Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kava na parkiralištu

Tjedan parkinga kao mjesec dana najma za terase

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
01.04.2018.
u 08:00

Svrha davanja javnih površina u zakup nije samo zarada, kažu u Gradu, pa dodaju da žele svima omogućiti pošten rad

U tjedan dana zaradili bi na parkingu ono što od ugostitelja dobivaju na mjesečnoj bazi – monetarna računica terasa koje se nalaze na 240 parkirnih mjesta u gradu vrlo je jasna i nimalo povoljna.

Barem što se priljeva u gradsku blagajnu tiče.

Svaki izdatak je težak

– Do kraja veljače 2018. rješenje za postavljanje otvorene terase na parkirališnim mjestima imaju 94 ugostiteljska objekata – kažu u Gradu, pa dodaju da se cijene za postavljanje terasa razlikuju od zone do zone, ali i od godišnjeg doba. Najskuplje su, dakako, one u prvoj zoni, a i one koje ugostitelji postave usred sezone. Po četvornom metru terase smještene na parkirališnom mjestu u prvoj zoni, tako se, u sezoni plaćaju 52 kune mjesečno, u drugoj 43, trećoj 34 i četvrtoj zoni 36 kune, dok su izvan toplih mjeseci cijene nešto niže, pa ugostitelji po kvadratu moraju izdvojiti od 19 kuna za četvrtu, do 38 kuna za prvu zonu. S obzirom na to da su terase, u prosjeku, veličine nešto više od dvadeset četvornih metara, kafići centra grada iz svojih blagajni mjesečno Gradu isplaćuju oko 1500 kuna kako bi svoje stolove i stolice mogli držati i ispred lokala.

– Svota je to koju nama često nije lako izdvojiti. Ionako već plaćamo najam prostora, pa nam je svaki dodatni izdatak težak. Ali kad imamo terasu u ljetnim mjesecima, naravno da to pomaže poslu – kažu ugostitelji iz Martićeve ulice, koji terase smjeste upravo na parkirališna mjesta. Zbog toga naročito nisu sretni tamošnji stanari, koji tvrde da je parkirališta u gradu ionako premalo.

Jedno mjesto – 12,5 kvadrata

– Treba ljudima dati da rade, ali je li nužno da se zauzme tristo parkirnih mjesta – pitaju se stanari koji tvrde da bi samom naplatom parkinga Grad zaradio više nego iznajmljivanjem terasa. I zaista, izračuna li se najjednostavnije, odnosno pretpostavi da je svih 240 parkirnih mjesta u prvoj zoni te uzme li se u obzir da se parkiranje u njoj naplaćuje 14 sati dnevno, u mjesec dana u gradsku bi se blagajnu od naplate parkiranja slilo 605 tisuća kuna, dok bi se od terasa, da su također sve u prvoj zoni, zaradilo 156 tisuća. U sezoni, od jednog parkirališnog mjesta, veličine 12,5 kvadrata, u prvoj zoni Grad mjesečno “ubire” 650 kuna, a jednak se iznos može zaraditi od 108 sati parkiranja, odnosno za manje od osam dana.

– Svrha davanja javnog prostora u zakup nije samo zarada, već omogućavanje ugostiteljima da pošteno rade – kažu u Gradu, pa dodaju kako je cijena najma kvadrata za terasu ista i ako on nije na parkirališnom mjestu.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
16:33 01.04.2018.

Hm, koga oni muljaju. Kad ste culi vlasnika kafica koji ima mercedes, brod, dva stana i kucu da kaze kako mu posao dobro ide. Ne razumijem zasto bi ostatak koji kopa po kontejnerima, nakon 40 godina rada, imao senzibiliteta za likove koji ne uplacuju nista u penzioni fond, a na kraju ce imati socijalnu penziju 100 kuna manju od spomenute kategorije i krepavati od smijeha, kako je po stoti puta zaje.ao drzavu.

PA
Panac
08:18 01.04.2018.

Loša vam je matematika! U prvoj zoni barem 70% autiju ima povlaštenu parking kartu koja mj košta 100 kn. znači da se samo 30% vremena plaća po satu!

Avatar Sokol
Sokol
10:45 04.04.2018.

doslovce ti auto sjedi u krilu a da ne govorim šta bi se dogodilo da se jedan zabije u terasu. kome je užitak sjesti na kavu gdje ti miris ispušnih plinova ide oko glave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije