Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Naši će projekti ukinuti gužve – i na cestama i na blagajnama

Još se 16 start-up timova doselilo na Velesajam, a među njima i ekipe sa softverom za “chatanje” sa Slavoljubom Penkalom i kopčom za remen koja detektira pad
05. listopada 2017. u 06:45 2 komentara 871 prikaza
Mladi inovatori
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sustav koji automatizira promet i rješava problem gužvi u gradu, aplikacija koja u realnom vremenu daje informaciju o broju slobodnih parkirališnih mjesta, kopča za remen sa senzorom koji detektira pad, chatbot s povijesnim ličnostima na Facebooku... Ideje su to koje bi Zagreb trebale transformirati u “pametan” grad i njegovim stanovnicima olakšati svakodnevicu, a pod okriljem Tehnološkog parka razvija ih 16 novih start-up timova.

Sjedni na kauč Stari podrum MIOC-a učenici pretvorili u učionicu i družionicu

Nema više ukucavanja

– Odabranim će se timovima u sljedećih deset tjedana pružiti infrastrukturna podrška, edukacija i mentorstvo, a četiri do osam start-up projekata koji se pokažu najboljima dobit će i financijsku potporu od ukupno 750 tisuća kuna – pojasnio je Goran Dautović, voditelj Startup Factory programa, iza kojeg stoji Razvojna agencija Zagreb.

Novi su timovi u predakceleracijski program izabrani na SFZGBootcampu među užom konkurencijom od 40 projekata. Jučer su se “udomaćili” u 12. paviljonu Zagrebačkog velesajma i otkrili detalje svojih inovacija.

– Budući da nas sve živciraju gužve na blagajnama, razvili smo pametnu potrošačku košaricu koja proizvode koje osoba kupuje skenira odmah kad se u nju ubace. Kada dođe na blagajnu, prodavačica može očitati sadržaj cijele košarice odjednom te ne mora više otkucavati artikl po artikl. Na kupcu je samo da plati ukupan iznos – kazao je 29-godišnji Luka Vida, inženjer s Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji stoji iza startupa “Pickup Solutions”.

Osim na blagajnama, rijetkost u metropoli nisu ni prometne gužve. Tom će problemu pokušati doskočiti tim “Flow” koji je razvio sustav koji optimizira promet.

– Ideja je da se svi semafori, kamere i senzori spoje na uređaj, odnosno umjetnu inteligenciju koja broji promet i određuje kako će se paliti i gasiti semafori. Znači, kao da ste na svako križanje stavili prometnog policajca koji će u slučaju da je u jednom smjeru veća gužva, pustiti više prometa da se kaos raščisti – pojasnio je startupovac Luka Beban iz projekta “Flow”.

Goran Radman, Andrej Radinger, Tomislav Krističević SURADNJA Svečanom konferencijom otvoren projekt 'Mogy App'

Aparat za poremećaje srca

Osim ideja koje bi poboljšale mobilnost i ekonomiju, tu su i one za razvoj energetskih, ali i turističkih projekata. Jedan je od njih i “Bok Bot”, softver koji bi omogućio da turisti preko Facebook- messengera “chataju”, odnosno dopisuju se s virtualnim robotima u ulozi intrigantnih osoba iz zagrebačke povijesti.

– Chatbot je zasad samo na engleskom, a moći ćete razgovarati s mladom djevojkom optuženom za vještičarenje kojoj ćete pomoći da odabere prave ulice za bijeg od progonitelja, Slavoljubom Penkalom, poznatim apotekarom Fellerom... Naravno, tu će biti i ljubavna priča Ljerke Šram i Milivoja Dežmana – otkrio nam je Srđan Laterza iz “Bok Bota”.

U Tehnološkom su parku osvanula i mnoga mlada lica koja ne gube vrijeme, pa su direktno s faksa odlučili uploviti u poduzetničke vode. Naravno, vjerojatnost za uspjeh još je i veća jer dolaze s FER-a, a razvili su kopču za remen koja na sebi ima senzor s detekcijom pada.

– To bi uvelike moglo pomoći osobama s ograničenom mogućnošću kretanja i zdravstvenim poteškoćama, osobito starijima. Ako čovjek u nekom trenutku padne i ne može pozvati pomoć, senzor automatski detektira pad i šalje obavijest o tome na mobitel skrbniku i/ili obitelji. Zasad je riječ o e-mail obavijesti, ali voljeli bismo da to na kraju projekta bude u obliku SMS-ova jer je pouzdanije – kazala je 25-godišnja Ana Šelek iz tima “Medinel”.

Njihovi kolege, pak, rade na razvoju aparata za ranu detekciju poremećaja srca, a da dobrih ideja ne nedostaje pokazuje i aplikacija pomoću koje će se zaustaviti gubitak energije kućanskih aparata, interaktivni stup s virtualnom stvarnošću, servis za pregled društvenih zbivanja u gradu... 

B2B Run Poslovna utrka 4500 trkača sudjelovalo u utrci na Zagrebačkom velesajmu Mikronis Informatička oprema Otvorene dvije nove poslovnice Mikronisa BERNARD IVEZIĆ Hrvatske državne tvrtke ne rastu jer ne surađuju sa startupima
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Vražji Vrag:

    E neće, jer neće proći. Kada bi slušali pametne, glupi bi propali, a ovako su uhljebljeni i ništa im ne fali.

  • Avatar javorko
    javorko:

    ja bih vas molio da sve te vase umotvorine i dalje ostanu samo masta poznavajuci neinteligenciju vase generacija ,koja eto nije u mogucnosti shvatiti da kompjeturizacija nije vrh skupa intektualnih dosega,vec samo obicno pomogalo u odredenim znastvenima granama..generacija koja jednostavno ... prikaži još! ne može rasznati bitno od nebitnog,kome je facebook nesto stvarno a ne virtualno ne može preuzeti odgovornost za covjecanstvo..