Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA LI N1 UVJETE?

Što je sve potrebno za nacionalnu TV koncesiju?

Pixabay
17.03.2021.
u 16:13

Ima li N1, koji trenutačno lobira za izmjenu Zakona i raspisivanje nacionalne koncesije, uvjete za to i što treba mijenjati?

Što je sve potrebno ne bi li TV nakladnik dobio nacionalnu koncesiju i koji su zakonski okviri za to, pitali smo Agenciju za elektroničke medije. Naime, tehnički uvjeti za dodjelu nacionalne koncesije postoje, a na pitanje koji se uvjeti trebaju zadovoljiti ne bi li se raspisao natječaj za dodjelu nove nacionalne TV koncesije iz AEM-a odgovaraju:

- Uz postojanje slobodnih tehničkih kapaciteta u digitalnom zemaljskom multipleksu, Agencija je u obvezi, a sukladno Zakonu o koncesijama i Zakonu o elektroničkim medijima, prije samog raspisivanja Obavijesti o namjeri davanja koncesije provesti pripremne radnje koje se sastoje u objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za obavljanje djelatnosti televizije te izrade studije opravdanosti. Nakon toga, Vijeće može, ali i ne mora raspisati Obavijest o namjeri davanja koncesije.

Ima li N1, koji trenutačno lobira za izmjenu Zakona i raspisivanje nacionalne koncesije, uvjete za to i što treba mijenjati? Iz Agencije kažu kako N1 u ovom trenutku ne ne zadovoljava uvjete, prije svega jer je registriran u Luxembourgu. Da bi se kandidirali, kao i bilo tko drugi moraju biti upisani u sudski ili drugi propisani registar u RH

Cijeli proces od odabira koncesionara do odobrenja rada potrebno je 6 mjeseci do godinu dana. Naime, nakon odabira, mora se proći tehnički pregled, kojeg obavlja HAKOM, potom se potpisuje Ugovor o pravima i obvezama, kazuju iz Agencije.

Nacionalna koncesija košta, a visina koncesijske naknade određuje se sukladno broju stanovnika na koncesijskom području. Za svakih započetih 50.000 stanovnika ona iznosi 500,00 kuna godišnje. Postoji i varijabilni dio koncesijske naknade koji se plaća u slučaju da nakladnik ima prihod veći od 5.000.000 kuna i plaća se u iznosu od 0,15% na iznos iznad navedenog, odgovor je AEM-a.

Tražili smo i objašnjenje vertikalne koncentracije, gdje iz Agencije pojašnjavaju: Vertikalna koncentracija odnosi se na koncentraciju cijelog procesa proizvodnje i distribucije medija te na kontrolu iste vrste medija na različitim prostornim razinama, tj. od lokalnih do nacionalnih ili međunarodnih. Konkretno, što se tiče ZEM-a, odredba članka 61. propisuje kako operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija te pružatelj medijskih usluga iz članka 79. ovoga Zakona.

Hoće li planirani novi Zakon dopuštati tada, konkretno Telemachu, odnosno njihovu vlasniku United Grupi, da emitiraju svoj sadržaj i bave se telekomunikacijama, nismo dobili odgovor jer kazuju iz Agencije, "Prijedlog novog Zakona ne možemo komentirati budući da još uvijek nije usvojen, to jest, čeka se drugo čitanje zakonskog prijedloga".

 

Komentara 5

JU
Jura
17:05 17.03.2021.

Dakle razmišlja se da se ovoj jugo srpskoj tv dade nacionalna koncesija.Domoljubi plenković i pupavac rade na tome. Fuj.

Avatar matezanki13
matezanki13
16:56 17.03.2021.

minjali bi zakon da bi pogodovali stranoj korporaciji,pljuc ma kvadrat

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
16:48 17.03.2021.

Još jedna velikosrpsko/jugoslavenska "kuća". Oni "nacionalnu" koncesiju mogu dobiti jedino od nepostojeće nacije i države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije