Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sljedeći vikend

Zagreb domaćin međunarodne konferencije: Ženske politike - budućnost feminističke borbe

Zagreb: Održan prosvjedni performans 'Tiha misa'
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/16
26.11.2023.
u 21:29

Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Iako taj podatak ujedno znači da žene u sve većem broju prijavljuju nasilje, na svaki prijavljeni slučaj postoji bar još toliko neprijavljenih.

Udruga Domino 1. i 2. prosinca organizira konferenciju “Ženske politike - Budućnost feminističke borbe” u Kući Europe, Muzeju grada Zagreba i Oazi. Dvodnevni program okupit će gotovo pedeset političara/ki, stručnjaka/inja, aktivista/ica  te umjetnika/ca u desetak panel diskusija, radionica i izvedbi

– Već godinu dana svjedočimo okupljanju ekstremista na glavnim trgovima diljem Republike Hrvatske koji zazivaju dokidanje ženskih prava. Po broju femicida i žrtava nasilja Hrvatska je visoko na poziciji u Europskoj uniji, a domaći zakonski okviri i sudska praksa i dalje pružaju utočište za nasilnike te sporu i neadekvatnu zaštitu za žrtve – ističu organizatori.

Prošle je godine u 12 hrvatskih gradova ubijeno 13 žena, a ove godine bilježimo pet okarakteriziranih femicida i nekoliko pokušaja femicida. Femicid još uvijek ne poznaje niti jedan zakon u regiji, a Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju ubojstava žena. U deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 1571 kazneno djelo nasilja u obitelji.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Izvješće za 2023. godinu, kako je najavljeno iz MUP-a, pokazat će porast kaznenih djela nasilja u obitelji. Iako taj podatak ujedno znači da žene u sve većem broju prijavljuju nasilje, na svaki prijavljeni slučaj postoji bar još toliko neprijavljenih. Žrtve ne vjeruju sustavu - s pravom, jer smo u samo nekoliko proteklih mjeseci nasilje je katkad kazneno djelo, katkad prekršaj, katkat nesretan slučaj. Ovisno o tome tko je počinitelj.

"U jeku preispitivanja i sve glasnijih poziva na dokidanja ženskih prava, organiziramo ovu konferenciju s nekoliko važnih pitanja: koliko žena treba biti ubijeno da bi se stvorila odlučna politička volja da se nasilje nad ženama tretira kao urgentno političko i društveno pitanje? Koliko žrtava možemo previdjeti i prešutjeti? Koliko godina treba proći da žene prestanu biti drugotne u Hrvatskoj?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Preispitujemo trenutne i buduće politike zajedno s međunarodnim i lokalnim aktivistima/cama, umjetnticima/cama, političarima/kama, novinarima/kama te brojnim drugim zaintersiranim građanima/kama - u nadi za jednakopravnom, sigurnijom i svjetlijom budućnosti ženskih prava i budućnosti feminističke borbe za ostvarivanje potpune jednakosti.." navode u pozivu uz dodatak da će detaljan program biti objavljen uskoro.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar R2D2
R2D2
21:49 26.11.2023.

Ravnopravnost za žene! Žene u rudnike, žene u krovopokrivače, žene na bauštelu, žene u smetlare....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije