Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internet bez granica

Zašto je važno imati jače 
i brže mreže ili što je 5G?

5G
Foto: GettyImages
1/2
14.07.2018.
u 15:45

Nova generacija mreža ili popularni 5G trebao bi komercijalno zaživjeti tek 2020., no utrka tko će je 
prvi pustiti u rad počela je

U svijetu telekoma tjedan je protekao u znaku 5G-a. HT i Vipnet pokrenuli su igru tko je prvi! Sudeći prema korporativnim objavama i entuzijastičnim članovima uprava koji su tehnološki napredak i prezentirali, obje tvrtke neupitno su osvojile prvo mjesto. Vipnet je to učinio samostalno uz video uradak, dok je HT to učinio jučer u Puli jer, tvrde, Istra je spremna za 5G. No, na stranu nastojanja da uvjere svoje korisnike i pratitelje na društvenim mrežama da su upravo oni prvi i najbolji, 5G ili nova generacija mreža iznimno je bitna i važna stvar, ne samo za telekome već i za napredak društva u cjelini.

Drukčiji život

5G trebao bi posve promijeniti načina na koji niz stvari funkcionira, od zabave do zdravlja, pa samim tim života i poslovanja. 5G u osnovi omogućava superbrzi internet, bez kašnjenja, omogućava razvoj i funkcioniranje interneta stvari, razvoja umjetne inteligencije i u to ime niz novih poslovnih prilika ali i kvalitetnijeg života. 
Primjerice, da je 5G potpuno implementiran i da su samovozeći automobili tehnološki sigurni i pravno regulirani, nakon nogometnog slavlja nitko ne bi bio zabrinut je li previše popio. Sjeo bi u auto koji bi ga sam odvezao kući.
uz pravu i ažuriranu navigaciju. Dok bi u području zdravstva dijagnostika i operacije uz virtualnu stvarnost ili robotske pomagače bili sigurniji i dostupniji, kao i nadzor nekih vitalnih funkcija i kretanja pacijenata. Virtualna realnost, omogućila bi svima da “sjede” na sastancima neovisno gdje se fizički nalazili, i bez kašnjenja “signala” sudjeluju u raspravi To su samo neki jednostavni primjeri primjene 5G-a koji će se događati, no ne odjednom već korak po korak.

5G grad u svakoj državi

Da bi 5G bio što funkcionalniji potrebno je i dodijeliti drugu digitalnu dividendu, a upravo jučer je održan i sastanak Povjerenstva koje se time bavi. Kako nam je kazao Tonko Obuljen, predsjednik vijeća HAKOM-a, dogovorili su se da do nove godine izrade Nacionalni plan ili hodogram prelaska na DVBT2 odnosno oslobađanje spektra druge digitalne dividende. Usto kazao je kako HAKOM ima i stručnu radnu skupinu za 5G koja usko i dobro surađuje s telekomima. Ipak, oprezan je u procjenama kada će doista 5G komercijalno zaživjeti, te radije glasa za 2021, a ne 2020.

Spram političkog plana EU komercijalno bi 5G trebao zaživjeti do 2020. i to tako da barem jedan grad u svakoj državi ima 5G mogućnosti. A tko je prvi u domaćoj utrci, kaže Obuljen nije važno. Podržava testiranja jer radi se o tehnološkom napretku i svako nadmetanje je dobrodošlo. 
Ne bi li 5G bio spreman potrebna su i ulaganja, a telekomi već duže vrijeme smatraju da bi ulaganja bila veća ako se neporezni nameti smanje poput naknade za radiofrekvencijski spektar. Usto osnovna optička infrastruktura nužna je za funkcioniranje 5G-a, ali to je jedna druga priča. 

 

Ključne riječi

Komentara 3

VI
virtual1
07:11 15.07.2018.

aj vi prvo cijeloj RH osigurajte 3G pa onda dalje. Na pola teritorija nemoš novine čitati, a oni se hvale sa 5G

HA
hashomann
05:21 15.07.2018.

Baš baš,,,,,,,pa treba malo i istražiti . Uopće nije dobro .NE NE https://2012-transformacijasvijesti.com/david-icke/5g-mreza-frekvencijski-armagedon-tijelo-um-video

BB
berislav.bero.33
16:54 08.08.2018.

Ne mogu vjerovati koliko ste jadni, prodane duše. Prikazujete nešto dokazano apsolutno štetno kao nešto što će podići kvalitetu života, sa podebljanim "zdravljem". I to još reklamirate tako da će se čovjek komotno nalokati i auto će ga odvesti pijanogaa doma, (da istuče ženurdu koja mu je nekada rekla da 5G mreža zrači ko mikrovalna). Zar nemate srama ni obraza? Za Judine škude, da vam vip i ht daju malo oglasa, sramite se i sjetite se toga kada vidite da su vam se djeca oćelavila od blagodati koje im želite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije