Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Oni vas neće osmijehom navesti da kupite još, ili da im date sitniš...

automat za knjige
Davor Puklavec/PIXSELL
01.04.2016.
u 08:00

Automati u trgovanju donose brzinu i štede vrijeme, no ukidaju neke rituale i ljudske odnose

Priznajem, zgodna mi je ona tema u suparničkim novinama, u kojima pišu o tome kako automati zamjenjuju prodavačice. Nema sumnje, automatizacija je trend u svemu pa, eto, i u prodaji. I nije da mi se to ne sviđa, redovi bi tu morali biti manji, kupiti bi se trebalo brže.

U domaćim će vas špecerajima poštedjeti ukucavanja kartičnog pina za kupnju manju od stotinu kuna. I tako, bez obzira na to što će nekima trebati podulje vrijeme da se naviknu i na brzu blagajnu i na automat, neki gotovo sigurno neće nikad, to je vrijeme koje dolazi

Samo, barem s vremena na vrijeme svakome će doći potreba da još jednom obavi onaj drevni ritual kupnje. Interakcija s trgovkinjama ima puno prednosti. Prvo, prava profesionalka osmijehom će srušiti posljednju rampu u našem džepu i novčaniku pa ćemo vjerojatno potrošiti više. Teško ćete od stroja doznati i kada dolazi svježi bijeli ili kada je stiglo meso, ne bih se čudio da se i pult pokuša zamijeniti automatom. Niti će vam moći reći koja se knjiga najviše kupuje – već neko vrijeme iz automata možete kupiti i to.

Automat ne može dati savjet gdje se može kupiti ono čega vam je usfalilo, a rijetko će vas natjerati da čekate. Osim ako je neispravan ili je baš takav red. U svakom slučaju, s njime ćete se teško posvađati. Ima još – automatu kupljenu robu ne možete vratiti sve i da uzmete račun, ponovno ćete u tu svrhu morati otići k nekoj živoj osobi

Patit će tu i novine jer vijest da je netko bezuspješno obio automat puno je nezanimljivija od vijesti kako je prodavačica kuhinjskim nožem otjerala napadača. Neće s automatom biti ni subotnjeg trača trgovkinje Mare sa susjedom Danicom pa ćete, eto, i tu ostati uskraćeni za koju zanimljivu informaciju. Ili ćete potrošiti koju kaloriju više živcirajući se zbog čekanja.

A onda, kome ćete ostaviti sitniš, tko će vam pogrešno uzvratiti, zbog koga ćete se vraćati njurgajući? Automatima svaka čast, napredak neumitno stiže, ali barem tu i tamo ostavio bih nam privilegij kupovanja od prodavačice Mare.

Komentara 1

FI
Fisherman
13:08 01.04.2016.

Te aparate bi ja zakonom zabranio...em ti cesto ukradu novac a nemas se kome zaliti, tako i uzimaju nekom radno mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije