Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL NADLEŽNIMA

Roditelji učenika OŠ Bukovac: Umjesto da krpate staru, sagradite našoj djeci novu školu

Zagreb: Roditelji djece iz OŠ Bukovac traže da se zgrada škole sruši i sagradi nova
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
06.05.2020.
u 18:07

Gradnja nove škole ne bi bio veliki problem, dodaju roditelji, jer je za nju još prije dvije godine napravljen 1,2 milijuna kuna vrijedan projekt koji je Gradska Četvrt Maksimir platila većim dijelom iz svog džepa.

I prije nego ju je prije mjesec i pol dana pogodio potres, zgrada osnovne škole u Bukovcu bila je u jako lošem stanju. Nema tople vode, kažu nam roditelji njenih učenika, a grijanje je na lož ulje. Boja se ljušti sa zidova, namještaj je star i dotrajao, a 650 njenih učenika stiskalo se za vrijeme nastave koja se održava u dvije smjene. Kad su stoga čuli da se objekt koji je sad zbog ogromne štete “u žutom” namjerava sanirati umjesto da se sruši i na njegovom mjestu izgradi novi, vijeće roditelja odlučilo je da moraju pod hitno nešto poduzeti. Napravili su stoga online peticiju kojom traže da se odustane od sanacije, već da se pristupi potpunoj rekonstrukciji škole, a u tri dana potpisalo ju je više od 2700 stanovnika Bukovca i obližnjih naselja.

Zagreb: Roditelji djece iz OŠ Bukovac traže da se zgrada škole sruši i sagradi nova
1/16

Projekt već postoji 

- Zgrada je jako oštećena, svaki od zidova je na rubu da se raspadne, a još je k tome pukla cijev pa ju je zadesila i velika poplava. Mislimo da je suludo bacati novac na sanaciju kad se s jednakim troškovima može dignuti nova škola – objašnjava Lovorka Pezo, predsjednica Vijeća roditelja OŠ Bukovac, koja je zajedno s članom Vijeća Stipom Pavičićevm objavila peticiju. Osim toga, dodaje, roditelji su zabrinuti i jer ne znaju gdje će njihova djeca pohađati školu dogodine. Do kraja ove godine "stanovat" će u XV. gimnaziji na Jordanovcu, no sve nakon toga je upitno. Šteta je takva, dodaje, da će sanacija trajati sigurno cijelu iduću školsku godinu

- Samo želimo da naša djeca imaju sigurno mjesto za odlazak u školu - kaže Lozo. Ilija Šola, jedan od roditelja koji je ujedno i inženjer građevine, zajedno s kolagama iz  struke radi na elaboratu koji bi detaljno popisao svu štetu učinjenu potresom. Uvjeren je, kaže, da su troškovi sanacije jednako visoki kao i dizanje nove škole. 

- Suludo je zato da se novac za krpanje potroši na nešto mnogo bolje. Najmlađi su u konačnici u pitanju i samo želimo siguran objekt za svoju djecu - ističe Šola. 

 Gradnja nove škole ne bi bio veliki problem, dodaju roditelji, jer je za nju još prije dvije godine napravljen 1,2 milijuna kuna vrijedan projekt koji je Gradska Četvrt Maksimir platila većim dijelom iz svog džepa. Veselili su se tome i roditelji i djeca, kaže Pezo, jer se o zgradi nove škole priča barem od 2007. godine.

U novoj školi udruge i radionice

- Htjeli smo da postojeći objekt ostane, a da se pored njega sagradi novi objekt s još 11 učionica kako bi učenici nastavu mogli obavljati u jednoj smjeni. A ti bi se prostori posljepodne mogli koristiti za društvene aktivnosti u četvrti poput radionica, rada udruga i slično – objašnjava Stanko Gačić, predsjednik Vijeća gradske četvrti. Projekt je dovršen koncem 2018 godine, a Gradski ured za obrazovanje sredstva za njenu za projektnu dokumentaciju, novelaciju, građenje i opremanje uvrstio je u program društvenih kapitalnih ulaganja za ove godine. Predviđeno je 20 milijuna kuna, ali potres je pomutio sve planove.

Foto: Proarh

- Inzistiramo stoga kao gradska četvrt da se ne rade krpanja, već da se objavi natječaj za izgradnju nove škole temeljem postojeće projektne dokumentacije. Nova škola bi, usput rečeno, bila idealna za djecu i djelatnike jer su programske smjernice za njeno planiranje radili ljudi koji u njoj provode najviše vremena - kuhari, domari, nastavnici - koji znaju što je ono što im svima najviše treba – kaže Gačić.

Hoće li se to i desiti, pitali smo Gradski ured za obrazovanje. 

- Objektu Osnovne škole Bukovac nakon potresa dodijeljena je žuta oznaka te ne postoji nužnost njegova rušenja. Međutim, Grad Zagreb još je prije 2 godine naručio projekt rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Bukovac. Spomenuti projekt u završnoj je fazi te se uskoro očekuje izdavanje građevinske dozvole - kažu iz Gradskog ureda. 

Komentara 3

TK
Ten-kre
19:22 06.05.2020.

Na izgradnji nove škole može se samo zamračiti jednom. Krpanjem stare može to lijepo potrajati.

L2
laura.28
09:00 08.05.2020.

Bivša sam učenica upravo ove škole, istina je da je stanje škole bilo strašno prije potresa od grijanja (koje je bilo ili slabo ili ga nekad uopće nije bilo), vode ( koju se nismo ni usudili piti) pa sve doo samog manjka prostora i upravo taj nedostatak osnovnih uvjeta utječe ne samo na normalan rad djelatnika u toj školi već i na raspoloženje njih a i učenika. Naravno koliko god da je bilo strašno 5 dana tjedno provoditi tamo, 8 sati dnevno (izborni predmeti, + ručak, rupe u rasporedu..) vežu nas sjećanja i uspomene i zato mi sada teško pada gledati objekt koji je sada u gorem stanju nego prije. Zbog toga molim ljude zadužene za ovaj projekt, a i ostale koji čitaju ovo da se pokrenu, zauzmu i istjeraju isti do kraja, kako bi omogućili normalan rad svim djelatnicima i učenicima što će samo po sebi doprinjeti boljoj, ljepšoj i ugodnijoj atmosferi u radu i odnosima među ljudima. Zaslužili su to.

PE
Petra12
19:14 07.05.2020.

Godinama radim u toj školi i sama sam se zauzela oko izgradnje nove. Stanje prije potresa bilo je strašno, azbestni krov koji prokišnjava, u mojoj učionici voda već ima olovni okus pa sam djeci zabranila da je koriste... Svaka čast roditeljima, ravnateljici i mojim kolegama koji su se angažirali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije