Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Makedonski kulturni tjedan

U Samoboru kušajte pravo gravče na tavče

Makedonci folklor
Foto: Facebook
24.11.2015.
u 17:23

Kulturno društvo Ohridski biser do subote predstavlja gastronomiju, glazbu i film rodne zemlje. U Zagrebu je 1400 Makedonaca Svaki je put gužva kad nudimo svoju hranu ili ručne radove – kažu Makedonci

– Iako nam je mentalitet sličniji Dalmatincima nego Zagrepčanima, tko god se preselio ovamo, nikad se nije vratio – kaže nam tajnica Makedonskog kulturnog društva "Ohridski biser" Violeta Šterjeva, koja je jedan od sudionika Makedonskog tjedna, koji do subote traje u Samoboru.

Priredba u suorganizaciji ovoga društva i Grada Samobora donosi i gastroradionice na kojima možete naučiti peći gurabije, baklave i gravče na tavče, plesne večeri s izvornom makedonskom glazbom i filmske projekcije.

– Svaki put kad sudjelujemo na nekoj manifestaciji hrane ili ručnih radova, pred našim štandovima stvori se velika gužva, što nam govori da Zagrepčani jednako brzo zavole Makedonce koliko mi zavolimo Zagreb – zaključuje Šterjeva.

Ohridski biser okuplja pripadnike male, ali aktivne nacionalne manjine koja u Zagrebu broji 1400 pripadnika.

Većina događanja Makedonskog tjedna bit će u Gradskoj knjižnici u Samoboru. Danas je, primjerice, izložba terakota iz Vinice i narodne nošnje, koju u 16 sati otvara makedonska veleposlanica u Hrvatskoj Daniela Karagjozoska.

U srijedu je filmska večer, večer književnosti održat će se u četvrtak, a u petak će se predstaviti makedonska kuhinja. Sva događanja počinju u 18.30 sati. Završni događaj odvit će se u subotu, kada će se pjesmom, plesom i folklorom obilježiti "Dan zajednice Makedonaca u Hrvatskoj" u samoborskoj gimnaziji, od 18 sati. Ulaz je na sve priredbe Makedonaca u Samoboru besplatan.*

Komentara 1

PA
pajopatak
18:14 24.11.2015.

Inače pravi naziv tog jela je TAVČE GRAVČE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije