Zdenka d.d. iz Velikih Zdenaca, uz bjelovarsku je Sirelu rijedak
hrvatski prerađivač mlijeka koji sirutku, tekućinu nastalu tijekom
proizvodnje sireva o prednostima koje smo govorili u jednom od
prošlih brojeva sušenjem pretvara u prah. Zdenka je i
najiskusnija "domaćica" u tom poslu na prostoru bivše Jugoslavije, jer
je sirutku počela sušiti još 1973. Tada je prva sagradila sušaru,
ponajviše zbog čestih i vrlo visokih kazni koje su se nagomilavale
dugogodišnjim izlijevanjem sirutke u obližnji potok Šovarnicu bez
valjana pročistača. Time je gotovo posve onećišćen potok, ali i
djelomično rijeka Ilova u koju se Šovarnica ulijeva.
Početkom devedesetih prošloga stoljeća Zdenka je prerađivala oko
120.000 l mlijeka u danu i do tada se sirutke rješavala
spomenutim sušenjem za potrebe prehrambene industrije te prodajom
stočarima. No tada se javila ideja o iskorištavanju sirutke
proizvodnjom poznatog bezalkoholnog napitka lattelle. Bio je to napitak
od fermentirane sirutke začinjene 12 postotnim dodatkom zaslađena
voćnog sirupa s okusom manga i marakuje, što ga je Zdenka prema
licenciji jedne austrijske tvrtke u mjesecu proizvodila oko 5000
l.
No iako je napitak bio vrlo hvaljen, prodaja tijekom šest godina,
koliko je proizvodnja napitka trajala, kako doznajemo, nije bila nimalo
sjajna. Ponajviše zbog poprilično visoke proizvodne cijene od oko
jedne njemačke marke po pakiranju od pola litre, ali i zbog nemoći
tvrtke, tada već zagrezle u poslovne probleme, da investira u marketing
i lattellu bolje predstavi tržištu i potrošačima. U međuvremenu je iz
istih razloga tvrtka prestala plaćati tantijeme austrijskim partnerima
koji su, pak, licenciju Zdenki i oduzeli kaže Đuro Mišanović,
Zdenkin pomoćnik direktora za proizvodnju.
Priča je još i tužnija zna li se da je Zdenkina lattella na
Međunarodnom sajmu prehrane na Zagrebačkom velesajmu pet godina
uzastopce osvajala zlatnu medalju. Današnje, pak, mogućnosti
proizvodnje lattelle nisu ništa sjajnije jer također nedostaje novac,
ali i licencija, koju bi Zdenka sada, pretpostavlja se, zacijelo teško
dobila.
Na posljednjem skupu mljekara Hrvatske, koji se održava svake
dvije godine, bilo je razgovora o probiotičkim napicima, no nitko nije
pokazao preveliku spremnost da se takve proizvodnje i prihvati.
Činjenica je da danas malo ljudi može, odnosno želi, platiti nešto
kvalitetno kaže Đ. Mišanović.
A o kvaliteti lattelle, koja je na europskom tržištu pod etiketom
austrijskog Tirol milcha, dovoljno svjedoči podatak da gotovo
posve oskudijeva mastima, a obiluje bjelančevinama,
ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, odnosno ljudskom organizmu
važnim, korisnim i dakako, potrebnim sastojcima.
A budući da su u današnje vrijeme potraga za zdravim namirnicama i
njihovo konzumiranje vrlo "in", ne treba nam dugo kako bismo zaključili
da bi nekakva nova lattella, sirutkela ili proizvod kakva više ili
manje slična naziva na tržištu bio dobrodošao. No prije toga valja
mnoge ljudi educirati i osloboditi ih predrasuda prema kojima sirutku,
kako su nam neki ovdašnji sugovornici kazali, doživljavaju isključivo
kao stočnu hranu.
Potražnja veća od proizvodnje
Od litre mlijeka oko 80 posto preradom u sir odnosi se na sirutku. Nakon odvajanja od krute tvari sirutka se obire i hladi. Potom se zgušnjuje, podvrgava kristalizaciji i na kraju suši. U Zdenki se u danu suši oko 80.000 litara sirutke, koja se djelomično dovozi čak iz bjelovarske Sirele na preradu. Od 16 l mlijeka sušenjem se dobiva 1 kg sirutkina praha, koji je sastavljen od 73 do 75 posto laktoze, 11-14 posto bjelančevina, 7-10 posto minerala, vode do 6 te mliječnih masti u suhoj tvari do 1 posto. Potražnja za Zdenkinom sirutkom u prahu toliko je velika da tvrtka svojim kapacitetima ne može udovoljiti zahtjevima tržišta. Sirutku u prahu distribuira na domaćem te velikim dijelom na tržištu susjednog SiCG, gdje se ona rabi u prehrambenoj industriji.