Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA

Izvoz raste brže od uvoza, dobre prognoze i za treći kvartal

I turizam diže hrvatsku potrošnju
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
11.09.2017.
u 07:00

Trgovina na malo nominalno je porasla 6,9 posto, a za te je podatke zaslužna odlična turistička sezona

I nakon sedam mjeseci izvoz Republike Hrvatske bilježi rast. Prema prvim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, do kraja srpnja izvezli smo robu vrijednu više od 58 milijardi kuna, čime je zabilježen rast od 13,72 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini. Uglavnom se izvozi u zemlje članice Europske unije, ali izvoz prema trećim tržištima sve je važniji u ukupnoj masi.

Tako je prema tržištima izvan EU ove godine prodano 20,5 milijardi kuna vrijedne robe, što je za 22,5 posto više nego u istom periodu prošle godine. Interesantno je i da se penje udio robe izvezene na treća tržišta u ukupnom izvozu, i to na više od 35 posto. I trgovina na malo kontinuirano raste pune tri godine zaredom, a ova godina bolja je nominalno 6,9 posto nego prvih sedam mjeseci 2016. Oba podatka, i one o izvozu i one o trgovini na malo, treba promatrati u kontekstu rasta turističkih rezultata jer, kad se govori o izvozu, uvijek valja napomenuti i da je jedan dio turizma uključen u te podatke.

Također, turistička potrošnja u hrvatskim destinacijama naravno ulazi u podatke o trgovini na malo. Izvoz i potrošnja su pogurale desezonirani rast BDP-a na 3,4 posto u drugom tromjesečju, a dobar srpanj najava je osjetnog rasta i u trećem kvartalu. Negativna je strana da je rastao i uvoz pa prvi podaci govore da se uvezlo oko 94 milijarde kuna roba tijekom sedam mjeseci, ali je utješno da uvoz raste sporije nego uvoz, odnosno bilježi se stopa rasta od 10%.

 

Komentara 8

Avatar babas
babas
10:26 11.09.2017.

Trgovinski deficit je iz godine u godinu sve veći. Što je tu pozitivno?

DU
Deleted user
10:58 11.09.2017.

Ma hajde, ne blebetajte. Jedino sto izvozimo su nasi radnici u Irsku i Njemacku, sve ostalo uvozimo. Cak i luk, paradajz i svinjetinu.

IM
ime3
09:01 11.09.2017.

U laži su kratke noge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije