Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUČNI RAD

Slavimo 140. rođendan - I ne prestajemo stvarati vrhunske kreativce

Škola za modu i dizajn
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/3
03.05.2019.
u 09:47

Dobro došli u Školu za modu i dizajn u kojoj se obrazuju krojači, obućari, stilisti, kreatori...

Prva je to srednja škola u Hrvatskoj u kojoj se učilo šivati, tkati, izrađivati cipele..., a danas je jedina u zemlji koja obrazuje buduće modne stiliste i kemijske čistače.

U njezinim klupama svoje su znanje brusili brojni poznati dizajneri, među kojima su i Aleksandra Dojčinović, Ivan Tandarić iz dvojca ELFS, Martina Felja i Anita Štulec, vlasnica brenda Ashoo, čije je cipele predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošetala na inauguraciji. Riječ je o Školi za modu i dizajn na Črnomercu koja danas slavi 140 godina postojanja.

Ako nešto volite, uspjeh je 100% 

U klupama škole koja svoju povijest piše još od daleke 1879. nekoć je sjedila i Jadranka Bajsić. Upisala ju je 1970., a nedugo potom u njoj se i zaposlila te predaje računalstvo. 

- Ovamo dolazim već 49 godina. Došlo je vrijeme za penziju, nastupaju neke nove generacije - smije se J. Bajsić i dodaje kako ni sama ne zna koliko je naraštaja prošlo kroz njezinu učionicu. Način predavanja s godinama se promijenio, ističe, nema više klasičnog "ex cathedra" poučavanja, sve se temelji na prijateljskom odnosu, koji je, smatra ona, najvažniji.

Slaže se i Olga Kolobarić, koja u Školi za modu i dizajn predaje gotovo tri desetljeća, a svoj posao, kaže, ne bi mijenjala ni za što. 

- Predivno je kada u mladim ljudima potičeš kreativnost, kada sami nešto stvore vlastitim rukama. To je i meni znak da vrijedi sav trud koji ulažem - objašnjava O. Kolobarić. 

Trendovi se mijenjaju pa se danas umjesto masovne proizvodnje sve više cijeni kvalitetan ručni rad u koji je uloženo puno pažnje i ljubavi. Strukovna zanimanja u društvu su podcijenjena, ističe O. Kolobarić, pa dodaje i to da je, ako se nešto zaista voli i za to se "zapne", uspjeh osiguran. Dokaz tome njezina je kolegica Suzana Lencur, koja je odlučila upisati ovu školu kako bi jednog dana, baš kao njezina majka, mogla izrađivati cipele.  

- Još kao mala svaki sam dan dolazila kod mame u radionicu i sanjala da jednog dana budem poput nje. Moji su bili pomalo skeptični kada sam im rekla što želim, ali nitko me nije mogao spriječiti - objašnjava S. Lencur, koja je nakon srednje škole upisala fakultet te na dan obrane diplome dobila ponudu za posao. Ubrzo je klupu zamijenila katedrom i nije požalila.

Manekenke i bend

A odabir škole nisu požalile ni Ana Pavišić i Laura Benc, učenice trećeg razreda. Iako su im najteži, najviše vole upravo predmete vezane uz buduću struku. Obje su članice manekenske sekcije pa na revijama nose kolekcije koje su izradile one i njihovi kolege, pjevaju u školskom bendu... Kreacije svojih đaka škola često predstavlja na brojnim sajmovima, izložbama, smotrama i natjecanjima. 

- Već 20-ak godina osvajamo medalje na Državnom natjecanju u sektoru tekstila i kože. I ove godine odnijeli smo prvo mjesto. Tema je bila Ivana Brlić-Mažuranić i uloženo je puno truda, ali vrijedilo je.

To nam je najveća nagrada i ponos, kada naši učenici postanu dobri u onome što vole, kada uspiju, a znamo da smo i mi zaslužni za to - zaključuje v. d. ravnateljica Maja Dadić Žeravica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije