Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noćni život kultne tržnice

Purica s mlincima, sir i vrhnje, sushi, specijaliteti Vijetnama... Pogledajte što smo jeli na Dolcu

Zagreb: Na tržnici Dolac otvoren prvi ovogodišnji PLACe market
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/38
12.04.2024.
u 22:52

Dok su gurmani uzbuđeni provesti petak večer uz dobru hranu, piće i još bolje društvo, ugostitelji i poznati chefovi dobili su priliku za još jednu rundu kulinarskog eksperimentiranja

Topla večer na zagrebačkom Dolcu, u zraku mirisi koji dolaze iz različitih dijelova svijeta, glazba i nasmijana lica ljubitelja domaće i internacionalne kuhinje. Već i prije otvorenja, PLACe Market preplavili su gladni posjetitelji, željni upoznavanja različitih kultura kroz nepce.

– Organiziramo ovaj projekt drugu godinu za redom, kako bismo oživjeli hrvatske tržnice. Sad je ovo već postala tradicija, ali se nadamo da će kroz godine projekt još više rasti – kaže organizatorica Sarah Josipović.  

VEZANI ČLANCI: 

Jedina promjena u odnosu na lanjsku godinu je, ističe, još raznolikija ponuda hrane. I zaista, na štandovima se kuhaju, pripremaju i poslužuju jela koja bogate kulture diljem svijeta, od vijetnamskih do talijanskih. Kuhari restorana Vinkl poslužuju isključivo domaću hranu, na Dolcu već odavno udomaćenu, poput sira i vrhnja, purice s mlincima i ostalih karakterističnih autohtonih zagorskih i zagrebačkih jela.

– Nadam se da će ljudi biti gladniji, s obzirom na to da inače manje jedu, a više cugaju pa na hranu zaborave – smije se Filip Vranešić, chef restorana Vinkl. Lutajući među štandovima primijetili smo da su međunarodna jela zaista popularna i da su razlog dolaska mase koju smo tamo zatekli.

Zagreb: Na tržnici Dolac otvoren prvi ovogodišnji PLACe market
1/38

– Tu sam najviše zbog sushija i kušanja nekih novih jela i definitivno ću doći i sljedeći petak, a možda i svaki – tvrdi Merlina Kumić, posjetiteljica koja je na Dolcu u hrani uživala i prošle sezone. Kako kaže, ova godina joj se čini boljom zbog glasnije i kvalitetnije glazbe, ranijeg početka događaja i bolje posjećenosti.

Na cijene se nitko nije požalio, a u prosjeku se kreću do deset eura. Kako tvrde ugostitelji, trude se ponuditi jela koja će opravdati cijenu, ali i izaći u susret količinom hrane koja se nađe na tanjuru.

– Naravno da sam otišla na sushi kod Tsunamija jer su mi najbolji u gradu, ni na Dolcu me nisu razočarali – govori Dolores. Dok su gurmani uzbuđeni provesti petak večer uz dobru hranu, piće i još bolje društvo, ugostitelji i poznati chefovi dobili su priliku za još jednu rundu kulinarskog eksperimentiranja. Štand Beštije, u ponudu je uvrstio vijetnamsku kuhinju.

12.04.2024., Trznica Dolac, Zagreb - Na zagrebackoj trznici Dolac otvoren prvi ovogodisnji PLAC market. Photo: Luka Batelic/PIXSELL
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

– Zagreb je preplavljen azijskom kuhinjom, ali ljudi nemaju priliku upoznati tu pravu esenciju vijetnamske hrane. Iako ju u restoranu ne nudimo, na ovaj način ljudima želimo otkriti čari vijetnamske kuhinje u koju smo mi zaljubljeni – kaže Milena Dražić, PR-ovka restorana Beštije koja se svojim kolegama pridružila u ovoj improviziranoj kuhinji Dolca.

U eksperimentiranje se upustio i Tomislav Bilić, kuhar koji svoj restoran tek planira otvoriti, a ovim putem pokušava osvojiti publiku.

– Ovo mi je prilika da Zagrepčani kušaju moja jela te da dobijem povratnu informaciju, da mi kažu iskreno valja li jelo ili ne, je li mu nešto nedostaje te da mi tako pomognu – kaže Bilić, koji će uskoro otvoriti Soul Food, restoran afro-američke kuhinje. Dobra prošlogodišnja iskustva njegovih kolega ohrabrila su ga da i sam postane dio projekta, a na Dolcu će biti svakog petka.

VEZANI ČLANCI: 

Ljubitelji španjolskih delicija mogu uživati u Paelli i Sangriji na štandu iza kojeg vrijedno rade chef Mario Mihelj i njegova dječica, a tvrdi da im je ovo jedna od najposebnijih zabava, a zajedničko učenje kuhanja stvara im nezaboravne uspomene.

– Ovo je prilika nama kuharima da se pokažemo javnosti, da budemo među ljudima, a ne samo skriveni u kuhinji restorana, a osim toga dobra je prilika da se ponude različita jela, a ne samo sendviči na klasičnim festivalima – tvrdi Mihelj. Dodaje da on ne bi ništa mijenjao te poziva da se na ovo putovanje okusima pridruži što više ljudi. Druženju na Dolcu pridružio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kojega je ponuda na Dolcu vidno oraspoložila.

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
18:19 13.04.2024.

Tipično za Hrvate. Uvijek bi podcijenili naše, a precijenili tuđe. A svi moji poslovni partneri, stranci, hvale hrvatsku hranu... Od delicious (ukusno ) pa čak do divine cooking (bogovska).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije