Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆE JE DOMAĆE

Svi okusi Hrvatske na Trgu

Ručno rađena međimurska gibanica iz čakovečke slastičarnice Nade Golub mamila je mnoge
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
24.04.2018.
u 08:49

Duh tradicije iz svakog kutka Lijepe Naše organizatori su oživili dajući obrtnicima da na svojim štandovima pokažu u čemu su najbolji. Osim slatkih i slanih delicija te domaćih kozmetičkih pripravaka, na sajmu je moguće vidjeti i razne tradicionalne obrte poput šlinganja i hladnog kovanja

Središte grada postalo je središte Lijepe Naše, barem kada je gastronomija u pitanju. Mirisi i okusi Hrvatske širit će se tako Jelačić-placom sve do 27. travnja do kad traje gospodarska, turistička, kulturna i edukativna manifestacija “Domaće je domaće” koju već treću godinu organizira Udruga branitelja proizvođača “Panonija”.

Proizvodi od lavande, aronije, nevena, smilja, tradicionalni specijaliteti oput poderanih gaća, soparnika, fritula ili međimurske gibanice, ali i nezaobilazni domaći suhomesnati proizvodi, koji su najviše oduševljavali turiste, dio su bogate sajmišne ponude. Za sve one koji bi pak voljeli naučiti nešto o hladnom kovanju, pletenju košara ili šlinganju središnji je trg u idućih nekoliko dana pravo odredište.

Autohtoni jestivi suveniri

– Domaće zaista jest domaće. Toga smo svjesni i mi u svojoj slastičarnici “Međimurska gibanica” u Čakovcu gdje je baš svaki kolač ručno rađen – rekla je Nada Golub koja se u Zagrebu, kako kaže, osjeća kao doma. Osim najpopularnije međimurske gibanice, medenjaka i savijača, iz male čakovečke pećnice izlaze i kremšnite od batata.
– Često sam na sajmovima i znam kako dijabetičarima često teško pada prolaziti pored našeg štanda s kojeg ne smiju ničim počastiti. Zato smo se odlučili u svoju ponudu uvrstiti kremšnitu od batata koja je dovoljno slatka i bez šećera i kojom se i dijabetičari mogu bez straha zasladiti – rekla je Golub. Osim slatkih delicija, na štandovima se mogu pronaći, kako kažu izlagači iz Nove Gradiške, autohtoni hrvatski suveniri koji se mogu i jesti. – U ponudi imamo slavonski ovčji sir s dodacima začina iz cijele Hrvatske: od maslina, preko tartufa do kopriva i vlasca. Zapravo, naš proizvod ima pravi okus Hrvatske – govore izlagači iz OPG-a Glotz iz Nove Gradiške.

Stranci prepoznaju kvalitetu

Organizatori su se pobrinuli i za edukativni dio manifestacije zahvaljujući kojem posjetitelji na pojedinim štandovima mogu vidjeti kako izgledaju pojedini stari obrti koji, nažalost, izumiru.
– Stranci prepoznaju vrijednost ručnoga rada jer su u njihovim zemljama tradicionalni stari obrti vjerojatno izumrli, a mi još uvijek, nažalost, nismo svjesni da idemo k tome – rekao je Mario Sokolić, vlasnik obrta “Sokol - kovač svog kova”. Strancima je, kako kaže, omiljeni suvenir novčić s imenom na glagoljici za koji znaju dati i više novca nego što suvenir košta.

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:14 24.04.2018.

opet će trg bana Jelačića postati seoski vašar u režiji Bandića...šta je sljedeće? Ringišpil i el.autići za sudaranje na Trgu?!? Vožnja 20 kuna?

BR
branka1958
11:57 24.04.2018.

Zanima me koliko plačaju placovinu Bandicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije