Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spin off tvrtke

Pravi biznis: Evo kako su već na faksu zaradili prvi milijun

07.04.2016., Zagreb - Fakultet kemijskog inÂ?zenjerstva i tehnologije na celu s profesorom Mladenom Bolancom osnovao je tvrtku koja se bavi obradom vode za pice i otpadnih voda.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
11.04.2016.
u 13:00

Kemičari koji su višestruko premašili planiranu dobit najuspješniji su među tri spin-off tvrtke zagrebačkoga Sveučilišta. Evo čime se bave i kako se probijaju na tržište...

Sveučilište u Zagrebu uspješno ide stopama prestižnog Stanforda. Kalifornijsko sveučilište suvlasnik je, naime, brojnih tvrtki u Silicijskoj dolini čiji se prihod broji u milijardama dolara. Taj je primjer odlučio slijediti i Zagreb pa se Sveučilište bacilo – u poduzetničke vode.

– Zasad imamo tri tvrtke, a cilj nam je otvoriti ih barem deset u idućih nekoliko godina – kaže prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Miljenko Šimpraga.

Nismo tu samo za diplome

Ideju o otvaranju spin-off tvrtki u vlasništvu fakulteta i Sveučilišta, dodaje, počela je poticati nova uprava odmah na početku mandata 2014. godine. Prva pokrenuta tvrtka, Comprehensive Water Technology na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), proslavila je nedavno svoj prvi rođendan, HighTechVets na Veterinarskom fakultetu (VEF) priprema se za početak rada, a Centar za promet i logistiku na Fakultetu prometnih znanosti (FPZ) upravo je osnovan.

Spin-off tvrtke temelje se na povezivanju gospodarstva i akademske zajednice, a svoje usluge nude na tržištu te zarađuju. Na taj način komercijaliziraju djelatnosti kojima se i inače bave na fakultetima.

– No, primarni cilj tvrtki nije novac, nego otvaranje radnih mjesta, a ostvarena dobit se reinvestira – ističe prorektor Šimpraga.

U tvrtkama, dodaje, radna mjesta dobivaju znanstveni novaci koji su nezaposleni, čime se također pokušava spriječiti odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske, što je, napominje, najveći gubitak za zajednicu.

Posao je tako u tvrtki Comprehensive Water Technology dobila znanstvena novakinja Nina Kopčić. Jedina je stalno zaposlena, no još se desetak osoba angažira po potrebi jer posla ne nedostaje. Prva spin-off tvrtka na zagrebačkom Sveučilištu osnovana je u veljači prošle godine. Tim je startao u podrumu fakultetske zgrade na Marulićevu trgu s početnim kapitalom od 20.000 kuna, a nadali su se kako će nakon godinu dana imati dobit od barem 300.000 kuna. No, tu su cifru višestruko premašili, pa su već zaradili svoj prvi milijun. Iznos je to i koji je prema planu trebao biti postignut u četvrtoj godini rada, a njihove usluge koriste i vodeće tvrtke na tržištu poput Plive i Hrvatskih voda.

– Za uspjeh je važna inicijativa fakulteta, ali i suradnja sa Sveučilištem. Mi smo probili led, a sada je vrijeme da se i ostali fakulteti pokrenu. Akademska zajednica ne postoji samo da bi dijelila diplome nego i da pridonosi društvu razvojem gospodarskog sektora – objašnjava Tomislav Bolanča, prodekan za poslovanje FKITA-a, ali i predsjednik uprave njihove spin-off tvrtke.

Comprehensive Water Technology, dodaje, ima i podršku poduzetnika koji su oduševljeni suradnjom, a tvrtka je također korisna studentima jer sustavu visokog obrazovanja nedostaje prakse. Tako se kao suradnik u projekt uključio i mladi doktorand FKIT-a Matija Cvetnić.

– Ideja je odlična za gospodarstvo, ali i studentima puno znači imati ovakvu tvrtku u krugu fakulteta – ističe ovaj 24-godišnjak.

Intelektualno vlasništvo

A da bi Sveučilište još više potaknulo akademsko poduzetništvo, prošlog je mjeseca usvojena nova strategija koja će omogućiti dobivanje gotovo milijardu eura iz Europske unije. Cilj je motivirati fakultete da se odluče na ovakav korak, a kako bi se dodatno educiralo studente, danas se na Sveučilištu predstavlja i novi specijalistički studij intelektualnog vlasništva.•

Komentara 3

FI
finalfrontier
17:12 11.04.2016.

Ovo je prilično problematično. Stanford je privatna institucija i ima pravo svoj novac ulagati kamo želi i natjecati se na tržištu. S druge strane Sveučilište u Zagrebu je javna institucija i pitanje je da li smije to raditi, tj. osnivati tvrtke i natjecati se na tržištu. Hipotetska situacija: zamislite da imate firmu koja se bavi istom djelatnošću kao i navedena firma na Sveučilištu u Zagrebu. Vi morate svaki mjesec platiti radnike, kupovati skupe uređaje i tako raditi, a firma na Sveučilištu koristi uređaje koje je kupila država, rade studenti, asistenti i novaci. Da li privatna firma na taj način može konkurirati jednoj takvoj firmi? Jako teško.

CA
Cafa
20:11 11.04.2016.

Zvuči lijepo, ali to je nelojalna konkurencija ostalim tvrtkama u branši i ostalim inovatorima koji nisu zaposleni na Sveučilištu i koji nisu bliže oltaru. Svatko tko želi pokrenuti tvrtku neka to napravi vlastitim novcima, a ne novcima i opremom Sveučilišta. Lako je tako potpisivati ugovore kad se ima i novaca i opreme i laboratorija i radne snage, ali zaboravljate da je sve to društveno vlasništvo i ne može se koristiti u komercijalne svrhe, pogotovo ne bez nadzora. Zaigrali ste se.

VL
vlatx
19:28 11.04.2016.

Kod nas je situacija da pola zaposlenika na fakultetima ima privatne firme u obitelji i u kojima obavljaju posao koji nebi smjeli. Ovdje je to podignuto na razinu fakulteta i sigurno se to pojedinim profesorima neće svidjeti. E sad koliko je to pravno ispravno ili nije time bi se trebalo baviti odmah nakon što istraže sve zaposlenike na fakultetima i njihove privatne firme u kojima rade van radnog vremena sa fakultetskim instrumentima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije