Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na 57 lokacija

U lov za jelom kreće se od 19. prosinca, evo na kojim lokacijama

Borovi
Slavko Midzor/PIXSELL/Ilustracija
05.12.2018.
u 15:12

Cijena bora od jednog metra trebala bi biti sedamdesetak kuna, a onog u tegli iste visine oko sto

Bor, jelu ili smreku. U tegli ili bez nje, visoko ili nešto manje, a možda i samo granje – poput pjesme, jer aktivnost je to koju Zagrepčani posebno vole, za točno dva tjedna počet će prodaja božićnih drvaca po gradu. Lokacija za nabavu središnjeg blagdanskog ukrasa bit će čak 57, a na njima bit će više prodavača, pa će svatko moći odabrati bor koji mu odgovara veličinom, oblikom, ali i cijenom.

U Maksimiru kod bacača

Kao i prethodnih godina, već su najavili trgovci, borovi i jele koštat će otprilike isto pa će ih se moći nabaviti već po 70 kuna, dok bi se, već tradicionalno, dvometraši penjali do cijene od četiristotinjak kuna. Naravno, kao i svake godine, cijene će pasti na sam Badnjak, koji je ujedno i zadnji dan prodaje, koja počinje 19. prosinca, pa će se mnogi Zagrepčani odlučiti za “last minute” nabavu ne bi li uhvatili kakav popust pa kući dopremili drvce veće od planiranog.

Što se, pak, kvartova iz kojih će se ta drvca dopremati tiče, gotovo neće biti onog u kojem se bor neće moći kupiti. Prodavači drvaca nalazit će se, tako, na tržnicama Jarun, Volovčica, Špansko, Gajnice, a bit će ih na Trešnjevačkom placu, i to u Srebreničkoj, ali i na drvenom podestu. Bor će se moći kupiti i na Britancu, u Heinzelovoj kod Kvatrića, u Dankovečkoj kod tržnice, kod parkirališta na Savici, na remizi u Ozaljskoj, na Podsusedskom trgu, u Trnskom kod Interspara, u Erlichovoj, kod Konzuma u Božidara Magovca, kao i na ostalim lokacijama koje su već postale poznate tijekom godina.

Daleko najveći izbor drvca imat će Zagrepčani koji će ga nabavljati na Trgu Franje Tuđmana jer tamo će biti čak 23 prodajna mjesta, devet kod Ilice, a 14 kod Talovčeve. Poprilična koncentracija borova, jela i smreka bit će i u Maksimiru kod bacača diska, gdje će se smjestiti deset prodavača, a isto toliko bit će ih i u Gučetićevoj te Šoljanovoj u Španskom. Trenutačno, u tijeku je natječaj Holdinga kojim će se 165 predviđenih prodajnih mjesta dodijeliti uzgajivačima borova, a oni imaju vremena za željenu lokaciju licitirati do 10. prosinca u podne.

I Caritas organizira prodaju

Kada svoja mjesta i službeno dobiju, na njih će početi nositi i drvca za prodaju. Najjeftinije bi i ove godine trebale biti grane koje će Zagrepčani kupovati kako bi ukrasili pojedine dijelove prostorija svojih stanova, jer će njihova cijena biti između deset i 40 kuna, a što se drvca tiče, najbolje će proći oni koji se odluče na rezano, visine metra, koje će koštati sedamdesetak kuna. Cijena bora iste veličine, ali u tegli, što ostavlja mogućnost da se “izvuče” za blagdane i sljedeće godine, trebala bi biti stotinjak kuna, dok će se cijena većih rezanih, ali i borova u tegli penjati i na nekoliko stotina kuna.

Kao što su već prijašnjih godina objašnjavali prodavači, cijena drvca uvelike ovisi o njegovoj gustoći, osim o veličini, ali i o vrsti pa će cijena biti nešto drugačija odluči li se kupac na, primjerice, jelu, a ne na smreku ili bor. Lokacije na kojima će se božićna drvca prodavati bit će ujedno i one na kojima će se borovi i pakirati kako bi se što lakše u mrežicama prevezli do kućnih pragova. Tradicionalnu prodaju drvca po akcijskim cijenama na Trgu bana Jelačića 15. prosinca organizirat će i Caritas.

Pogledajte video: Advent u Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije