Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrđeno

BiH uskoro počinje izvoziti meso peradi u EU, glavno tržište Hrvatska

Piletina
Foto: Thinkstock
09.10.2017.
u 14:41

Riječ je o dopuštenju za izvoz mesa peradi i peradarskih prerađevina, a BiH ministar Šarović je potvrdio kako je Hrvatska zapravo glavno tržište na kojemu proizvođači iz BiH planiraju plasirati svoje proizvode.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je danas u Sarajevu kako je ta zemlja dobila preliminarnu suglasnost tijela Europske unije za početak izvoza peradarskih proizvoda na tržište država-članica EU, a prvi takvi proizvodi iz BiH mogli bi biti plasirani iduće godine.

Riječ je o dopuštenju za izvoz mesa peradi i peradarskih prerađevina, a ministar Šarović je potvrdio kako je Hrvatska zapravo glavno tržište na kojemu proizvođači iz BiH planiraju plasirati svoje proizvode.

"Hrvatska je i prije bila naše glavno tržište, naši proizvodi tamo visoko su cijenjeni", kazao je Šarović.

BiH je izgubila mogućnost slobodnog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatsku kada je ona postala punopravnom članicom EU i od tada mora tražiti posebne suglasnosti tijela Europske komisije za takav izvoz kada ispuni stroge kriterije.

BiH je do sada takvu suglasnost uspjela dobiti samo za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda pri čemu je glavno tržište opet postalo hrvatsko.

Posebno izaslanstvo Ravnateljstva za hranu i zdravlje Europske komisije u rujnu je boravilo u BiH kako bi provjerilo način proizvodnje u peradarskim pogonima i sustav kontrole kvalitete i na temelju tih provjera izdali su pozitivno preliminarno izvješće.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH očekuju kako će za dvadesetak dana iz Bruxellesa biti objavljeno konačno službeno izvješće te kako će ono biti također pozitivno i u tom slučaju izvoz mesa peradi i peradarskih proizvoda mogao bi početi 2018. godine.

Ključne riječi

Komentara 4

FR
franjo
19:53 09.10.2017.

Znači izvoz u Hrvatsku.

Avatar humbaba
humbaba
16:29 09.10.2017.

zdravija je ova piletina iz BiH nego ova drogirana iz EU

PU
paul-umpe
18:31 09.10.2017.

Nadam se da onaj vehabija iz Maoce nece izvozit svoju piletinu.U BiH proizvođaci mjesaju kan sa hranom da pilici brze rastu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije