Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko upravlja u hitnim situacijama?

Pitali smo Grad čemu služi i što radi bivši Kalinićev ured. Evo što su nam odgovorili

Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“
Marko Prpic/PIXSELL
23.02.2024.
u 12:13

Nekoć je Ured za upravljanje u hitnim situacijama izlazio na teren i slao priopćenja kada bi u Zagrebu došlo do incidenta poput pada skele ili curenja benzena u odvod na Srebrnjaku. Danas se UHS zove Sektor za civilnu zaštitu i sigurnost te obavlja poslove vezane uz planiranje, razvoj i učinkovito funkcioniranje sustava civilne zaštite te pruža logistiku. Obavezu informiranja, kažu u Gradu, zakonski ima samo u slučaju veće katastrofe

Nekadašnji Ured za upravljanje u hitnim situacijama je 2021. reorganizacijom Gradske uprave pridružen Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost kao Sektor za civilnu zaštitu i sigurnost. U svojem djelovanju vodi se obvezama i ovlastima propisanim Zakonom o sustavu civilne zaštite i djeluje jedino u skladu s njima, objašnjavaju iz Grada. 

–Sektor za civilnu zaštitu i sigurnost obavlja poslove vezane uz planiranje, razvoj i učinkovito funkcioniranje sustava civilne zaštite, poslove obrane, zaštite od požara, ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, poslove vatrogastva u izvršavanju prava i obveza i odgovornosti Gradske skupštine i gradonačelnika. Izrađuje i ažurira sve dokumente koji reguliraju rad civilne zaštite, pri čemu izdvajamo dva najvažnija: Procjenu rizika od velikih nesreća za područje Grada Zagreba i s njom povezani Plan djelovanja civilne zaštite Grada Zagreba.

 Osim opisanih poslova Sektor za civilnu zaštitu i sigurnost pruža logističku i drugu podršku žurnim službama na način da skrbi o razvoju i opremanju sustava civilne zaštite. Sukladno Zakonu sustav se aktivira kada je riječ o saniranju događaja koji je opsegom i intenzitetom takav da nadilazi kapacitete žurnih službi. To se odnosi na dvije kategorije događaja: izvanredne događaje za čije je saniranje potrebno djelovanje žurnih službi i potencijalno uključivanje operativnih snaga sustava civilne zaštite te katastrofe koje opsegom, intenzitetom i neočekivanošću ugrožavaju zdravlje i živote većeg broja ljudi, imovinu veće vrijednosti i okoliš. 

Planom djelovanja civilne zaštite Grada Zagreba precizno su raspisane aktivnosti i postupanja svih dionika u sustavu civilne zaštite. Za vrijeme potresa i pandemije, ali i razorne oluje, imali smo priliku svakodnevno svjedočiti djelovanju aktiviranog cjelokupnog sustava civilne zaštite Grada Zagreba. U odsustvu velikih kriznih događaja, Sektor za civilnu zaštitu radi na edukaciji te opremanju svih žurnih službi za krize i katastrofe, pripremaju se planovi, nabavlja nova oprema, uvježbava reakcija i zajedničko djelovanje, provode se EU projekti gdje se između ostalog i kroz suradnju sa znanstvenim institucijama primjenjuju najnovije znanstvene spoznaje za bolje razumijevanje i odgovor na rizike.

Zakon o sustavu civilne zaštite propisuje obavezu informiranja javnosti kada je izgledna mogućnost nastanka i razvoja katastrofe. Sektor za civilnu zaštitu i sigurnost kontinuirano i koordinirano sa svim relevantnim institucijama (redovnim i žurnim službama) prati pojavu svih događaja koji bi mogli prerasti u katastrofalne, zahtijevati aktiviranje sustava civilne zaštite, kao i pravodobno informiranje javnosti o takvom događaju. Sve gradske službe su po prijavi građana o pojavi osjeta neugodnog mirisa na području Srebrnjaka provodile potrebne aktivnosti u okviru područja svoje nadležnosti, uključivo sa Sektorom za civilnu zaštitu i sigurnost koji je kontinuirano komunicirao sa svim službama, objašnjavaju iz Grada. 

Komentara 4

KA
Kapitol
23:05 23.02.2024.

Ljubitelji velikogb i koalicije nisu jos naucili citati sa razumjevanjem.

ZA
Zagrebčanka
15:40 23.02.2024.

A propos toga, kada ćemo dobit izviješće o Jakuševcu?

MA
malaliba
15:17 23.02.2024.

Znači bave se 98% radnog vremena nepotrebnom papirologijiom.Jesu i njih uvezli iz Osijeka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije