Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širi registar

Banke pojačavaju kontrolu i šire crnu listu neplatiša

hanžek
nnn
18.04.2010.
u 15:52

U Hrvatski registar kreditnih obveznika uključit će se novi podaci o korisnicima kartičarskih proizvoda, leasing kuća i potrošačkih kredita.

Vrlo malo zaduženja ostat će izvan kontrole banaka pošto se u Registar kreditnih obveznika uključe novi podaci o korisnicima kartičarskih proizvoda, leasing kuća i potrošačkih kredita. Odluku o širenju korisnika donijela je nedavno Skupština Hrvatskog registra obveza po kreditima, kojom je predsjedao Ivo Bilić, član uprave Hypo Alpe-Adria banke.

Novost se zasad odnosi samo na tvrtke vlasnički povezane s dosadašnjim članicama, 25 banaka i pet stambenih štedionica, a potpisali su ga Erste Card Club, PBZ Card i SG Consumer financ, vlasnik CrediFlexa. Budući da su sve ozbiljniji pokazatelji koji govore o rastu udjela loših kredita, banke na ovaj način žele smanjiti rizik naplate i onemogućiti prezaduženost klijenata.

U Hrvatskoj udruzi banaka kažu da u danu u registar dođe oko 1500 upita o bonitetu klijenata, a pet tisuća dužnika također zatraži izvješće tijekom godine. U rujnu prošle godine evidentirano je milijun upita od prvog izvještaja 2007. godine. Registar sadrži ukupno deset milijuna zapisa o više od tri milijuna građana koji su dužnici, sudužnici ili jamci u nekom od 31 člana HROK-a.

Dodatni su razlog promjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, koje su nastupile 1. siječnja ove godine u skladu s prilagodbom zakonodavstvu EU. Zakon sada, naime, obvezuje sve izdavatelje kredita da prije sklapanja ugovora o kreditu procijene kreditnu sposobnost klijenta, među ostalim i uvidom u dostupne kreditne registre.

– Proširenjem kruga korisnika HROK-a na ostale financijske institucije koje, uz banke i stambene štedionice, imaju važnu ulogu u kreditiranju fizičkih i pravnih osoba na financijskom tržištu Hrvatske, osigurat će se potpunija informacija o zaduženosti klijenata te omogućiti kvalitetnije upravljanje kreditnim rizikom – prokomentirala je potez Lidija Hanžek, predsjednica uprave HROK-a. Ističe da, kvalitetnijim upravljanjem kreditnim rizikom na temelju informacija sadržanih u kreditnom izvješću, donošenje odluka o kreditnim plasmanima postaje učinkovitije, a to utječe i na povećanje prodaje kreditnih proizvoda.

Korisnici HROK-a, banke i stambene štedionice, čine trenutačno više od 97 posto bankovnog sektora u Hrvatskoj te stoga vrlo mali broj dužnika ostaje izvan kontrole bankarskog Big Brothera.

Ključne riječi

Komentara 11

M7
M_71
14:19 19.04.2010.

Evo još jednog registra.Da vidimo koliko će se sad prašine dignuti oko ovog

KR
kresimirn
19:53 18.04.2010.

to je ok, koliko se god kome ne svidalo.....bar ce nas netko zauzdati da ne trosimo na gluposti i bezrazuman zivot.....gledat preko praga, sjest na kavicu i pricat kak susjed ima ovo il ono........jezus kristuš...

OB
-obrisani-
00:03 19.04.2010.

pa daj nemojte samo crnu listu nisu valjda USTAŠE ,ja sam mislio da su sada CRVENE liste kao i prija,pa daj ovi crveni što su iznevijerili i pokrali i prodali sve što je bilo Hrvatskoj,treba malo od njihovi kamata platitt te dugove kad ovaka elita ima za Jasenovac zašto ne za to živili HRVATSI branitelji,čobani ,seljaci i oni što pivaju GANGE. BOG.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije