Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HUP: Veće trošarine pogoduju crnom tržištu

Iz HUP-a ocjenjuju da porezna presija ima vrlo malo utjecaja na razvijanje zdravih prehrambenih navika, jer se one prvenstveno kreiraju odgojem i sustavnom edukacijom dok istovremeno svako povećanje poreza stvara enormne štete domaćoj industriji
14. veljače 2020. u 14:49 0 komentara 178 prikaza
Predstavljanje HUP-ove analize ICT sektora i prijedloga mjera za zadržavanje radne snage
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u petak da će najavljeno povećanje posebnog poreza za duhanske proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića negativno utjecati na domaću industriju i pogodovati razvoju crnog tržišta.

Pušenje VELIKE RAZLIKE U CIJENAMA EU: Trošarine na duhan fiskalno dobre, ali neučinovite u odvraćanju od pušenja

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je ovaj tjedan da bi na temelju novih uredbi o trošarinama koje će uskoro biti upućene u javnu raspravu, cigarete mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, dok bi kod bezalkoholnih pića poskupljenje bilo samo za ona s većim udjelima šećera. 

"Svakom novom oporezivanju industrije treba pristupati racionalno i promišljeno, vodeći računa i o negativnim utjecajima takvih odluka na gospodarstvo", stoji u priopćenju HUP-a. Poslodavci napominju da je ministarstvo uvažilo dio njihovih argumenata te se nadaju da će i tijekom javne rasprave biti prostora za dodatna usklađivanja mišljenja, a  kako bi se "minimizirali negativni efekti ovih poskupljenja".  

Naime, kako ističu iz HUP.-a, ranija iskustva su već pokazala da veliko povećanje poreza i trošarina rezultira značajnim poremećajima na tržištu kroz prelazak na kupovinu iz ilegalnih izvora i prekograničnu kupovinu.

pušenje Veće trošarine Skuplje cigarete zbog brige za zdravlje nacije ili najlakše punjenje proračuna?

Tako je od 2010. godine čak oko 25 posto legalnog tržišta duhanskih proizvoda prešlo u nelegalnu sferu i na kupovinu preko granice, pri čemu povećanje cijena cigareta nije dovelo do smanjenja konzumacije duhanskih proizvoda i ne polučuje proklamirana očekivanja zdravstvene politike, apostrofiraju iz HUP-a.

Što se pak tiče prekomjerne konzumacije bezalkoholnih pića s većim udjelom šećera, iz HUP-a kažu da iskustva drugih zemalja također pokazuju kako dodatno oporezivanje takvih napitaka ne vodi značajnom uspjehu u poboljšanju zdravlja. Naime, bogatija kućanstva nastavljaju konzumirati pića koja poskupljuju, dok se siromašnija okreću jeftinijim brendovima i prekograničnoj kupovini, a svi zajedno i drugim prehrambenim proizvodima i napicima sa šećerima na koje se ne plaćaju dodatni porezi, čime se prehrambene navike zapravo ne mijenjaju.

Iz HUP-a ocjenjuju da porezna presija ima vrlo malo utjecaja na razvijanje zdravih prehrambenih navika, jer se one prvenstveno kreiraju odgojem i sustavnom edukacijom dok istovremeno svako povećanje poreza stvara enormne štete domaćoj industriji i pogoduje razvoju crnog tržišta.

Ilustracija Lov na 'prikrivene zaposlenike' Struka upozorava: Kriteriji preširoko postavljeni, a kazne će plaćati radnici

"Također nije jasno zašto prijedlog zakona pored oporezivanja šećera u bezalkoholnim pićima (koja obuhvaćaju i kategoriju energetskih pića) predlaže dodatno oporezivanje i drugih sastojaka koje se nalaze između ostalog i u energetskim pićima (metil-ksantin i taurin), ako je namjera prijedloga zakona bila oporezivanje šećera u bezalkoholnim pićima u svrhu zaštite zdravlja i prevencije od bolesti vezanih uz konzumaciju šećera". pitaju se iz HUP-a.

Kako navode, tipična energetska pića sadrže mješavinu kofeina, taurina, vitamina i drugih sigurnih i odobrenih funkcionalnih sastojaka. Tako jedna limenka energetskog pića od 250 mililitara sadrži u prosjeku 80 mg kofeina, što približno odgovara količini kofeina u jednoj šalici kave. Europska agencija za sigurnost hrane je više puta potvrdila da ne postoji nikakva štetnost u sastojcima energetskih pića, bilo pojedinačno ili u kombinaciji, napominju iz HUP-a.

Dodaju i da se tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića samoinicijativno i prateći načela društvene odgovornosti trude svakodnevno potrošačima ponuditi veći izbor proizvoda sa smanjenim udjelom šećera i kalorija te manja pakiranja kako bi se olakšala kontrola unesenih kalorija.

Berba duhana 206. SJEDNICA Vlada odobrila isplatu predujma Agroduhanu od 7,66 milijuna kuna

"Članice HUP-a spremne su i dalje raditi na poboljšanju ovih inicijativa te edukacijama i informiranjem javnosti zajedno s drugim organizacijama i institucijama doprinijeti razvoju svijesti o važnosti brige za zdravlje i raznovrsnoj te balansiranoj prehrani", zaključuju iz HUP-a.

Naime, kako je ovaj tjedan izjavio ministar Marić, uvela bi se svojevrsna inovacija te bi se trošarina na bezalkoholna pića podijelila na dva dijela - ostao bi fiksni dio, ali bi bio snižen sa 40 na 20 kuna po hektolitru na sva bezalkoholna pića, i to neovisno o drugoj varijabli - udjelu šećera.

"Uredbom će biti točno propisana četiri razreda - ona bezalkoholna pića koja u sebi imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati taj varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će nekih 10 kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a zadnji razred 60 kuna. U prijevodu, kada to zbrojite kod nekih pića će doći i do pojeftinjenja ovisno o udjelu šećera koji postoje u sadržaju samog pića, dok će kod nekog doći do povećanja trošarina", izjavio je ministar financija, dodajući da su kao zasebna kategorija prepoznata energetska pića. 

Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.