Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na testu

VIDEO Provjerili smo je li kineski Geely dostojan Volvo tehnologije koju nosi

Zagreb: Geely Atlas Pro
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
01.02.2024.
u 08:00

Bogato opremljen Geely Atlas Pro obiteljski je automobil s inteligentnim pogonom na sva četiri kotača, automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i 177 turbobenzinskih konja. U Hrvatskoj košta 34.990 eura

Sad smo već u fazi kad kineski automobil na hrvatskim cestama nije svjetsko čudo, a sve je manje i onih koji viču "nikad kineza", bez da su i sjeli za upravljač nekog od modela pristiglog iz Kine. A markama koje su tu otprije na samom se kraju 2023. godine pridružio Geely, jedan od najjačih svjetskih proizvođača automobila, najprodavanija marka osobnih vozila u Kini, vlasnik švedskog Volva, većinski vlasnik britanskog Lotusa, a u njegovu je posjedu i tek nešto manje od deset posto dionica Daimler AG-a. Za Geely u Hrvatskoj najbitnija je, pak, stavka da je ovaj automobilski div vlasnik Volva, poznatog po kvaliteti i sigurnosti. Model s kojim Geely u Hrvatskoj radi prve korake, SUV Atlas Pro, ima Volvo tehnologiju, Volvo motor i Volvo 7-stupanjski DCT automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Motor je 1,5-litreni T-GDI turbobenzinski stroj sa snagom 132 kW (177 KS). S 48-voltnim EMS (Electric Motor Synergy) sustavom ima 140 kW (190 KS) te najveći okretni moment od 300 Nm već pri 1500 o/min. Deklarirano na 100 km troši 6,8 litara, nama je trošio 7,6 l/100 km.

Onima koje ovo dosad nije zainteresiralo, možda će više značiti podatak da obiteljski automobil s inteligentnim pogonom na sva četiri kotača te s najbogatijim paketom opreme Flagship (jedini dostupan) košta 34.990 eura. Također, uz njega po toj cijeni dolaze i zimske gume. Da je Geely zagolicao maštu hrvatskih vozača – nakon što je u Sloveniji također pobudio velik interes – govori podatak o svakodnevnim testnim vožnjama na koje se odlučuju potencijalni kupci Atlasa, u nekom od pet trenutačno otvorenih prodajno-servisnih centara (u Zagrebu, Puli, Kastvu, Krapini i Osijeku). Još dva centra su pred otvaranjem, do kraja godine Geely bi ih u Hrvatskoj trebao imati devet. Tridesetak automobila ovdje je već prodano, Geely na njih daje jamstvo u trajanju od četiri godine ili do 100.000 km. Vozači su, kažu u zastupništvu, zadovoljni, a što ih je sve privuklo provjerili smo i sami.

VEZANI ČLANCI:

Isprobani Geely Atlas Pro naglašeno je robustan, kako vanjskim dizajnom tako i osjećajem za upravljačem. Povišen i prostran SUV dugačak je 454,4 cm, širok 171,3 cm i visok 183,1 cm. U prtljažnik prima 378 litara, sa svim sjedalima u funkciji. Stražnja sjedala preklopiva su, a može im se podešavati nagib naslona. Vanjski dizajn ozbiljniji je, čak lagano konzervativan, djeluje moćno, na što se ležerno nadovezuje unutrašnjost po principu "stare škole" – vidljiva je kvaliteta materijala i izrade, posvećenost detaljima, ergonomska rješenja. Nema tragova brzopletosti. Usprkos glasu koji generalno prati kinesku robu, dojma smo da je Geely izrađen da bi trajao. Sjedi se povišeno, sjedala su komforna, kvalitetnom eko-kožom presvučena i el. putem podesiva, no valja se malo potruditi oko pronalaska idealnog položaja za upravljačem. U ove hladne dane, Atlas nas je razveseljavao grijanjem volana i sjedala – i stražnjih, ne samo prednjih - a grijane su i mlaznice te metlice brisača. Nema ovdje smrzavanja...

Atlas Pro serijski je bogato opremljen. Ima, primjerice, LED prednja svjetla, inteligentnu kontrolu dugih svjetala, digitalni vozačev ekran od 7'', multimedijski sustav s 12,3'' ekranom osjetljivim na dodir i bluetooth hands-free vezom s osam zvučnika, opciju povezivanja i projekciju zaslona pametnog telefona na multimedijski zaslon putem USB-a, kamere koje pokrivaju 360 stupnjeva oko vozila, sustav protiv proklizavanja, 18'' aluminijske kotače, već spomenuta grijana sjedala, grijani upravljač, električno podesive i grijane retrovizore, bežično punjenje mobitela, prednje i stražnje parking senzore. Atlas Pro ima širok spektar inovativnih sistema koji su uključeni u paket ADAS Level 2. Njihov rad osigurava radar, pet kamera i osam ultrazvučnih senzora. Tu valja spomenuti inteligentni adaptivni tempomat, automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pješaka, upozorenje pri napuštanju prometne trake, pomoć pri zadržavanju trake, sustav za prepoznavanje prometnih znakova...

Robustan kineski SUV teži gotovo dvije tone, točnije 1780 kg. Toga smo svjesni bili samo pri pokretanju, i to samo u Eco modu vožnje, jer Atlas Pro u kretanju ima malu zadršku, djelić sekunde. Kad krene, agilan je, upravljiv. Također, u Sport i Comfort modu nema te zadrške pri kretanju. U probijanju kroz zagrebački promet vrlo smo brzo zaboravili u kakvom smo "teškašu", Atlas u vožnji djeluje žustrije nego što mu podatak o masi sugerira. Automatik radi uglađeno, ručica je praktično smještena na povišen položaj, ispod nje je pozicija za bežično punjenje mobitela. Komande multimedije te funkcija dvozonskog klima-uređaja i ostalih sustava automobila logične su i tijekom testa svi su sustavi radili kako treba, brzo. Zaslon visoke rezolucije dopunjen je fizičkim tipkama preko kojih se češće korištenim funkcijama brže pristupa, što je odlično rješenje, puno bolje od smještanja baš svih funkcija na dodirni ekran. Vozaču su na izbor četiri načina vožnje: Eco, Comfort, Sport i Off-road. Odabir se radi putem okrugle jedinice na centralnoj konzoli, prikaz je na centralnom zaslonu. Sustav funkcionira bez zamjerke, kao, uostalom, i Atlas u cjelini.

Ključne riječi

Komentara 2

DI
dioklecijan
12:00 01.02.2024.

Nevjerojatno da nema carplay i android auto.

Avatar Hazl113
Hazl113
08:52 01.02.2024.

Krađa od svakog pomalo i eto ti taj Geely. Treba samo čitat malo šire i onda vidjet koliko se kvare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije