Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivanić-grad

Ukupno 32 obitelji dobile subvenciju od 37.500 kuna

05.12.2013., Zagreb - Radovi na fasadi kuce u ulici Horvatovac 41 koja je navodno u vlasnistvu Milana Popovica Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
12.03.2015.
u 15:00

Na listi dobitnika subvencije za obnovu fasada najbolje su prošli oni sa starijim kućama i većim brojem članova kućanstva

Za grijanje godišnje troše oko 5000 kuna. Žive u kući od 200 četvornih metara, griju se na drva, kojega godišnje iskoriste i do 20 kubičnih metara.

No, za četveročlanu obitelj Marić to je – previše. Svaka im štednja, kažu, dobro dođe. Upravo je jučer za njih bio poseban dan jer su potpisali ugovor s Gradom o sufinanciranju radova na povećanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Ivanić-Gradu.

– Ne mogu opisati koliko smo sretni jer smo prošli na natječaju. Već dugo planiramo obnoviti krovište i prozore, a sada ćemo to napraviti s dvostruko manje ulaganja – rekla je Albina Marić, među članovima 32 obitelji koji su jučer u POU potpisali ugovor s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom u sklopu mjera koje Ivanić-Grad provodi s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Građani koji su zadovoljili uvjete koristit će subvencije od 37.500 kuna za zamjenu stolarije i/ili obnovu fasade, te ugradnju sustava grijanja ili prozračivanja.

– Javilo 39 građana, no s obzirom na sredstva kojima raspolažemo, potpisali smo ugovor s 32 obitelji koje su se prijavile za povećanje energetske učinkovitosti kuća. Kriteriji nisu bili strogi. Na listi su najbolje prošli oni koji imaju stariju kuću i veći broj članova kućanstva – objasnila je Vlatka Berlan Vlahek, suradnica za projekte i fondove EU u Ivanić-Gradu.

Neki su građani, dodaje, već počeli s obnovom, drugi čekaju bolje vrijeme.

– Počet ćemo na proljeće. Sudeći prema najavama, troškovi bi nam trebali biti i do 50 posto manji. Nadamo se da ćemo spasti na desetak kubika drva godišnje. To je velika stvar za naš kućni budžet – ističe A. Marić.

Potpora je za zamjenu postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice kuće, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova i povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije