kamo na izlet?

Restoran 'Kod bake' mami tradicionalnim delicijama, obitelj Pirak čuva tajnu Zmajevog gnijezda

Foto: Stipe Boščić
1/31
15.06.2024.
u 10:00

Specijalitete ondje spremaju na tradicionalan način s ponekim suvremenim zaokretom, a namirnice koje koriste dolaze s okolnih seoskih gospodarstava, ali i vlastitog voćnjaka te povrtnjaka

Želite vikend provesti dalje od gradske vreve i užurbane svakodnevice, a usto, okruženi zelenilom i prirodom, guštati u tradicionalnim domaćim specijalitetima?  Upravo to ponudit će vam Bjelovarsko-bilogorska županija, smještena svega sat i pol vremena vožnja prema istoku od centra metropole. Tradicionalna jela kakva su nekada kuhale naše bake nude se u većini izletišta i restorana, a u nastavku vam donosimo top tri mjesta koja svakako morate posjetiti. 

Restoran "Kod bake" u Garešnici 

Buncek s dinstanim zeljem, juha od gljiva, špek fileki te svinjska koljenica pod pekom s mlincima samo su neki od specijaliteta koja se nalaze na jelovniku restorana "Kod bake", smještenog u mjestašcu Kapelica nadomak Garešnice. Tradicijska jela spremaju se ondje već više od pola stoljeća, a potpisuje ih Danijela Crnjak Andri, vlasnica i chefica, ujedno i majstor kuhar te slastičar. U njezinim specijalitetima nema kemije, umjetnih bojila i praškova jer kod pripreme većinu namirnica koristi iz vlastitog OPG-a.

VEZANI ČLANCI: 

Restoran koji vodi zajedno sa suprugom Zdravkom Andrijem, nositelj je priznanja Brončani cvijet ruralne gastronomije, Okusi zavičaja Bjelovarsko-bilogorske županije te finalist izbora Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), ali i osvajač "Simply the best" priznanja u kategoriji posluživanja tradicijske hrane. 

Cijene su pristupačne pa ćete tako, primjerice, porciju špek fileka, odnosno tripica platiti 5,40 eura, kuhani dimljeni buncek s dinstanim zeljem, kuhanim krumpirom i hrenom platit ćete deset, a za dva eura manje guštat ćete u klasičnoj pohanoj svinjskoj šnicli s krumpirićima i tartarom. Porcija kremaste juhe od gljiva stoji tek tri eura, a uz tradicijska jela u ponudi su i ona s roštilja, a za samo šest eura počastiti se možete, primjerice porcijom ćevapa s krumpirićima, lukom i ajvarom. 

Foto: Stipe Boščić

Izletište "Vrata Bilogore" u Maglenči

Prema tradicionalnoj recepturi delicije se spremaju i u restoranu OPG-a Mihoci, odnosno izletištu "Vrata Bilogore" koje se smjestilo na jednom od tamošnjih najviših vrhova, a smjestite li se na njihovu terasu, pogled će vam pucati sve do do Sljemena i Kalnika preko Medvednice i Ivančice. Sam objekt star je više od 150 godina, a na mjestu današnjeg restorana nekada se nalazio stari vinski podrum. 

Imanje obitelji Mihoci okruženo je šumama, plodnim poljima, vinogradima, povrtnjakom kojeg sami obrađuju, livadama i voćnjacima, a osim u pogledu, guštati ondje možete i u tradicionalnim jelima bilogorskog kraja, ali i osvježavajućim kapljicama s vinorodnih brežuljaka. Specijalitete ondje spremaju na tradicionalan način s ponekim suvremenim zaokretom, a namirnice koje koriste dolaze s okolnih seoskih gospodarstava, ali i vlastitog voćnjaka te povrtnjaka. 

Sočna teletina ispod peke s krumpirom i povrćem, lovački gulaš, odojak, janjetina i piletina s ražnja uz pekarski krumpir te štipanci s vrhnjem samo su neki od specijaliteta kuće u kojima ćete guštati u rustikalnom ambijentu ovog izletišta. 

VEZANI ČLANCI: 

Seoski turizam Pirak u Grabovnici

Bistra domaća juha, hrskava pohana piletine s rizi-bizijem, štipanci s vrhnjem te sočna pečena piletina iz domaćeg uzgoja samo su neki od specijaliteta kojima će vas u svom izletištu ponuditi obitelj Pirak koja na brdu Sv. Vid čuva tajnu Zmajevog gnijezda. Na imanju okruženom vinogradima obitelj Pirak generacijama njeguje tradiciju vinarstva i podrumarstva, stoga guštati ondje možete i u osvježavajućim kapljicama sorti frankovke, graševine i rizlinga

Rustikalno imanje odiše duhom starih vremena na koja podsjećaju brojni drveni predmeti, stari alati te razna tkanja urešena tradicionalnim moslavačkim vezom. U ljetnim danima opustiti se ondje možete i u bazenu, a ako ste raspoloženi za rad ili pak želite naučiti više od održavanju imanja, uz obitelj Pirak moći ćete se i sami baviti vinogradarstvom, njegovati cvjetnjake, kositi livade te okapati biljke i trsove. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije