Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recikliraju sve osim filmova

Zagreb film festival ove se godine zazelenio. Eko publiku čekaju nagrade

ZFF pobjednici
Davor Puklavec/Pixsell
14.11.2021.
u 14:00

Uz filmski program sa 134 naslova u pet natjecateljskih i četiri popratna programa te festival za djecu KinoKino, posjetitelje od 14. do 22. studenog očekuje i niz sadržaja kojima je cilj potaknuti ih da misle i djeluju zeleno

Klimatske promjene više nisu samo dramatična kulisa za filmove katastrofe već gorka realnost koja im sve više počinje sličiti. Za spas planeta sve je manje vremena pa i ekipa Zagreb Film Festivala ove godine uvodi ekološke novine. Svoj neslužbeni slogan “Recikliramo sve osim filmova” odlučila je provesti u djelo, i to doslovno.

Aparati, knjige, odjeća...

Uz filmski program sa 134 naslova u pet natjecateljskih i četiri popratna programa te festival za djecu KinoKino, posjetitelje od 14. do 22. studenog očekuje i niz sadržaja kojima je cilj potaknuti ih da misle i djeluju zeleno.

– Konkretiziramo neslužbeni slogan s obzirom na sve goru situaciju u svijetu i zbilja sve recikliramo kako bismo potaknuli i druge festivale da nam se pridruže. Inspiracija nam je bio Okolišni festival pa ove godine surađujemo s njihovim organizatorom, Zelenom akcijom – objašnjava Dina Uglešić, asistentica produkcije na ZFF-u.

Ograničava se upotreba papira i plastike pa će akreditacije, primjerice, biti digitalne i tekstilne, a izradit će ih Socijalna zadruga Humana Nova. Čitav festivalski merch poput platnenih torbi i zaštitnih maski bit će od ekoloških materijala. I katalog izlazi digitalno, štampat će se samo programska knjižica, ali na recikliranom papiru.

– Čak smo i na mailovima koje šalje organizacija uklopili dodatak o neprintanju – kaže Dina.

Uz praktične savjete

Novitet je i “Ormarić razmjene” koji će u suradnji s partnerima za trajanja festivala biti postavljen u foajeu Studentskog centra.

– Potičemo posjetitelje da ondje ostave korisnu stvar koju ne upotrebljavaju, primjerice mali kućanski aparat, potrepštine, knjige, odjeću, nakit, sjeme. Uvjet za uzimanje nije davanje i obratno. Sav tekstil koji se ne razmijeni donirat ćemo zadruzi Humana Nova koja će od njega proizvesti novu odjeću ili će ga propisno reciklirati – govori Dina.

U programu je i online Klimatski kviz koji će se održati 19. studenog u 10 sati, a link će biti dostupan na Facebook stranicama Zelene akcije. Prvih 40 sudionika koji budu imali 70 posto točnih odgovora osvaja ulaznice za filmove iz dugometražnog programa. Usto će u foajeu SC-a 17. i 18. studenog od 17 do 21 sat postaviti zeleni otok za elektronički otpad, a oni koji ga donesu također mogu osvojiti ulaznice.

– Moći će se reciklirati mala kućna elektronička oprema i aparati, mobiteli, nosači zvuka i DVD-i, punjači, osobna računala i baterije. Primat će se svaki uređaj koji nije teži od dva kilograma – otkriva Dina. Ekipa iz Zelene akcije 17. studenog održat će pak ZOOM predavanje o gospodarenju otpadom.

– U javnosti se najviše govori o zadnjem koraku u hijerarhiji, recikliranju, a mi ćemo naglasak staviti na prevenciju, odnosno praktične savjete o tome kako ponovno upotrijebiti već korištene predmete. Namjera je promijeniti individualne navike kako bismo zajednički mogli utjecati na donositelje odluka i korporacije da promijene svoje – objašnjava Ana Mileusnić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije