Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Policija traži podatke iz pametnih automobila

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
23.05.2023.
u 09:00

Pristup podacima iz ’crnih kutija’ vozila sada imaju samo proizvođači automobila. Policija za njih treba sudski nalog, a za rekonstrukciju sudara dovoljno je pet sekundi prije i 350 milisekundi nakon događaja

Roadpol, Europska mreža prometne policije, poziva institucije u Bruxellesu da izmijene prijedlog zakona koji bi po usvajanju trebao vrijediti na području Europske unije kako bi se policiji omogućio pristup podacima u sustavima automatiziranih automobila. Naime, Roadpol je pomno pratio razvoj novog Zakona o podacima EU-a, osmišljenog za reguliranje digitalne transformacije. S obzirom da trenutačnom verzijom zakona nije zadovoljan, Roadpol inzistira da se zakon izmijeni tako da digitalni podaci iz vozila budu dostupni policiji radi učinkovite istrage nesreća.

- Od policije se očekuje da osigura dokaze za kazneni i građanski postupak u slučaju nesreće. Razotkrivanje objektivne istine o svim okolnostima ključno je kako bi žrtve i njihove obitelji mogle tražiti i dobiti pravdu. Istrage temeljene na dokazima također su važne za uspješnu prevenciju prometnih nesreća putem pouzdane statistike i istraživanja nesreća - objašnjava član Izvršnog odbora Roadpola Volker Orben.

Pojašnjava kako su povezana vozila već sada na cesti i u budućnosti će biti sve više automatiziranih automobila.

- U slučaju prometnih nesreća, policija u svim zemljama mora imati jednostavan pristup podacima u vozilu nakon sudara. I to ne samo u budućnosti. To nam je potrebno već sada jer i danas već postoje nesreće koje se ne mogu u potpunosti riješiti bez čitanja podatkovne memorije. Na primjer, sudari za koje vozači tvrde da su uzrokovani neispravnošću sustava pomoći vozaču - nastavlja Orben.

Budućim aktom Europske unije o podacima odredit će se koji će akteri imati pristup generiranim podacima u vozilu. Zakon je trenutačno u postupku savjetovanja u državama članicama EU-a. Očekivalo se da će stupiti na snagu prije kraja ove godine no sada se spominje i njegova odgoda do poslije EU izbora 2024., što bi također dodatno unazadilo sve što se poduzima za sigurniji promet pa je Roadpol intenzivirao nastojanja da zakon na snagu stupi što prije i da policija dobije pristup nužnim informacijama. Trenutačno je situacija takva da proizvođači vozila imaju isključiv pristup podacima, a policija se može osloniti samo na njihovu dobrovoljnu suradnju. Jedina preostala mogućnost je dobiti podatke temeljem zahtjeva državnog odvjetništva ili suda.

- Trebala bi postojati regulirana procedura preko središnjeg, neovisnog tijela koje bi pomagalo istražnim tijelima. Neke su države članice Roadpola zabrinute jesu li podaci koje su dostavili proizvođači vozila izvorni podaci koje je vozilo generiralo. Uostalom, kvarovi na vozilima čest su uzrok sudara pa je logično očekivati da proizvođači ne žele surađivati u istragama koje mogu dovesti do otkrivanja takvih činjenica. Zbog toga bi podatke iz vozila trebalo izravno pohranjivati neko neovisno tijelo – kaže Orben.

S druge je strane briga za privatnost građana, no Orben kao protuargument navodi kako podaci potrebni za istragu predstavljaju samo 5 sekundi prije i 350 milisekundi nakon događaja. Taj kratki vremenski period dovoljan je za rekonstrukciju sudara. Roadpol je stoga pozvao sve svoje članice da aktivno surađuju s relevantnim nacionalnim tijelima i tijelima EU-a te da se zalažu za preporuke o izmjenama Zakona EU-a o podacima. Konkretno, traže da odjeljak 16. stavak 2. Zakona EU-a o podacima uključi i pristup podacima za prometne prekršaje te da se obveznom uređaju za snimanje podataka o događajima dopusti pohranjivanje mjesta i datuma sudara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije