Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETO IZDANJE

Vikend finale Arterije danas u Dokukinu KIC

Foto: Dokukino KIC
1/2
26.03.2022.
u 12:30

Biografski filmovi o Alice Guy-Blaché, Hermanu Hesseu, Lydiji Lunch i Helmutu Newtonu za kraj ovogodišnje Arterije

Uz premijere nagrađivanih filmskih posveta, njemačko-švicarskom književniku i nobelovcu Hermannu Hesseu, prvoj redateljici na svijetu i pionirki filmske industrije, donedavno zaboravljenoj Alice Guy-Blaché, kontroverznom fotografu Helmutu Newtonu, te gnjevnoj kraljici no-waveai njujorškoj underground poetesi Lydiji Lunch, danas u Dokukinu KIC završava još jedno izdanje Arterije - programa s presjekom aktualnih dokumentaraca o slavnim umjetničkim osobnostima. 

Foto: Dokukino KIC

 
U nagrađivanom filmskom eseju HERMANN HESSE: PLAMTEĆE LJETO  redatelj Heinz Bütler obrađuje možda najplodniji period piščeva života. Zvijezda Tonija Erdmanna, glumac Peter Simonischek čita odlomke iz novele oživljavajući pjesnika i njegov alter ego a tu su i britke opservacije književnih erudita poput njemačke spisateljice Sibylle Lewitscharoff. Hermann Hesse autor je slavnog psihoanalitičkog dnevnika Stepski vuk i utopističkog romana Igra staklenim perlama koji mu je donio Nobelovu nagradu za književnost 1946. godine. 
 
Nakon projekcije slijedi razgovor s piscem i prevoditeljem Borisom Perićem koji će voditi asistentica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Aida Alagić Bandov.

Jedan od velikih majstora fotografije, Helmut Newton, proslavio se istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti. Njegov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte? U filmu HELMUT NEWTON: PERVERZIJA I LJEPOTA  kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull i drugima, ovaj dokumentarac govori o njegovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela – stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena. Film će predstaviti modni kritičar Nenad Korkut.
 
BUDITE PRIRODNI: NEISPRIČANA PRIČA O ALICE GUY-BLACHÉ donosi priču o najslavnijoj ženi za koju niste nikad čuli, prvoj redateljici na svijetu i jednoj od prvih autorica nijemog filma. Film prati uspon Alice Guy-Blaché od tajnice u Gaumontovu studiju, preko funkcije voditeljice produkcije te slavne 20-godišnje karijere u Francuskoj i SAD-u. U Americi je osnovala svoju produkcijsku kuću i njeno ime kao scenaristice, redateljice i/ili producentice nalazi se na oko 1.000 filmova. U jednom trenutku njena karijera tone u zaborav – sve do pojave ovog filma. Film pokušava i odgovoriti na pitanje kako je moguće da je pionirka koja je toliko doprinijela rađanju filma ostala potpuno nepoznata, a kroz naraciju nas vodi oskarovka Jodie Foster. Film će predstaviti povjesničar filma Daniel Rafaelić. 


 
Lydia Lunch, ikona njujorške underground scene kasnih 1970-ih i jedna od osnivačica No Wavea, svoje dugogodišnje djelovanje u muzici i spoken word performansu posvetila je iskonskom pravu svake žene da kaže „jebi se“ glasno kao svaki muškarac. Dokumentarac Beth B LYDIA LUNCH: RAT NIKAD NIJE GOTOV  slavi njezino konfrontacijsko, gnjevno i užareno umjetničko djelovanje kroz razne inkarnacije – od kultnog benda Teenage Jesus & the Jerks, preko suradnje na filmovima Richarda Kerna do nedavne turneje s njenim novim bendom Retrovirus. Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kulturna antropologinja Sonja Leboš te filmski kritičar i redatelj Viktor Zahtila.  Selektorica programa je Dina Pokrajac, filmska kritičarka i voditeljica Dokukina KIC.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije