Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
112 zbunjivao ljude

Za Zagreb Hitna pomoć ponovno na telefonskom broju 94

\'hitna_pomoc\'
PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
17.02.2012.
u 08:00

Operater u centru 112 koji je primio poziv konferencijskom vezom preusmjeravao je pacijenta liječniku. To znači da je operater u svakom trenutku bio sudionikom povjerljiva odnosa liječnik – pacijent.

Zagrepčani Hitnu pomoć mogu ponovno dobiti na starom, poznatom broju 94 ili 194.

Vraćanje kvalitete

Ova vijest, kaže ravnateljica zagrebačke Hitne dr. Slobodanka Keleuva, još ne vrijedi samo za korisnike Metroneta i Optima telekoma jer je u tijeku rješavanje manjih tehničkih problema.

Aktualna je vlast, naime, prepoznala lanjska upozorenja struke da promjena broja smanjuje kvalitetu i brzinu pružanja hitne pomoći potrebitima i omogućila zagrebačkoj Hitnoj da je pacijenti umjesto na univerzalni broj 112 ponovno zovu izravno.

– Broj 94 funkcionirat će do ožujka 2013. kada će na raspolaganju ostati samo broj 194 – rekla je ravnateljica zagrebačke Hitne koja je bila jedna od prvih koja je kritizirala odluku bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića da broj Hitne preusmjeri na operatere Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

– Preusmjeravanjem poziva na broj 112 Hitna će do unesrećenih stizati čak četiri minute kasnije – upozorila je tada dr. Keleuva.

Naime, pozivom na 112 pacijenti su na telefon dobivali operatera, koji nije medicinske struke i gubili vrijeme dajući mu sve podatke pa i one “što ih boli”. Tek potom operater bi taj poziv konferencijskom vezom preusmjerio Hitnoj pomoći.

I drugi centri žele stari broj

A slično mišljenje imaju i ostali specijalisti koji rade u hitnim službama diljem zemlje i nadaju se da će i njima biti vraćen dobri stari 94.

– Mislim da to nije dobro jer svaki dodatni čovjek u lancu dojave, u ovom slučaju djelatnik Centra 112, pridonosi kašnjenju reakcije na poziv – objasnio je dr. Berislav Pašalić, ravnatelj osječke Hitne, i dodao kako je za hitne intervencije važna svaka minuta, pa ne zna zašto je ukinuto nešto što je funkcioniralo.

Naime, upozorio je, uspješnost Hitne pomoći mjeri se u minutama (europski standard dolaska pomoći na mjesto nesreće je 10 minuta nakon poziva), a ne u satima. Minute su te koje odlučuju o životu i smrti.

Ključne riječi

Komentara 25

CR
crocro
08:09 17.02.2012.

Ako se država upetljala u Europsku uniju, mora poprimiti standarde koji se tamo koriste. Pa milsim, da će tako na teritoriju Hrvatske morati koristiti broj koji je važeći na prostorima EU. Ako naše hitne službe jedna po jedna, domino efektom počmu ponovo uvoditi stare brojeve, nije teško zaključiti kakav će nalog doći. Što se mene osobno tiče, nisu niti trebali odustajati od starih brojeva i uvoditi nove europske. Jer što ako hitna treba strancu u Zagrebu a on zna samo za jedinstveni europski broj. Ako bi ostao samo ovaj -stari-novi broj 94, bez europskog 112, netko će dobiti po kapi, a ja ne znam tko. A meni je svjedeno.

BU
BukiZG
08:14 17.02.2012.

Ja bi mogao shvatiti ovo kao problem kada bi sada bila recimo 1970. godina i da su centrale analogne. Danas je sasvim jednostavno napraviti da zauvijek vrijedi i 94 i 194 a da onome tko nazove 112 se javi automat da odabere koji jezik želi i onda da li želi hitnu ili policiju ili vatrogasce.

OB
-obrisani-
08:09 17.02.2012.

To je i u redu. Narod pamti 94

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije