Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slab interes

Televizija na mobitelima doživjela fijasko, Španjolska odustaje

nokia
Nokia
25.05.2010.
u 15:06

Tako loš rezultat doveo je do toga da neke zemlje koje su u bliskoj budućnosti planirale izdati licencije za mobilnu televiziju sada od toga odustaju.

Iako je godinama pompozno najavljivana, čini se da televizija na mobilnim telefonima, poznata i pod nazivom DVB-H, nije postigla zapažen uspjeh. Štoviše, usluga gledanja televizijskih programa na mobilnim telefonima uvedena je tek u nekoliko europskih zemalja gdje su rezultati poražavajući.

Tako loš rezultat doveo je do toga da neke zemlje koje su u bliskoj budućnosti planirale izdati licencije za mobilnu televiziju sada od toga odustaju. Među njima je i Španjolska koja je zasad digla ruke od mobilne televizije, a ako u bliskoj budućnosti ne dođe do povećanja interesa za tu uslugu, moguće je i da njezine frekvencije budu raspoređene za neke druge svrhe.

U Njemačkoj su dosad propala dva pokušaja pokretanja mobilne televizije, a potkraj prošle godine tu je uslugu za 2010. najavio T-Mobile, no ona još nije pokrenuta. Dobar vjetar u leđa daju im prava na prijenos njemačke Bundeslige koju zasad emitiraju putem svoje UMTS mreže. Pokretanje DVB-H usluge za ovu je godinu najavila i Nizozemska.

U Hrvatskoj je uslugu mobilne televizije početkom prošle godine testno pokrenuo VIPnet. Signal je bio dostupan na području Zagreba, a gledatelji su na mobitelima mogli pratiti CNN, Croatian Music Channel (CMC) i Eurosport. Nakon probnog emitiranja signal je ugašen i do danas još nije vraćen.

Jedan od glavnih razloga za neuspjeh mobilne televizije je slaba ponuda mobitela koji podržavaju DVB-H standard, ali i njihova visoka cijena. Očito je da proizvođači mobilnih telefona još ne vide interes u razvoju malih uređaja koji podržavaju gledanje televizijskog programa u pokretu. Štoviše, očito je da je takva usluga zasad zanimljiva samo tehnološkim "freakovima" jer većina ljudi još uvijek ne može zamisliti gledanje televizije na tako malom ekranu.

Mobilna televizija prisutna je u sedam europskih zemalja, a to su Norveška, Italija, Irska, Poljska, Francuska, Švicarska, Velika Britanija.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
20:21 04.06.2010.

Gledanje filmova i televizije na mobitelu je super ideja, kad mobitel (odnosno ekran) ima dijagonalu vecu od 60cm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije