Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za hrvatskim šaranom ‘ludi’ na obali Baltika

Proizvodnja šarana danas u RH nije ni sjena nekadašnje, 2023. dostići ćemo tek trećinu prijeratne proizvodnje od 15.000 tona
22. rujna 2017. u 14:50 2 komentara 2994 prikaza
šaran
Foto: Park prirode Vransko jezero
Pogledajte galeriju 1/2

U ukupnoj hrvatskoj potrošnji ribe šaran je zanemariva stavka – po stanovniku ne pojedemo ni pola kilograma te slatkovodne ribe godišnje, no njegova proizvodnja posve je druga priča. Završava tisuće kilometara dalje u izvozu, čak i na obali Baltika, u Gdanjsku, koji bi sam iz Hrvatske mogao “progutati” i 10 tisuća tona.

Europska komisija Tomislav Krasnec Hrvatska od Badinterove do Junckerove komisije

No dok su Poljaci i ostatak Europe “gladni” te, a i druge ribe, s obzirom na to da EU 28 iz akvakulture te ulova ne uspijeva podmiriti ni 35% ukupnih potreba, proizvodnja šarana 20-ak hrvatskih proizvođača ove će godine iznositi svega oko 3,5 tisuća tona, čulo se na jučerašnjoj 4. međunarodnoj konferenciji o uzgoju šarana koja je u Zagrebu okupila najeminentnije znanstvenike i gospodarstvenike iz 10-ak europskih zemalja.

Europa uveze 65% sve ribe

– Europa čak 65% ribe uvozi iz trećih zemalja, a potražnja i dalje raste te bi se samo kroz akvakulturu mogle sasvim zadovoljiti potrebe europskog tržišta – kaže predsjednik Udruženja ribarstva HGK te direktor Ribnjačarstva Poljana Milan Božić naglašavajući kako bi Hrvatska sukladno razvojnim projektima na kraju novog financijskog razdoblja 2023. trebala proizvoditi 5 tisuća tona šarana. To je mali korak, zna li se da smo prije Domovinskog rata proizvodili i 15 tisuća tona. No, iako se oporavljamo, tehnologija i neznanje još uvijek su nam najveći problem, objašnjava Božić. Nedopustivo je da u RH nema ni strukovne škole za ribarstvo. A ni politika i zaštitari ribnjacima ne idu na ruku iako se čak 80% šarana izveze.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković ističe kako je akvakultura u RH strateška i jedna od najbrže rastućih proizvodnih grana s prosječnim rastom od 10%. Imamo razvojni plan povećanja proizvodnje u akvakulturi koji se temelji na povećanju proizvodnje uz poštovanje načela održivosti te povećanje konkurentnosti.

Proizvodnja šarana koja obuhvaća 75% ukupne proizvodnje u slatkovodnoj akvakulturi pritom je jako važna jer slijedi proizvodnju bijele ribe, a ribnjaci su važni i u kontekstu razvoja ruralnih područja, zapošljavanja te očuvanja bioraznolikosti i zaštite od poplava. – S 3,8 mil. tona godišnje, šaran čini 5,7% globalne proizvodnje ribe – kaže Andrzej Lirski s poljskog instituta Stanisław Sakowicz Inland Fisheries. Carska riba, kako joj tepaju, u EU je pak na 9. mjestu među 10 najvažnijih uzgojnih vrsta po vrijednosti proizvodnje od 148,4 mil. eura te na 6. po proizvedenim količinama.

Hakerski napad Zaštita od hakera Nova agencija EU pomagat će državama u obrani od cyber napada

Poljaci dižu potrošnju u EU

Zanimljivo je da su migracije 5,6 milijuna građana iz srednje i istočne Europe u zemlje tzv. stare Europe, među kojima je 30% Poljaka, potaknule potrošnju šarana i na tim tržištima. U 2015. je u Europi proizvedeno 71.210 tona običnog šarana. Izvezeno je 17.260 tona, a uvezeno 19.110 tona. Tržište Unije u zadnjih 10 godina raste po stopi od 9%. Najviše se šarana pojede u Mađarskoj, oko 1,16 kg po stanovniku godišnje, slijede Bugarska i Rumunjska, a u Hrvatskoj, gdje ga se pojede 0,46 kg godišnje, tržišna cijena šarana je i najniža, 1,5 eura za kilogram.

Pripremite sami: pijani šaran sa slaninom

Sastojci: 1,5-2 kg šarana, 1,5 kg krumpira, 4-5 češanja domaćeg češnjaka, 10 dag dimljene slanine narezane na ploške (ne smije biti previše mesnata), 2 dl kvalitetnog bijelog vina, sol, Vegeta, papar, malo ulja, sitno sjeckani peršin, limun

Priprema: Očistite šarana ili zamolite da to za vas učine na ribarnici. Dobro ga osušite, posolite i začinite Vegetom iznutra i izvana, popaprite pa u utore ugurajte komadiće češnjaka. U nauljenu vatrostalnu posudu dodajte na ploške narezan krumpir i posolite ga. Na njega položite špikovanog šarana s češnjakom i obložite ga slaninom. Šarana i krumpir pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko dva sata (dok ne porumeni). Na pola pečenja šarana podlijte bijelim vinom. Kad je gotov, izvadite ga na pladanj, prelijte sokom u kojemu se kuhao, pospite peršinom i ukrasite kriškama limuna.

teran traže poništenje Slovenija tužila Europsku komisiju zbog delegiranog akta o teranu Branko Grčić Grčić: 'Hrvatska je u krizi korištenja EU fondova, morat ćemo vratiti stotine milijuna eura' Večera ne odgađajte 8 stvari koje morate promijeniti u prehrani kada napunite 40
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • anticenzura:

    Migracije nisu 5,6 miliona iz Srednje i Istocne Europe, nego 18 miliona gradjana od 90-ih naovamo, nekidan pisali strucnjaci na tu temu.