Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT ATHENA

Europska svemirska agencija gradi najveći teleskop za X-zrake svih vremena

galaksija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.06.2014.
u 14:25

Athena će imati stotinu puta bolju sposobnost promatranja i osjetljivost od današnjih najboljih teleskopa za X-zrake

Europska svemirska agencija (ESA) pokrenula je proces koji bi trebao dovesti do izgradnje najvećeg svemirskog teleskopa za X-zrake ikad izrađenog, prenosi BBC. Athena, kako će se zvati, trebala bi biti lansirana 2028. godine, a bit će duga oko 12 metara i imat će masu od 5 tona. Procjenjuje se da će projekt stajati više od milijardu eura.

ESA-in odbor za znanstvene programe odabrao je ovaj projekt na sastanku u Toulouseu. Odbor će se još jednom sastati, najvjerojatnije 2019. godine, kako bi dao konačno odobrenje.

- Ovo je strahovito uzbudljiv trenutak za naš tim. Ne događa se svaki dan da se milijardu eura teška odluka donese u vašu korist - rekao je predsjednik koordinacijske skupine Athena prof. Pual Nandra za BBC.

- Samo ga moramo izgraditi i dovesti gore, i sve dok budemo dobro radili svoj posao ništa to neće spriječiti - dodao je.

Athenu se smatra promatračnicom iduće generacije. Imat će stotinu puta bolju sposobnost promatranja i osjetljivost od današnjih najboljih teleskopa za X-zrake, američke Chandre i ESA-ina XMM-Newtona. Athena će imati dva glavna cilja - utvrditi kako je plin ugrađen u galaksije i galaktičke skupove te istraživanje podrijetla i evolucije ogromnih crnih rupa koje se nalaze u središtima galaksija.

>> Tajanstvena X-zraka zbunjuje astronome - jesu li pronašli tamnu tvar?

Komentara 1

MI
miso
15:04 29.06.2014.

Zanimljivo, X-zrake su tisuće puta snažnije od vidljive svjetlosti (toliko puta većih energija) pa ih se može bolje 'uhvatiti' a i vidjet će se ono što je ljudskom oku inače nevidljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije