Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavaju banke

Ciparski BDP bi u ovoj godini mogao pasti čak 13 posto!

Cipar prosvjed (1)
Reuters/Pixsell
04.04.2013.
u 16:12

- U 2013. godini pad možda neće biti kako se procjenjivalo 8,7 posto, već bi mogao doseći i 13 posto - napisao je u svom komentaru u CyBC glasnogovornik Vlade Christos Stylianides.

Glasnogovornik ciparske Vlade kazao je da bi ekonomija te države mogla pasti čak 13 posto zbog oštrih mjera štednje i restrukturiranja banaka koje moraju kako bi ispunili uvjete međunarodnih kreditora, piše Bloomberg.

- U 2013. godini pad možda neće biti kako se procjenjivalo 8,7 posto, već bi mogao doseći i 13 posto - napisao je u svom komentaru u CyBC glasnogovornik Vlade Christos Stylianides.

Prije dobivanja \"paketa pomoći\", Europska komisija je za otočnu državu predviđala pad BDP-a od 3,5 posto u 2013. godini. Ciparska vlada će ovog tjedna nastaviti razgovore sa tzv. \"troikom\" koju čime predstavnici Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke o uvjetima za dobivanje 10 milijardi eura pomoći.

Stylianides piše kako će država zbog tog dogovora u 2014. godini morati kresati plaće u javnom sektoru te povećati neke poreze i dodaje da vlada nema mnogo manevarskog prostora u raspravi s \"troikom\". Ciparska ekonomija ima udio od samo 0,2 posto u ukupnoj ekonomiji eurozone.

- Napuštanje eurozone bi bio kao skok u bezdan i nije bio opcija za Cipar - tvrdi Stylianides koji smatra da se uz prave mjere ekonomski preokret može očekivati već 2014. godine. - Možemo stvoriti uvjete kako bi ostvarili rast mnogo brže nego što očekuje \'troika\' - smatra Stylianides.

>>Zet predsjednika Cipra prenio milijune u London

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije