Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vlada odobrila isplatu predujma Agroduhanu od 7,66 milijuna kuna

Taj iznos upotrijebit će se za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja prije dokapitalizacije u kojoj će sudjelovati zainteresirani investitori, a konkretno za za podmirenje dospjelih obveza na dan 31. siječnja 2020. godine prema kooperantima, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
13. veljače 2020. u 11:18 1 komentara 150 prikaza
Berba duhana
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vlada je u četvrtak donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije Agroduhana iz Slatine, kojom odobrava isplatu predujma toj tvrtki od 7,66 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Sjednica Vlade 206. SJEDNICA Plenković: Nastojat ćemo se boriti za hrvatske interese u financijskoj omotnici Europske unije

Taj iznos upotrijebit će se za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja prije dokapitalizacije u kojoj će sudjelovati zainteresirani investitori, a konkretno za za podmirenje dospjelih obveza na dan 31. siječnja 2020. godine prema kooperantima, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Centar za restrukturiranje i prodaju i Agroduhan zadužuju se da do kraja 2021. godine provedu otvoreni postupak dokapitalizacije u kojem će pravo sudjelovanja imati privatni investitori, u skladu s pravilima i odredbama propisa kojima se uređuje tržište kapitala.

Agroduhan je u većinskom vlasništvu države (CERP je vlasnik 95,19 posto) i značajna je u organiziranju proizvođača duhana.

U obrazloženju Vladine odluke uz ostalo se navodi kako bi u slučaju nedostatka potrebnog kapitala za nesmetano financiranje redovnog poslovanja došlo do prestanka rada Agroduhana, s iznimno negativnim posljedicama za hrvatsko gospodarstvo, posebno poljoprivredni sektor uz očekivana propadanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i nastavak iseljavanja, što negativnim posljedicama kumulativno višestruko nadmašuju planirani iznos dokapitalizacije.

Plinacro-u suglasnost za jamstvo PSP-u 

Vlada je u četvrtak odobrila Plinacro-u davanje jamstva Podzemnom skladištu plina (PSP), radi sklapanja dugoročnog klupskog
kredita s Hrvatskom poštanskom bankom i Privrednom bankom Zagreb, za refinanciranje kredita koji PSP ima u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

koronavirus PROBLEMI Ekonomski učinak korononavirusa još bez jasnih procjena: Posljedice će osjetiti cijeli svijet

Jamstvo je odobreno do iznosa od 187,6 milijuna kuna, koji je jednak iznosu kredita čija je namjena refinanciranje postojećeg HBOR-ova kredita odobrenog PSP-u 2015. godine u iznosu od 230 milijuna kuna, uz valutnu klauzulu u eurima i kamatnu stopu od 2,5 posto godišnje.

Novim kreditom u cijelosti će se prijevremeno otplatiti neotplaćena glavnica te platiti kamate obračunate do datuma prijevremene otplate, naknade i troškove, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Novi kredit je bez valutne klauzule, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,5 posto godišnje.

Ćorić kaže da će PSP novim kreditom uštedjeti 4,75 milijuna kuna.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • antonelić:

    bravo plenky i ostali trilateralci ( pinokio , njonjo ) , tako se spašava hrsko gospodarstvo ... pretakanje iz šupljega u prazno , tako se zove modus operandi ... i svako malo poneka porezna reforma , rasterećenje po 0,03 % ... prikaži još! tamo , a 0,05 % vamo , a sumirano dobijemo još veće opterećenje ... i zato smo tu gdje jesmo ( iza rumunjske i bugarske ali ispred albanije ) ...