Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNA SJEDNICA SKUPŠTINE

Donesen je zagrebački proračun za 2022. godinu, amandmani HDZ-a i BM365 nisu prihvaćeni

Održana 5. sjednica Skupštine Grada Zagreba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
09.12.2021.
u 18:19

Izmjena odluke o roditeljima odgojiteljima uvrštena je na dnevni red zagrebačke Skupštine, ali tek iza točke o gradskom proračunu, o kojoj se upravo raspravlja.

Od 9 sati održava se šesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a već od 8.30 atmosfera je ispred Gradske vijećnice burna. Nakon više od 9 sati od početka sjednice, konačno je izglasan i proračun za 2022. godinu, inače prva točka dnevnog reda. 

Negdje do 18.30 sati prosvjedovali su roditelji-odgojitelji, jer se upravo danas odlučivalo o gradskom proračunu teškom 15,1 milijardu kuna, kojim je u stavki za roditelje odgojitelje smanjeno 260 milijuna kuna.

Ukupni proračun je za milijardu i 120 milijuna kuna veći u odnosu na rebalans proračuna iz 2021. i to zato što će se povećati prihodi od prodaje imovine, nekih nekretnina i prodaje udjela u tvrtki APIS, koju Grad ima zajednički s državom, te vezano za povećane porezne prihode s obzirom na rast BDP-a koji je država projicirala za 2022.  

Što se tiče rashoda, povećavaju se posebice rashodi za otplatu duga u odnosu na 2021., čak 700 milijuna kuna više će se otplatiti duga u 2022. Isto tako povećani su prihodi ali i rashodi vezani za obnovu  - iz Fonda solidarnosti Grad u 2022. očekuje 520 milijuna kuna prvenstveno za obnovu škola i prometne infrastrukture. Zbog obnove su povećani i rashodi, Grad je odvojio oko 160 milijuna kuna za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, što je dvostruko više nego u 2021., kada gotovo ništa od tog novca neće biti potrošeno jer nije bilo odluka o obnovi višestambenih zgrada ili obiteljskih kuća. 

Osim proračuna, na koji je stiglo 16 amandmana, na dnevnom su redu 43 točake. Burno je već počelo prilikom izglasavanja dnevnog reda, jer su Mostovcu uvjereni da je uvrštavanje tih odluka u dnevni red protuustavno i protuzakonito. Bilo je nekoliko prijava povrede poslovnika. 

Tijek Skupštine pratite uživo ovdje. 

 

9.20: Izlažu se točke za izglasavanje po hitnom postupku. To su ove točke: 

  •     Prijedlog analize stanja sustava civilne zaštite Grada Zagreba za 2021.
  •     Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja
  •     Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta
  •     Prijedlog plana razvoja sustava civilne zaštite Grada Zagreba za 2022. godinu
  •     Prijedlog odluke o obustavi plaćanja troškova izgradnje priključka na komunalne vodne građevine
  •     Prijedlog odluke o iznosu mjesečne nagrade za rad članovima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Grada Zagreba
  •     Prijedlog zaključka o otkazu Ugovora o osnivanju i djelovanju "Europskog doma" u Zagrebu
  •     Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekta "Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u gradu Zagrebu", referentni broj ugovora: JPF.2020.-6.622.
  •     Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekta "Modernizacija pješačkih pothodnika povezanih s javnim prijevozom na području Grada Zagreba", referentni broj ugovora: JPF.2020.-6.072.
  •     Prijeldog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja
  •     Prijedlog zaključka (Riznica Grada Zagreba)
  •     Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" 02) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Gradskoga kazališta "Žar ptica" 03) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih 04) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Gradskog satiričkog kazališta "Kerempuh" 05) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Zagrebačkoga gradskog kazališta "Komedija" 06) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Zagrebačkog kazališta lutaka 07) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Gradskog kazališta Trešnja 08) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Kazališnog vijeća Hrvatskoga narodnog kazališta
  •  Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra za likovni odgoj Grada Zagreba 02) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra za kulturu i film Augusta Cesarca 03) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Narodnog sveučilišta Dubrava 04) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra za kulturu i informacije "Maksimir" 05) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra za kulturu Novi Zagreb 06) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra kulture na Peščenici 07) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra za kulturu "Trešnjevka" 08) Prijedlog zaključka o imenovanju člana Upravnog vijeća Narodnog sveučilišta "Sesvete" 09) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad 10) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Kulturnog centra Travno 11) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Centra mladih "Ribnjak" 12) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Zagrebačke filharmonije 13) Prijedlog zaključka o imenovanju članova Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog
  • Davanje odobrenja na Program rada Savjeta mladih Grada Zagreba za 2022. godinu 02) Davanje odobrenja na Prijedlog financijskog plana radi ostvarivanja Programa rada Savjeta mladih Grada Zagreba za 2022. godine

 

9.31 - Mislav Herman (HDZ) predlaže da se točke o mjeri roditelj-odgojitelj i novčanoj pomoći za djecu odgode za sljedeću sjednicu jer zastupnici nisu imali vremena dovoljno proučiti dokumentaciju koja je stigla jučer navečer. 

 

9.43. - Nakon izlaganja, predložena je stanka. Majke odgojiteljice i dalje prosvjeduju vani. Istovremeno se na Markovom trgu održava i prosvjed Bedem ljubavi 2, kojim se prosvjeduje protiv cijepljenja djece i COVID potvrda. 

10.27 - Glasuje se o uvrštavanju točaka po hitnom postupku. 

10.33 - Nije prihvaćen prijedlog da se prvo raspravlja o točkama za mjeru roditelj-odgojitelj i pomoć za opremu novorođenog djeteta.  Glasuje se o predloženom dnevnom redu, ali se zastupnici već nekoliko pozivaju na povredu Poslovnika zbog procedure o glasanju. Ali dnevni je red prihvaćen većinom glaova.  Most traži stanku. 

- Predsjednik Skupštine je prekršio Statut, pa i Ustav Republike Hrvatske. Tražimo stanku od 30 minuta - rekao je Trpimir Goluža. 

11.27. Sjednica se nastavlja, i kreno je aktualni sat. 

11.38. Ovo je pravno nasilje nad velikom društvenom skupinom kojoj se sad i prozi zatvorili da ih ne čujete. To je jedna od najranjivijih društvenih skupina, to su mala djeca, mnogočlane obitelji, nevjerojatno je da promovirate hrpu pravnih besmislica

Sasvim je očekivao da netko tko nije uspio završiti studij prava ne zna pravo, ali vi biste to trebali imati u malo prstu", rekao je Mostovac predsjedniku skupštine Klisoviću. Odgovorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

- Protuzakonit je amandman, a tražite da se glasa o njemu. Tražite da se uzme od zemljišta, prodaje Gredelja. Vaša stranka je bila na vlasti, zadužili ste grad i holding, napravili rupu od milijarde kuna... Držite lekcije o nekakvim obmanama birača, jel vi mene zezate? Potrošili ste na mjeru 15 puta više nego na izgradnju vrtića, a sad tvrde da nema dovoljno vrtića za tu djecu, kako vas nije sram - rekao je Tomašević zastupniku Predovanu.

11.40 Da je povrijeđen poslovnik rekao je i Miroslav Škoro, koji je došao danas kao zastupnik. No, predsjednik Skupštine mu je rekao da nije došlo do povrede poslovnika i dao mu je opomenu. 

11.41. Zastupnica Marija Krnić (Možemo!) zanima se za za obnovu potresom pogođenih škola Ivan Merz i Petar Zrinski. Odgovorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. 

- Ivan Merz - obnova se odvija po predviđenom hodogramu, i učenici bi trebali useliti u proljeće sljedeće godine. Petar Zrinski ima malo složeniju situaciju. Krila zgrade su bila toliko oštećena da se odlučilo da će morati biti srušena i izgrađena ponovno. U rušenju je oštećeno stubište škole, i sada se izrađuje elaborat do koje će mjera biti određena. Rok je zato produljen do sljedeće godine - objasnio je Korlaet. 

13.34. Mostovi zastupnici i oni Domovninskog pokreta pokrenut će mjere protiv predsjednika Skupštine. Mostovci su najavili prikupljanje potpisa za opoziv predsjednika Skupštine Joška Klisovića. 

- Možda ste čuli da sad trenutno nema prosvjeda. Dogodilo se nešto, ne mačkama i psima, nego ljudima, prosvjednica, korisnica mjere, majka osmero djece doživjela je epileptički napad, pozvana je hitna medicinska pomoć. Gospodine predsjedniče, neprihvatljivo nam je da se uzurpiraju ustavna prava našim sugrađanima, a s obzirom na to da ste vi to omogućili, klub Mosta pokrenut će postpupak prikupljanja potpisa za vaš opoziv - rekao je Trpimir Goluža. Stanka još uvijek traje, a još uvijek nije počela rasprava o prvoj točki dnevnog reda. 

Tomislav Tomašević i Joško Klisović naći će se u stanci za ručak s roditeljima odgojiteljima, najavili su gradonačelnik i predsjednik Skupštine. 

13.41. Počinje rasprava o prvoj točki dnevnog reda, proračunu Grada Zagreba za 2022. godinu. 

16.24. Održan je sastanak s roditeljima odgojiteljima, ali ništa se značajno na njemu, kažu roditelji, nije dogodilo. U 16.30 nastavlja se sjednica Skupštine, kao i rasprava o proračunu. 

16.33 Stanka je završena, nastavlja se s raspravom oko proračuna.  Marijan Tomurad (BM365) komentirao je zakonitost svojih amandmana na gradski proračun . 

- Uopće nije bilo sporno hoćete li prihvatiti naš amandman. Ali smo htjeli upozoriti na neprihvatljivo rezanje sredstava pojedinim medijima - rekao je i počeo nabrajati. Radi se o ulaganja za elektroničke medije, obrtništvo, poduzetnike... 

16.52 Javljaju se u raspravi klubova zastupnici Mosta, odnosno njihov Trpimir Goluža. 

- Okomili ste se prvo na roditelje odgojitelje. Od ušteđenih 700 milijun kuna u proračuni, 285 ste usmjerili na štednju prema ukupno 3 posto proračunskih sredstavva. Ovim proračunom ste poslali poruku da što se tiče neke demografske politike ste potpuno ravnodušni. To je vaše pravo i to vam nitko ne može osporiti - kaže Goluža koji je počeo nabrajati povećanja proračuna po pojedinim stavkama - prekovremeni rad, naknade na prijevoz... 

17.04 U pojedinačnoj raspravi javio se Mostov Lovro Marković, a nakon njega je govorio i HDZ-ov Mislav Herman te Mostov Trpimir Goluža. Nakon toga je za govornicu došao Tomislav Tomašević. 

- Povećali smo iznos za vrtiće. Prosjek prošle godine je bio 23 milijuna. Za izgradnju novih vrtića i prostore stavili smo 73 milijuna. Oprostite, ali prekidate me već dvadeseti put. Ja iz sam ovdje iz poštovanja prema zastupicima, ne moram biti ovdje jer je bivši gradonačelnik otišao u 11 sati - rekao je Tomašević, nakon što su ga počeli prekidati zastupnici. 

- Što se tiče ZET-a, kažete da treba smanjtii subvencije. Odkad je 200 milijuna kuna statistička greška? - obratio se HDZ-ovim zastupnicima. 

17.23. Što se tiče našeg amandmana oko povećanja satnice pomoćnicima u nastavi, bilo mi je izuzetno drago što pristajte na to zbog poznavanja situacije tih ljudi koji rade sa vrlo ugroženim društvenim skupinama. Što se tiče kašnjenja, 20 dana smo čekali preko roka odgovor o traženim podacima o izmeni amandmana, čak smo slali požurnice - replicirao je pak Lovro Marković. 

17.31. Čestitam vam na svim projektima koje ste napravili "kopipejst"  iz 2017. godine do 2021. godine, a većina tih prijedlog je HDZ-a i pokojnog gradonačelnika. Dobro je to, ali nije dobro što kod prezetnacije proračuna koristite pomalo bahatost, možda više nego bivši gradonačelnik, a ipak ste većinu ovog proračuna ovisni i u EU sredstvima i uspjesima Vlade RH. Mi ćemo vam pomoći na svim projektima na kojima sudjelujete. Nadamo se da će se ti projekti što se tiče kapitalnih projekata i da ćete ih stvarno napraviti. A ono što nije dobro, ovih 280 milijuna za roditelje odgojitelj uzimate, a ne ulažete u ništa značajno. Faktički prepisujete projekte i krpate rupe - kaže Mario Župan (HDZ). 

18.10 Glasuje se o amandmanima na proračun. Amandmani HDZ-a i HSLS-a te Stranke rada i solidarnosti nisu prihvaćeni. 

18.14. Glasuje se o proračunu. 42 zastupnika je glasovalo, 28 je za, 14 protiv. Donesen je proračun grada Zagreba.

18.39 Upravo je zavšreno glasanje i za sve prve četiri točke. Većinom glasova donesen je zaključak kojim se traži osnivanje Riznice grada Zagreba. Sljedeća je točka o mjeri roditelj-odgojitelj, pa pa je zatražena stanka kluba za konzultacije o toj točki. 

Ključne riječi

Komentara 112

DA
Danzig
11:11 09.12.2021.

Tomašević je govorio prije izbora da se mjera neće ukidati postojećim korisnicima. Sve se to može vidjeti u debatama i predizbornim govorima. Ovo je ravno prevari. Dobro je netko rekao da cijeli vrh Možemo zajedno ima dvoje djece a već su svi u poznim godinama. Naravno da isti ne razumiju što znači biti roditelj troje i više djece. Oni odgajaju pse i mačke. Svi koji podržavaju ukidanje natalitetnih mjera neka se neka se ne žale uskoro na susjede iz Pakistana, Sirije, Libije.. Ne očekujte doktore i inženjere, te je već Njemačka pobrala.

JZ
Joža-Zg
10:18 09.12.2021.

Tomašević laže

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
19:45 09.12.2021.

Udruge koje su vodili čelnici Možema: Tomašević, Borić, Dolenc, čovjek iz sjene Celakoski su dobili od grada, države i izvana preko 100 milijuna kuna. Otprilike pola koliko košta ova mjera. Ali ukinut ćemo majke s djecom, a izumiremo dok ćemo financirati zeleno besposlićarenje u udrugama koje ne rade ništa korisno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije