Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obišli smo dolac

Uskršnja košarica: Šunka je 10 eura, mladi luk nude u akciji “tri za dva”, a domaća jaja “planu”

storyeditor/2023-04-06/PXL_060423_99247727.jpg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/32
06.04.2023.
u 20:00

Unatoč višim cijenama, na Dolcu se itekako kupuje za uskrsni stol, a najveću gužvu bilježe u “potpalublju” tržnice, gdje je tražena i janjetina. U ribarnici pak ove godine bolje idu krupniji primjerci

Šarolika ponuda kojom će popuniti blagdanski stol posljednjih dana mami brojne kupce na Dolac. A na glavnoj se gradskoj tržnici može naći sve, od šunke, kuhane ili rolane, do pušleka mladog luka i rotkvica te hrena, a traženo je, svjedoče prodavači, i voće za kolače i matovilac. Da bi se pronašla domaća jaja, valja pak doći rano ujutro jer ih brzo ponestane, a dok će se neki za uskrsni ručak častiti janjetinom i teletinom, za Veliki petak, kažu u ribarnici, najviše se kupuju orada, brancin i zubatac.

06.04.2023., Zagreb - Dolac. Uzurbano jutro s mnostvom ponude ali i potraznje uoci Uskrsa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za kilogram rolane

Cijene su, govore na placu, morali povisiti, za što uglavnom krive inflaciju, no namirnice za tradicionalni uskrsni doručak dobro idu. Pušlek mladoga luka, primjerice, stoji jedan euro, a Ivo Marić iz Postrane ima i posebnu ponudu “tri za dva”. Nezaobilazne su, kaže, i rotkvice, koje prodaje za 80 centi po pušleku, a za prilog blagdanskom ručku najtraženiji je matovilac koji stoji šest eura za kilogram.

– Prodaja ide dobro, premda može i bolje. Mali proizvođači najbolje osjete inflaciju i štednju kupaca, a osim tradicionalnih uskrsnih namirnica, ovih se dana dobro prodaju i naranče, primjerice, te naravno blitva za Veliki petak – ističe Marić. Kilogram blitve na njegovu štandu stoji tri eura, a tražen je i mladi krumpir, koji će, svjedoče kupci, koristiti kao prilog za ručak ili pak za francusku salatu, i to po cijeni u prosjeku dva eura za kilogram.

– Nikada ne štedimo na hrani, posebice uoči blagdana, pa nećemo ni ove godine. Za uskrsni doručak počastit ćemo se kuhanom šunkom, jajima, tvrdim sirom s malo hrena, mladog luka i rotkvica te nezaobilaznom francuskom salatom. Iako smo velika obitelj, taj se doručak jede danima, a za ručak već tradicionalno spremam teletinu, mladi krumpir i malo matovilca – kaže Renata Velaj, koju smo zatekli u kupnji na Dolcu.

06.04.2023., Zagreb - Dolac. Uzurbano jutro s mnostvom ponude ali i potraznje uoci Uskrsa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gužva je i u ribarnici, gdje se, za razliku od prijašnjih godina, kada se najbolje prodavala sitna riba, za današnji objed najviše traži velika.

– Prodajemo malo manje nego prijašnjih godina, ali kupci se nekako snalaze i većina ih jednom ili dva puta godišnje, pa tako i ovih dana, odriješi novčanik za kvalitetan komad ribe – govori Ivica Šarlija, koji na štandu rapskog obrta Hobotnica nudi kilogram brancina za 12 eura, orade za jedan manje, a zubatac stoji 30. Ima i onih koji ribu ne preferiraju, dodaje, pa dobro idu i očišćene jadranske kozice koje stoje 24 eura po kilogramu.

No, najviše je kupaca u “potpalublju” tržnice, gdje se traži “kraljica uskrsnog stola”, šunka. Domaću dimljenu rolanu šunku po cijeni od 10 eura po kilogramu, primjerice, nude na štandu mesnice Mario. Posljednjih se dana, svjedoči vlasnik Mario Jakuš, ondje traži i mlada janjetina, koja stoji nešto više od 13 eura, a u ponudi je i sječeno meso domaće dimljene šunke za nešto manje od 12 eura za kilogram.

06.04.2023., Zagreb - Dolac. Uzurbano jutro s mnostvom ponude ali i potraznje uoci Uskrsa. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Trebaju li vam za kuhanje, ukrašavanje ili pak za francusku salatu, domaća jaja pronaći ćete na štandu Danice Miklečić u sektoru mliječnih proizvoda, ali samo ako stignete prije 9 sati ujutro jer se brzo razgrabe.

Kutija po 3,50 €

– Očekivano, prodaju se više nego inače, ali uvijek je tako uoči Uskrsa pa ni ova godina nije iznimka. Do 10 sati gotovo svakog dana ostane mi samo nekoliko kutija, ali bolje i tako nego da padne prodaja – kaže Danica Miklečić, koja paket s deset jaja prodaje za 3,50 eura. Oni koji ne stignu ukrasiti vlastite, za jedan euro po komadu kod nje mogu pronaći i pisanice tradicionalno oslikane ljuskama luka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije