Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Američka vlada umiješala se u preuzimanje Qualcomma i odgodila glasanje dioničara

Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
07.03.2018.
u 08:32

Spojem Broadcoma i Qualcomma nastao bi monopolist u dijelu mobilnih čipova

Broadcom, tvrtka sa sjedištem u Singapuru želi preuzeti američki Qualcomm i to za 146 milijardi dolara ili 82 dolara po dionici, što bi bio najveći ikad posao u tehnološkom biznisu.

Pokušavaju to već nekoliko mjeseci, i kada su konačno dospjeli do točke da dioničari Qualcomma trebaju glasati za ili protiv tog posla i zapravo na korak do sklapanja posla umiješala se američka vlada. 
Upitni su im sigurnosni aspekti cijele priče. Naime, Vijeće za strane investicije SAD-a (CFIUS) zatražilo je odgodu glasanja na trideset dana, što je u osnovi pomalo čudno jer do sada nikada nisu reagirali uoči sklapanja poslova. Spoje li se ova dva proizvođača čipova nastao bi svjetski monopolist kada se radi o mobilnim uređajima jer bi tada doslovno svaki novi smartfon imao ukorporiran njihov dio i to onaj najvažniji. Procesorsku snagu koja oplemenjena umjetnom inteligencijom u biti skuplja podatke korisnika. Usto razvijaju i predvodnici su novih tehnologija potrebnih za prelazak na 5G, ili mreže nove generacije koje neće samo uvezivati mobitele već i sve ostalo, poput automobila ali i niza ostalih proizvoda. 
Kada bi se radilo samo o kategoriji proizvođača čipova tada bi spojeni Broadcom i Qualcomm bili treći svjetski proizvođač iza Intela i Samsunga. Dioničari Qualcomma posljednjih godina gledali su kako im se investicija smanjuje uslijed spora s Appleom oko patentnih prava, što je vodilo ka tome da se pronađe kupac jer su kratkoročni investitori htjeli oplemeniti svoje udjele.. Ipak, Broadcom je dugo bio na ledu, no cifra se povećavala i od početnih 100 milijardi dolara dogurala do rekordnih 140 milijardi dolara, te bi sada bio izgledan pristanak dioničara ako ih američka vlada ne zaustavi. 
Amerikanci u posljednje vrijeme aktivno djeluju protiv azijskih biznisa. Pod izlikom sigurnosti kineski Huawei mobiteli nisu smjeli na američko tržište, a zaustavljen je i 1,2 milijardi dolara vrijedna prodaja MoneyGrama kineskom Ant Financial, dijelu Alibabe.

Pogledajte i Rimac C_Two:

1/33
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije