Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

VIDEO Dva ista proizvoda, jedan iz Kine, drugi iz Hrvatske. Ima li uopće razlike, osim u cijeni?

Zagreb: Rasvjeta za mobilne telefone
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/13
04.03.2024.
u 08:00

Za jedno svjetlo kupljeno u Hrvatskoj mogli smo dobiti dva iz Kine – naravno, ako nije presudna visina stalka, jer upravo je to potencijalni nedostatak stalka naručenog iz kineske trgovine

Gotovo svaki tekst o proizvodima iz Kine pobudi brojne reakcije, a komentari se mogu svrstati u dva tabora. Jedni smatraju da proizvode kupljene u Hrvatskoj, a i šire u Europi, plaćamo neopravdano preskupo, a drugi da su kineski proizvodi lošije kvalitete. Posebno nam je za oko zapeo komentar da se iz Kine isplati naručiti ''sve što nema žice''. Odnosno, ono što ima žice, što je nekakav uređaj, po autoru tog komentara, najvjerojatnije će se brzo pokvariti ili će kupcu stići neispravno. Kako bismo provjerili tu tvrdnju, ali i utvrdili jesu li zaista proizvodi koje iz Kine možemo naručiti preko internetske trgovine lošije kvalitete, kupili smo dva jednaka proizvoda. Jedan smo naručili izravno iz Kine, drugi smo platili i preuzeli iz ruku trgovca u zagrebačkom trgovačkom centru. Odlučili smo se za svjetlo za snimanje, poznatije kao selfie svjetlo, s pripadajućim stalkom. Taj nam se proizvod učinio zgodnim jer može poslužiti za snimanje selfi fotografija i videa, potom kao pomoć za snimanje nekih drugih predmeta, ali i kao rasvjeta za šminkanje ili kao ambijentalna rasvjeta. Također, ima žice, uređaj je koji za rad treba napajanje električnom energijom, lako je utvrditi funkcionira li dobro, te je sastavljen iz više dijelova od različitih materijala. Dakle, idealan kandidat za usporedbu proizvoda kupljenih u Kini i Hrvatskoj.

Najprije smo naručili stalak sa svjetlom iz Kine, budući da mu je trebalo 14 dana da doputuje do nas. Nismo odabrali najjeftiniji, već onaj od 13 eura. Opisan je kao mobilna kružna svjetiljka na stalku, za snimanje videa ili za studio za šminkanje. Dostava je bila besplatna, naručeni predmet doputovao je u dvije kutije. Jasno je naznačeno da je proizvođač kineska tvrtka Shenzhen Yuling Technology Co. Iako je doputovalo s drugog kraja svijeta, svjetlo je bilo cijelo, dobro zaštićeno i pripremljeno za transport. U kutiji nije bilo upute za montiranje svjetla na tronožac, ali nije ga bilo teško sastaviti. Upute za upotrebu, odnosno pojašnjenje funkcijskih tipki na prekidaču, nalaze se na web portalu trgovca, ispisane na više jezika. Uređaj ima tri boje i tri intenziteta svjetla. Zahvaljujući praktičnom rotacijskom zglobu (360 stupnjeva) tik ispod okrugle lampe, može se preklopiti, pa osim što može osvijetliti osobu ili predmet ispred sebe, može to učiniti i pod kutom jer se vertikalno može zarotirati do 180 stupnjeva. Sve to ima i može i svjetlo na stalku kupljeno u hrvatskoj trgovini. Logično, jer ta dva svjetla potpuno su jednaka – isti je rasvjetni dio, sam stalak za mobitel, žica s prekidačem za paljenje, gašenje i mijenjanje boje (normalno, toplo i hladno) i intenziteta svjetla. U osnovi jednak je i tronožac na kojem svjetlo stoji – materijalom, načinom sastavljanja i otvaranja, isti su i ''leptirići'' za podešavanje... Razlika je ipak u visini – onaj koji smo naručili iz Kine u visinu ide do 55 centimetra, plus 26 cm promjera svjetlosnog koluta. Dakle, ukupno 81 cm. Svjetlo sa stalkom kupljeno u Hrvatskoj u visinu, zajedno sa svjetlosnim kolutom od 26 cm, ide 210 cm.  

Jednak je prekidač, vijci, zglobovi, rasvjetni kolut...
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

No, ono stoji 25,99 eura i prilikom naše potrage to je bilo najjeftinije svjetlo s nekim konkretnim stalkom koje smo u Hrvatskoj uspjeli pronaći. Za jedno svjetlo kupljeno u Hrvatskoj mogli smo dobiti dva iz Kine – naravno, ako nije presudna visina stalka, ovisno o tome za koju se namjenu kupuje. Kad smo vidjeli razliku u visini dva kupljena stalka, ponovno smo pretražili kineski web shop i za 14 eura pronašli smo svjetlo na stalku koji se može istegnuti do 140 cm. No, to nije proizvod potpuno jednak ovome kupljenome u domaćoj trgovini pa ćemo se sada zadržati na naša dva kupljena proizvoda.

Svjetlo iz Zagreba također smo preuzeli u dvije kutije – u jednoj je bio osjetljivi svjetlosni kolut, u drugoj metalni tronožac. Kutija s tronošcem bila je jače zgužvana nego ona na kojoj je pisalo da je doputovala iz Kine. No, ni na kutiji preuzetoj u Zagrebu nije se spominjala Hrvatska. Na tom proizvodu nigdje ne piše ni tko je proizvođač. Navodi se jedino uvoznik za Sloveniju. Artikl smo preuzeli sami, a da smo htjeli da nam ga dostave, dostava bi iz Zagreba na adresu u Zagrebu ili okolici Zagreba stajala 2,99 eura. U kutiji je bila uputa za upotrebu, no za krivi proizvod. U toj se uputi objašnjava kako se pametni telefon spaja s daljinskim upravljačem svjetla. Svjetlo koje smo mi kupili nema daljinski upravljač. Sastavili smo ga lako kao i istovjetno svjetlo iz Kine. Jednako je i funkcionalno: (isti) prekidač s tipkama za paljenje, gašenje, izbor između tri boje i tri intenziteta svjetla, rotacijska glava koja omogućuje da se svjetlost usmjeri točno tamo gdje je potrebno. I jedno i drugo svjetlo za rad trebaju napajanje, pa ih treba uključiti ili u prijenosno računalo ili u powerbank ili utičnicu s adapterom 220 (nije uključen).

VEZANI ČLANCI:

Sve u svemu, zgodan proizvod, bilo da želite snimati sebe, druge ili neke predmete, ili vam treba dodatna rasvjeta za obavljanje nekog posla. Nakon više tjedana korištenja i jednog i drugog svjetla, te njihova neprestanog sastavljanja i rastavljanja, oba proizvoda i dalje rade besprijekorno. Ništa se nije ni pokvarilo ni rasklimalo, iako smo oko toga u početku bili skeptični budući da nijedan stalak na prvu čvrstoćom nije ulijevao povjerenje. Stoga, ako visina teleskopskog stalka nije presudna, boljom kupnjom smatramo svjetlo koje je naručeno iz Kine, tim više što je i ovo drugo zapravo kineski proizvod. Kako to znamo, s obzirom da nismo dobili ni uputu niti je igdje naveden proizvođač? Na internetskim stranicama trgovca više je fotografija tog proizvoda. Na jednoj od njih u pozadini se nalazi i kutija – s kineskim slovima.

* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Komentara 19

DA
darko122
10:01 04.03.2024.

Evo istine o fakserici ili trimeru kineskom i Stihl. Kupio sam kineski trimerprije 7-8 godina, piše 6 Ks za nekada 500kn, isti takav bi Stihl bio 3000-4000 tisuće kuna. Otišao flaksati u vinograd i sva se plastika koja se dotiće metala istopila, šrafovi popustili, no ja sam bio mlad sjednem i sve to popravim za sat vremena . Potom počinju problemi sa paljenjem , dok ga startaš ruke ti otpadnu,svaki put šrafove pritagnuti na karburatoru i druge, rezervoar curi na čepu, poslije radi samo se ne smije gasiti. Kad ugasiš da bi lakše upalio odvrneš svječicu ubrizgaš gorivo i opet upali i tako sam se patio i popravljao 7 godina dok sam bio mlad ipak oko 7 puta je bila jeftinija. Imao sam i malu Stih o38 flaksericu 15 godina nikad je očistio nisam, nikad ni jeda šraf dotezao naliješ gorivo i pali iz druge uvijek. Kod kineskih proizvoda problem su nekvalitetni materijali, čitav niz sitnih caka koje je recimo Stihl riješio. Sada više sa godinama nemam živaca na pola posla šrafiti pa sam kupio Stihl, je skup, ali više ne moram imati pripreme za sezonu kao za let na mjesec . Kineske neka kupuju mladi da vježbaju popravke i oni sa niskim krvnim pritiskom, garantirano nabija na 160/ 100 i razvija nove psovke kojih se inaće nikada sjetili nebi.

MA
marcellus
09:12 04.03.2024.

To je vjerojatno posve isti stalak, jer se takve stvari ne proizvode nigdje osim u Kini. Samo ovaj kupljen u Hr košta duplo, razlika ide veletrgovcu i maloprodaji, a ovaj iz Kine se naručuje direktno pa je jeftiniji.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
09:26 04.03.2024.

U želji da “prođu jeftinije “ puno svjetskih proizvođača svoju proizvodnju su selili u kinu što je pogrešno iz nekoliko razloga . Kao prvo, zapad gubi radna mjesta, drugo, jačate ekonomiju fašistički orijentiranog komunističkog vodstva a onaj jadni Kinez i dalje radi za par eura po danu i zadnje, taj proizvod bi koštao isto kao što sad košta u ZG da je napravljen negdje u EU . Razliku su pobrali veletrgovac i maloprodaja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije