PONOVNO O... Zdenka d.d. iz Velikih Zdenaca najveći je i najstariji hrvatski proizvođač sirutke u prahu

Želimo li zdrav napitak - pijmo sirutku!

vrt_sirutka_tx.jpg
import
29.03.2006.
u 19:00

Zdenka d.d. iz Velikih Zdenaca, uz bjelovarsku je Sirelu rijedak hrvatski prerađivač mlijeka koji sirutku, tekućinu nastalu tijekom proizvodnje sireva  o prednostima koje smo govorili u jednom od prošlih brojeva  sušenjem pretvara u prah. Zdenka je i najiskusnija "domaćica" u tom poslu na prostoru bivše Jugoslavije, jer je sirutku počela sušiti još 1973. Tada je prva sagradila sušaru, ponajviše zbog čestih i vrlo visokih kazni koje su se nagomilavale dugogodišnjim izlijevanjem sirutke u obližnji potok Šovarnicu bez valjana pročistača. Time je gotovo posve onećišćen potok, ali i djelomično rijeka Ilova u koju se Šovarnica ulijeva.

Početkom devedesetih prošloga stoljeća Zdenka je prerađivala oko 120.000  l mlijeka u danu i do tada se sirutke rješavala spomenutim sušenjem za potrebe prehrambene industrije te prodajom stočarima. No tada se javila ideja o iskorištavanju sirutke proizvodnjom poznatog bezalkoholnog napitka lattelle. Bio je to napitak od fermentirane sirutke začinjene 12 postotnim dodatkom zaslađena voćnog sirupa s okusom manga i marakuje, što ga je Zdenka prema licenciji jedne austrijske tvrtke u mjesecu  proizvodila oko 5000 l.

No iako je napitak bio vrlo hvaljen, prodaja tijekom šest godina, koliko je proizvodnja napitka trajala, kako doznajemo, nije bila nimalo sjajna.  Ponajviše zbog poprilično visoke proizvodne cijene od oko jedne njemačke marke po pakiranju od pola litre, ali i zbog nemoći tvrtke, tada već zagrezle u poslovne probleme, da investira u marketing i lattellu bolje predstavi tržištu i potrošačima. U međuvremenu je iz istih razloga tvrtka prestala plaćati tantijeme austrijskim partnerima koji su, pak, licenciju Zdenki i oduzeli  kaže Đuro Mišanović, Zdenkin pomoćnik direktora za proizvodnju.

Priča je još i tužnija zna li se da je Zdenkina lattella na Međunarodnom sajmu prehrane na Zagrebačkom velesajmu pet godina uzastopce osvajala zlatnu medalju. Današnje, pak, mogućnosti proizvodnje lattelle nisu ništa sjajnije jer također nedostaje novac, ali i licencija, koju bi Zdenka sada, pretpostavlja se, zacijelo teško dobila.

 Na posljednjem skupu mljekara Hrvatske, koji se održava svake dvije godine, bilo je razgovora o probiotičkim napicima, no nitko nije pokazao preveliku spremnost da se takve proizvodnje i prihvati. Činjenica je da danas malo ljudi može, odnosno želi, platiti nešto kvalitetno  kaže Đ. Mišanović.
A o kvaliteti lattelle, koja je na europskom tržištu pod etiketom austrijskog Tirol milcha, dovoljno svjedoči podatak da gotovo posve    oskudijeva mastima, a obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, odnosno ljudskom organizmu važnim, korisnim i dakako, potrebnim sastojcima.

A budući da su u današnje vrijeme potraga za zdravim namirnicama i njihovo konzumiranje vrlo "in", ne treba nam dugo kako bismo zaključili da bi nekakva nova lattella, sirutkela ili proizvod kakva više ili manje slična naziva na tržištu bio dobrodošao. No prije toga valja mnoge ljudi educirati i osloboditi ih predrasuda prema kojima sirutku, kako su nam neki ovdašnji sugovornici kazali, doživljavaju isključivo kao stočnu hranu.


Potražnja veća od proizvodnje

Od litre mlijeka oko 80 posto preradom u sir odnosi se na sirutku. Nakon odvajanja od krute tvari sirutka se obire i hladi. Potom se zgušnjuje, podvrgava kristalizaciji i na kraju suši. U Zdenki se u danu suši oko 80.000 litara sirutke, koja se djelomično dovozi čak iz bjelovarske Sirele na preradu. Od 16 l mlijeka sušenjem se dobiva 1 kg sirutkina praha, koji je sastavljen od 73 do 75 posto laktoze, 11-14 posto bjelančevina, 7-10 posto minerala, vode do 6 te mliječnih masti u suhoj tvari do 1 posto. Potražnja za Zdenkinom sirutkom u prahu toliko je velika da tvrtka svojim kapacitetima ne može udovoljiti zahtjevima tržišta. Sirutku u prahu distribuira na domaćem te velikim dijelom na tržištu susjednog SiCG, gdje se ona rabi u prehrambenoj industriji.

Želite prijaviti greške?