Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Večernjeg lista

Svjetiljke sovice djelo su učenika iz škole Radosti

22.05.2018.
u 08:51

Hrvatska zajednica tehničke kulture partner je ovog projekta.

Vriskovi oduševljenja, široki dječji osmijesi i zagrljaji – tako su ove školske godine učenici 3. i 4. razreda zagrebačkih osnovnih škola reagirali na svaku novu kreativno-tehničku STEM radionicu u kojima su sudjelovali zahvaljujući projektu Škola radosti i znanosti Večernjeg lista, časopisa Radost i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Radionice su se odvijale u 14 škola u trajanju od ukupno 150 školskih sati za vrijeme kojih je svaki učenik izradio ukupno 7 različitih tehničkih tvorevina.

– Izrađivali smo krijesnice, robote šaralice, rakete, helikoptere, različite letjelice i na kraju ove lijepe i korisne svjetiljke-sovice. Pritom su djeca stekla osnovna znanja o elementima strujnoga kruga, spojnim vodovima, prekidačima, trošilima, o polaritetu baterija... i sve smo to povezali s primjerima iz svakodnevnog života – kaže Bojan Floriani, voditelj radionica.

Rad s lemilicom i brusilicom

– Radionice su pokazale da djeci nedostaju aktivnosti koje potiču razvoj motoričkih vještina. Bilo je tijekom školske godine i plača jer ima djece koja nisu vješta ni sa škaricama, a trebalo je ovdje oblikovati žicu, spajati drvene dijelove, umetati baterije u kućišta. Samo u jednoj školi na raspolaganju smo imali kabinet za tehnički odgoj i tamo su djeca radila s lemilicom, pilom, brusilicom... za njih je to vrhunski doživljaj – naglasio je Bojan Floriani.

Žele to i dogodine

Učenici OŠ Vrbani na svojoj su posljednjoj radionici izrađivali svjetiljke-sovice koje su, kao i sve tvorevine koje su dosad izradili, ponijeli kući za uspomenu. Pitanja su od prvog susreta s edukatorom ista: “Kad se opet vidimo?”, “Hoćete li nam opet doći?”. Učiteljica Danijela Beganović dijeli oduševljenje svojih učenika, a važno je napomenuti da su u odabiru ovih radionica zadnju riječ imali roditelji koji su s veseljem prihvatili inicijativu.

– Anketa koju smo napravili, ali i reakcije učenika, pokazuju da nas u školama žele i sljedeće godine. Do tada, pozivam djecu i njihove roditelje da nas posjete na Znanstvenom pikniku koji će se ovoga vikenda održati na zagrebačkom jezeru Jarun – kazao je Floriani. 

1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije