko Pevec. Što se tiče preuzimanja slovenskog Merkura, Pevecu je onemogućeno da napravi dubinsko snimanje, limitiran mu je opseg dokumentacije i informacija i drži ga se neprijateljskim preuzimateljem. Stoga je Pevec, čulo se jučer, privremeno prekinuo sudjelovanje u tom procesu.      

>> Pevec preuzima slovenski Merkur?

>> Pevec: Dobri poslovni rezultati, radnicima božićnica i novčana nagrada

Dostava paketa
ŽRTVA PREVARE
Osječanin naručio mobitel pa se neugodno iznenadio kada je vidio što je u paketu
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  kako ono ide...u koju god firmu dođem- ta propadne ali ne mogu ni ja svugdje stići...

 • Marko_Vorkapic:

  Kada vidim da se Želimir Kodić buni, onda znam da je sadašnja uprava na pravom putu. Kodrić bi na Pevec želio primjeniti svoj model privatizacije u kojemu uvijek najdeblji kra izvuku radnici. Šket je bio samo njegova produžena ruka...

 • adrad:

  Treba pripremiti dolazak nekog stranog trgovinskog lanca u Osijek, ako se tom prilikom malo i zalapa to bolje. A radnici, ko ih j... , neka se snalaze.