Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prebacivanje obveza

Povišice, ukidanje harača, 2. stup... Mine za novu vlast

'22.09.2011., Zagreb - Darko Milinovic - ministar zdravstva i socijalne skrbi prisustvovao je otvaranju novoizgradjenih dijelova objekata Klinickog bolnickog centra Zagreb na Rebru. Na trenutak ga je
'Davor Puklavec/PIXSELL'
19.10.2011.
u 09:30

Ministar zdravstva posvadio sindikate jer želi pogodavati dijelu liječnika.

– Svi moraju shvatiti da novca za proširenje prava nema – kaže Željko Lovrinčević, koji je ovih dana aktivan i u pregovorima između Vlade i sindikata javnog sektora o plaćama u idućoj godini.

>>Crvena lampica: Nova vlada mora rezati sva prava

Vlada je od sindikata zatražila da se obveza usklađivanja plaća odgodi za godinu dana, no nisu ni u Vladi svi na istoj valnoj duljini. Ministar zdravstva Darko Milinović potiho je s dijelom svojih sindikata dogovorio povećanje plaća za dio liječnika, što je izazvalo javni revolt i protivljenje četvrtog sindikata u zdravstvu koji zastupa Spomenka Avberšek.

– Ja moram voditi računa o svih 70.000 zaposlenih u zdravstvu, a ne o 5000 liječnika koji primaju naknadu za dežurstvo i pripravnost. Postavila sam pitanje kako će se naći novac za njihove povišice, a da ne dođe do kolapsa sustava – kaže S. Avberšek, koja potez Ministarstva zdravstva opisuje kao “minu sačekušu” za novu vladu u 2012. godini.

Nije to jedini potez kojim sadašnja vlada otežava posao svojim nasljednicima. Neočekivano je u proceduru upućen zakon kojim se smanjuju trošarine za telekomunikacijske operatere, što će državnom proračunu uzeti oko 300 milijuna kuna.

– Vlada to ne bi smjela raditi mjesec dana prije odlaska, kome se time čine ustupci i zašto – pita i Branko Grčić iz SDP-a.

Vlada je pogriješila i s otvaranjem drugog stupa, zaključak je sudionika niza okruglih stolova časopisa Banka i Instituta za javne financije o mirovinskom sustavu. Time se, rekao je Zoran Anušić iz Svjetske banke, ne rješava problem, a narušava se sustav. Sve simulacije pokazuju da će mirovine realno zaostajati za plaćama, a razlike u mirovinama iz prvog i mješovitog sustava ostat će trajne. To treba riješiti ujednačavanjem prava na dodatak za sve, zbog kojeg je većim dijelom i nastala razlika u mirovini.

Ključne riječi

Komentara 55

EL
elfenomeno77
09:40 19.10.2011.

sindikati su jedna velika skupina neradnika koja se prije svega bori za svoje vlastite interese a ne interese radnika koje predstavljaaju

OS
Oliver, Sir
09:42 19.10.2011.

Ovo zdravstvo je najveće leglo korupcije! Nedavno sam trebao bolničku uslugu ... Ukratko: bilo bi puno poštenije da su na ulazu u bolnicu izvjesili \"cjenik\" - opracija ovakva 500 EUR (doktoru), operacija onakva 300 EUR (doktoru), itd .... FUJ!!!

CH
Charles
09:37 19.10.2011.

I na koncu, zašto nećemo glasovati za Hrvatsku demokratsku zajednicu ....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije