Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreditni rejting

Crvena lampica: Nova vlada mora rezati sva prava

\'krediti banke\'
19.10.2011.
u 10:30

Jasna poruka: rashode smanjiti za 5 milijardi kn ili pada rejting i dolazi MMF.

Desetak europskih država izgubilo je na kreditnom rejtingu u posljednjih godinu dana, a Hrvatska se nije našla među njima zbog izbora. Tri velike rejting-agencije Fitch, Moody’s i Standard & Poor’s dogovorile su se da neće propitivati hrvatski rejting dok ne prođu izbori kako ne bi utjecali na njihov ishod, ali su svima u Zagrebu dali do znanja što se od nove vlasti očekuje.

9 milijardi za kamate

Željko Lovrinčević, premijerkin savjetnik i član Savjeta HNB-a, tvrdi da kreditne agencije očekuju od nove vlade da korigira rashodnu stranu proračuna za oko 1,5 posto BDP-a, odnosno da se ukupni rashodi smanje za 5 milijardi kuna, sa 121 milijarde na 116 milijardi kuna.

>>Povišice, ukidanje harača, 2. stup... Mine za novu vlast

Pad rejtinga poskupio bi cijenu kapitala za sve iz Hrvatske ili bi znatnom broju tvrtki onemogućio da se zadužuju. Osim smanjenja ukupnih rashoda, od nove se vlade očekuje i oštra preraspodjela jer se iduće godine u proračunu mora naći 9 milijardi kuna za kamate, što je 1,5 milijardi kuna više nego ove i 2,5 milijardi kuna više nego 2009. godine.

– Kako naša ekonomija ne bi ponovno utonula u recesiju koja prijeti velikom broju zemalja, potrebno je naći prostor za rast investicija u javnom sektoru od barem 3 milijarde kuna ili kroz prihode od privatizacije ili kroz daljnje smanjenje tekućih rashoda.

To znači da se tekući proračunski rashodi trebaju smanjiti 7 do 10 milijardi kuna, 7 budu li se sredstva za investicije nalazila putem privatizacije ili 10 ako ne bude privatizacijskih prihoda – tvrdi Lovrinčević. Stipe Laća, analitičar ST-Investa, kaže kako je glavni problem Hrvatske što većina stranaka najavljuje da neće smanjivati prava, što implicira da neće biti ni smanjenja proračuna za 2012.

– Urednost državnih financija osnovni je preduvjet za zadržavanje rejtinga, a smanjivanjem rejtinga dolazi do povećanja kamatnih stopa prilikom novog zaduženja, što negativno utječe na deficit proračuna. Smanjivanje proračuna neizbježno je kako bismo zadržali postojeći kreditni rejting – tvrdi Laća.

Lovrinčević je još konkretniji pa kaže da ne dolazi u obzir povećanje osnovice za plaće u javnom sektoru, o čemu je pokrenut novi krug pregovora sa sindikatima, već treba odlučiti hoće li se tijekom 2012. ići na daljnje smanjenje osnovice za plaće ili na pad broja zaposlenih u javnom sektoru.

Njegova je procjena da javni sektor, zajedno s javnim poduzećima i lokalnom upravom, treba otpustiti najmanje 20.000 radnika. Mirovine se ni iduće godine ne bi indeksirale, povlaštene bi mirovine trebalo smanjivati, jednako kao i socijalna prava, dječje doplatke ili rodiljske naknade. I Jadranka Kosor i Kukuriku koalicija izričiti su da ta prava neće dirati.

Teška raspodjela

– Te su aktivnosti nužne da bi se zadržao kreditni rejting u nadolazećem razdoblju. Jedan od prvih koraka nove vlade mora biti i promjena Zakona o radu, a možda će trebati povećati i PDV. Ako se to ne napravi, troškovna će se prilagodba morati provesti na tečaju, što je još lošije – kaže Lovrinčević te dodaje da bi se nakon pada rejtinga Hrvatska morala obratiti MMF-u, a taj bi aranžman bio tvrđi od svih dosadašnjih.

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić kaže da je čuo za najave restriktivnijeg i strožeg pristupa rejting-agencija, no ne iz Vlade ili središnje banke nego iz druge ruke.

– Svjesni smo stanja u okruženju. To što je u dva mjeseca premija rizika za Hrvatsku udvostručena crvena je lampica za sve. Moguće je provesti fiskalnu konsolidaciju u srednjem roku i smanjenje proračunskih rashoda za 1% BDP-a godišnje bez radikalnih rezova. Unutrašnja će preraspodjela biti teška, ali ne i neizvediva – komentira Branko Grčić.

Komentara 156

Avatar stravaxx
stravaxx
12:34 19.10.2011.

ma dok imamo dvije stranke i podijeljene građane upravo je tak kak je. uvijek je polovica dobro a druga polovica loše. čista matematika.

KO
konstanta
16:29 19.10.2011.

Mislim da bi bilo sasvim dovoljno da nova Vlada \"reže prava\" dobivena po \"babi i stričevima\". Začudili bismo se koliko takvih \"prava\" ima.

EL
elfenomeno77
11:33 19.10.2011.

Desetak europskih država izgubilo je na kreditnom rejtingu posljednjih godinu dana, a Hrvatska se nije našla među njima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije