Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavili povlačenje

BAT želi zatvoriti Tvornicu duhana Rovinj s 500 zaposlenih, poznato i zbog čega

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
18.06.2020.
u 22:37

Marić: Plan nam je nastavak razgovora s predstavnicima BAT-a, razumijemo potrebu za trošarinskim kalendarom

Prema neslužbenim informacijama iz British American Tobaccoa (BAT), ovogodišnja berba duhana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti posljednja koja će se preraditi u TDR-ovoj tvornici u Kanfanaru. Izvori bliski upravi potvrdili su nam da je ta multinacionalka, koja je u lipnju 2015. za 505 milijuna eura kupila TDR, pokrenula projekt zatvaranja tvornice, čime bi više od 500 tamošnjih radnika ostalo bez posla.

Odluci o zatvaranju presudila je, čini se, nedavna odluka Vlade o povećanju specifičnih trošarina na cigarete za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna, dok su proporcionalne trošarine na grijane i nove duhanske proizvode ostale iste – 600 kn/kg, kao i na cigare i cigarilose (600 kuna na 1000 komada) te na sitno rezani i ostali duhan za pušenje (600 kn/kg).

Zapošljava i kooperante

Kao posljedica nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode cigarete su od travnja u Hrvatskoj u prosjeku skuplje 2 kune, što je najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duhanska kompanija koja cigarete proizvodi u Hrvatskoj te zapošljava i cijeli niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duhana. Iz BAT-a su upozoravali Vladu i ministra Zdravka Marića da su prethodnim dizanjem trošarina već dostignute europske smjernice, pa nove trošarine, zbog kojih je cijena kutije skočila 120-130% u odnosu na 2010., nemaju smisla. Tim više što se posljednjim povećanjem trošarina krajem 2018. zbog čega je kutija cigareta poskupjela za 2 kune, lani u državni proračun slilo 150 mil. kuna manje nego prije poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 milijuna kuna. A usporedi li se, pak, kutija klasičnih cigareta i kutija duhana za zagrijavanje koji postaje “core biznis” nekih konkurenata, ispada da država od prve ubire 17 – 18 kuna trošarina, a od druge 3,50 kuna, čime je pogođen upravo domaći proizvođač duhana čija proizvodnja počiva na klasičnim cigaretama.

Kako bilo, odlaskom BAT-a iz Kanfanara ne samo da će u ovo krizno vrijeme nekoliko stotina radnika, koji su u njemu našli dobrog poslodavca i sigurna primanja, završiti na burzi, nego bi država, koja od duhanske industrije godišnje ukupno ubire oko 5 milijardi kuna poreza te 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a, što je gotovo 80% ukupnog poreza na dobit od svih sudionika u gospodarstvu, mogla ostati bez dobrog dijela tog kolača. Nedvojbeno je da su iz BAT-a, s obzirom na proizvodnju u Hrvatskoj, očekivali povoljniju poslovnu klimu i okruženje jer zajedno s Hrvatskim duhanima, Istra grafikom te lancem kioska iNovine u portfelju, u nas direktno zapošljavaju 1600 ljudi, a indirektno i 500 kooperantskih OPG-ova koji za njih na oko 3000 ha u Podravini i Slavoniji proizvode duhan. Istodobno cvjeta prekogranična kupnja u Srbiji i BiH, gdje su cigarete znatno jeftinije nego u Hrvatskoj, te domaće crno tržište, posebice rezanog duhana, na kojemu država gubi više od milijarde kuna godišnje.

Na upit Večernjeg lista o zatvaranju jedne od najmodernijih tvornica duhana u Europi, iz BAT-a su tek kratko službeno odgovorili da “tvrtka kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija”.

Sindikalni povjerenik PPDIV-a i TDR-a Branko Korotaj kazao je da nema komentara te da ne vjeruje u zatvaranje tvornice. Tvrdi da takva nagađanja o Kanfanaru slušaju svakih nekoliko mjeseci. No u petak će, kako nam je potvrdio regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević, sindikalisti s upravom u Kanfanaru ipak sjesti za stol, kako bi se potvrdile ili demantirale informacije koje se čuju u javnosti. U svakom slučaju, u vrijeme kad sve ozbiljne tvrtke preispituju i optimiziraju svoja poslovanja, očekuje se da bi buduća Vlada i BAT ipak mogli postići kompromis. Ministar financija Zdravko Marić kaže da su s predstavnicima BAT-a već razgovarali o budućnosti duhanskog biznisa, ali u tome ih je prekinula koronakriza.

Proizvodnja većinom za izvoz

– Plan nam je nastavak razgovora, između ostaloga i oko predvidivosti poslovanja, kao što razumijemo potrebu za donošenjem trošarinskog kalendara. Istodobno je za državu i zaposlenike bitna opstojnost i tvornice i uzgoja duhana te zbog toga itekako imamo razloge za daljnje razgovore i unapređenje uvjeta poslovanja, kao i za sve druge poduzetnike – kaže ministar.

BAT je nakon kupnje TDR-a, što je najveća strana investicija u povijesti Hrvatske, kontinuirano ulagao u Hrvatsku – u pet godina čak 45 mil. eura. Lani je u Kanfanaru proizvedeno 12 mlrd. cigareta, više od 60% u odnosu na stanje u vrijeme preuzimanja TDR-a. Više od 80% proizvodnje ide u izvoz, najviše na tržišta EU, dok u državni proračun BAT uplaćuje oko 3 mlrd. kuna trošarina i poreza. Hrvatska, odnosno Zagreb, sjedište je cijele BAT-ove Adria regije od osam zemalja, no kako se upravo navršava pet godina moratorija na zatvaranje tvornice koji je Adris grupa ispregovarala prilikom prodaje TDR-a, u slučaju bolje ponude BAT ništa ne veže za Hrvatsku.

Komentara 57

DU
Deleted user
23:10 18.06.2020.

Da mi nije žao sad bi razbio mobitel. Nepušač sam ali to nema veze. J...t' onog tko ti najviše uplaćuje u proračun može samo idiot. Hoće li ijedan zanatlija s zaposlenim pomoćnikom ostati u ovoj j.....j državi za koju krv smo lili.

DU
Deleted user
23:37 18.06.2020.

Hrvatski vlastodršci moraju shvatiti da se strane firme ne daju musti kao hrvatske i tu sve prestaje.Da više zarađuje država nego proizvođač ima jedino u Hrvatskoj .To kod stranih ulagača ne pali!!!!

CH
chrvoje1x2
23:24 18.06.2020.

Bitno da su glavne teme ustaše, partizani, pobačaj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije