Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA SIMBOLIKA

Zaboravite na Golf i Polo: Novi modeli Volkswagena dobit će poprilično originalna imena

FILE PHOTO: A technician attaches a Volkswagen logo to a car, at the production line for electric car models of the Volkswagen Group, in Zwickau
Foto: MATTHIAS RIETSCHEL/REUTERS
1/4
08.03.2024.
u 16:29

Zaštitni znakovi prijavljeni su, prema abecednim redom, za sljedeća imena: Airon, Angra, Hera, Tempus, Tera, Therion, Thron i Tukan.

CarBuzz je otkrio da je Volkswagen, njemački proizvođač automobila sa sjedištem u gradu Wolfsburgu, nedavno prijavio osam novih zaštitnih znakova i imena, od kojih je većina prijavljena u njemačkom Uredu za patente i trgovačke znakove (DPMA). Nešto ih je podneseno i u uredima u Meksiku i Čileu.

Zaštitni znakovi prijavljeni su, prema abecednim redom, za sljedeća imena: Airon, Angra, Hera, Tempus, Tera, Therion, Thron i Tukan. Za sada, dodaje CarBuzz, sve je na razini spekulacija i nije još stigla službena potvrda njemačkog proizvođača automobila. "Teško je predvidjeti kako će se nova imena koristiti, ali s obzirom na to da većina VW crossovera i SUV vozila ima imena koja počinju slovom T, može se pretpostaviti da će to biti slučaj i u budućnosti", dodaju.

Volkswagenova povijest imenovanja vozila često je obilježena grčkim riječima i nazivima, ali tijekom godina izvor inspiracije postale su i njemačke riječi koje označavaju geografske znamenitosti. Također, VW često koristi imena koja su inspirirana vjetrovima: Golf je nazvan po Golfskoj struji na Atlantiku, dok su Passat i Bora dobili imena po vjetrovima.

A što znači ovih novih osam imena? Izgleda da ime Airon nema očigledno značenje, ali riječ "Ayron" zapravo znači "planina snage". S druge strane, Angra je zanimljivija jer ima više značenja. Na portugalskom jeziku to označava uvalu ili zaljev, dok na staronordijskom znači tugovati ili uznemiriti. Također, Angra je ime i za rod insekata koji kopaju jame, vrstu riba te ime brazilskog metal benda. Važno je napomenuti da je Angra Mainyu ime destruktivnog duha ili zla u zoroastrijskoj vjeri. 

VEZANI ČLANCI:

Unatoč tome, pretpostavlja se da Volkswagen prilikom odabira imena ciljao na nešto drugo. Sredinom 1980-ih, tvrtka pod nazivom Angra Industria e Comercio de Carrocerias proizvela je vozilo opisano kao križanac sportskog automobila i buggyja, koristeći VW mehaniku sa zračnim hlađenjem i karoseriju od stakloplastike. Možda Volkswagen planira oživjeti ovo vozilo u Brazilu, gdje je originalno nastalo.

Ostala imena nemaju tako bogatu priču. Hera dolazi iz grčke mitologije, točnije ime je božice zaštitnice braka, žene i bračne harmonije. Hera je također bila poznata kao zaštitnica žena tijekom poroda, što sugerira da bi to moglo biti dobro ime za obiteljski automobil. Tempus je latinska riječ za vrijeme, ali isto tako predstavlja gramatičko vrijeme na finskom, švedskom i njemačkom jeziku. Tu je i Tera, što označava trilijun. Iako to nije posebno značenje, riječ "teratos" je povezana s njom i znači čudovište, što je zanimljivo jer drugo nedavno zaštićeno ime, Therion, na grčkom znači divlja životinja ili zvijer. Therion je također naziv za zvijer iz Biblije i ime je simfonijskog metal benda iz Švedske. Također, Therion je rod osa i starogrčki naziv za zviježđe Lupus.

FOTO Obožavatelji oduševljeni! Bijelo dugme se vraća kao rock bend

FILE PHOTO: A technician attaches a Volkswagen logo to a car, at the production line for electric car models of the Volkswagen Group, in Zwickau
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije