Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agencija Cushman&Wakefield’s

Cijenom najma Ilica je jeftinija od beogradske Knez Mihajlove

People climb a pole on Fifth Avenue outside Trump Tower during protests following President-elect Donald Trump's election victory in Manhattan, New York, U.S., November 9, 2016.  REUTERS/Andrew Kelly
Foto: Reuters
19.11.2016.
u 14:40

Bolji smo ipak od ljubljanske Čopove ulice gdje kvadrat u najmu plaćate prosječnih 720 eura, kao i od Skopja gdje na sličnoj lokaciji treba dati 360 eura

Prema istraživanju velike američke nekretninske agencije Cushman&Wakefield’s smještene u Chicagu zagrebačka je Ilica na 47. mjestu najskupljih glavnih gradskih ulica. Isto je mjesto u istraživanju ove američke tvrtke držala i prošle godine. Prosječna je cijena kvadrata u najmu u najvećoj zagrebačkoj ulici 840 eura, isto kao i prošle godine. Dakle, po ovom istraživanju koje se provodi 28. put, a obuhvaća 462 najreprezentativnije svjetske ulice, Zagreb je sa svojom glavnom gradskom ulicom negdje ispod zlatne sredine. Skuplja je, recimo, beogradska Knez Mihajlova gdje se kvadrat prosječno unajmljuje po 1020 eura.

Najpristupačniji

Bolji smo ipak od ljubljanske Čopove ulice gdje kvadrat u najmu plaćate prosječnih 720 eura, kao i od Skopja gdje na sličnoj lokaciji treba dati 360 eura. Jasno, pitanje je tko je najskuplji. Odgovor je New York gdje na Gornjoj 5. aveniji, prostoru između 49. i 60. ulice gdje kvadratni metar u najmu stoji 29.065,5 eura godišnje. Causeway u Hong Kongu nije puno dalje. Tamo kvadrat stoji 27.884 eura, a Champs-Élysées u Parizu je čak za upola jeftiniji - 13.255,2 eura godišnje.

Londonski New Bond Street je odmah tu negdje sa 12.433,6 eura. Tokio se u odnosu na prošlu godinu popeo za tri mjesta, kvadrat na njegovoj Ginzi unajmljuje se za 12.102,9 eura, što je tek nešto skuplje od milanske Vie Montenapoleone koja je ravno 12.000. Najskuplji njemački grad, primjerice, je München gdje se na Kaufinger Strasse plaća 4440 eura.

Kao najelitnija mjesta na glavnim ulicama svjetskih gradova ističu se Samsungov 837 Washington Street Store u New Yorku, novi Primarkov dućan u Madridu te obnovljeni Appleov store na londonskom Regent Streetu.

Zanimljivost je kako je pet od stotinu najskupljih europskih velikih ulica u francuskim gradovima. Cjenovno najpristupačnija lokacija je litavski grad Kaunas gdje je kvadratni metar 174 eura godišnje. Najveći porast potražnje ipak bilježi londonski Covent Garden a pada potražnja za moskovskim Stoleshnikovim, što je nekako i logično obzirom na opću političku situaciju. Još jedna država trpi posljedice ekonomskih previranja. Riječ je o Švicarskoj prema kojoj su zakupci postaju sve hladnijima. Razlog je za to evidentan, jaki franak izazvao je pad shopping turizma, a time i usporeni rast cijena nekretnina.

Ostat će najtraženiji

No, u Cushman&Wakefield’su procjenjuju kako će top svjetska lokacija ostati New York. Pogotovo su analitičari ove nekretninske tvrtke uvjereni kako će Manhattan ostati najtraženijom lokacijom jer nigdje drugdje na svijetu nema mjesta koje nudi istu gustoću, toliko visoke prosječne prihode ili količinu turističke potrošnje.

Iza Manhattana lagano se promaljaju Financial District, Meatpacking District i Lower East Side u kojima raste ponuda komercijalnih kvadrata. U našem okruženju kao pogotovo atraktivna poslovna destinacija ističe se Budimpešta. To se pripisuje i ukidanju neradne nedjelje. Tamošnja Vaci Utca dobiva neke ekskluzivne dućane poput CCC, Tiger i Cadenza uz 5800 kvadrata veliki H&M.

>> U Klaru nećemo doći iz čergi nego iz starih kućica u Heinzelovoj

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Idler 3
Idler 3
20:22 19.11.2016.

A jel bi mogli jenput (konačno) usporedit malo cijene npr s Bečom. Najdite di su Ringstraße ili Rotenturmstraße u samom središtu pa napišite kaj i kak!

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
20:03 19.11.2016.

Po mome skromnom misljenju trebalo bi usporedjivat nase cijene sa cijenama drzava s kojima smo u zajednici zvanoj EU. To je nasa realnost zar ne?

BA
bakulušić
20:38 19.11.2016.

Ima li turista na Avali, igra li Čukarički kao nekada, je li živa teta u Svetozarevu... jesu li logori u kojima su držali Hrvate još uvijek u dobrom stanju???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije