Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo u školu

Stari podrum MIOC-a učenici pretvorili u učionicu i družionicu

Grupa od petnaestak učenika koji imaju smisla za dizajn dobilo je domaću zadaću da osmisle za što bi im mogao služiti neuredni podrum škole
24. kolovoza 2017. u 06:47 1 komentara 1922 prikaza
Foto: MIOC
Pogledajte galeriju 1/14

Učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularno zvane MIOC, sami su uredili podrum svoje škole u modernu učionicu. I prije je to bio prostor u kojem su učenici sami organizirali interna druženja nakon nastave ili pod pauzom. No taj je prostor donedavno bio, kao i svaki podrum, ne previše ugodan za boravak učenika. Upomoć su im priskočili zaposlenici Brigade, agencije za projektiranje i optimizaciju prodajnog mjesta, produkt dizajn i arhitekturu.

poplava Nepoznate činjenice iz povijesti Znate li zašto na Trešnjevci još uvijek postoje kuće označene sa žutim 'X'?

– Formirali smo grupu od petnaestak zainteresiranih učenika – dizajnerića. Dogovorena je domaća zadaća. Trebalo je osmisliti koje bismo sve funkcije željeli imati u tom prostoru, u koji dio prostora bismo smjestili koju od željenih funkcija te kako bismo uredili pojedine dijelove prostora kaže ravnateljica Ljiljana Crnković. Svaka dva tjedna učenici su se nalazili sa stručnjacima za prostornu komunikaciju iz Brigade, koji su ih vodili kroz proces dizajniranja. Imali su zajedničke kreativne radionice, no sve su napravili sami. Dizajnirali su i jedan stol te nacrtali mural na zidu. Novac za financiranje vanjskih dobavljača preuzela je škola.

– Oduševljeni su. Prostor intenzivno koriste, uvijek je pun – ujutro prije nastave, za vrijeme odmora, nakon nastave. Na raspolaganju im je 10 računala spojenih na internet, prostor za osobne laptope na kojima mogu raditi zadatke i projekte, prostor za učenje, prostor za odmor i druženje ističe ravnateljica. Novi je prostor organiziran po potrebnim zonama, napravljeno je četiri do pet različitih zona korištenja koje nisu jasno separirane. Poanta novog prostora je da se može neformalno sjesti na bilo koji kauč, družiti se ili pripremati neki rad.

– Najteže je bilo dogovaranje i usklađivanje ideja između članova grupa i vodstva radionica. Kada je sve bilo dogovoreno, rad je bio najmanji problem – kaže Mislav Bui, učenik 3. razreda.

dejan nemčić UČITELJI ENTUZIJASTI Umrežio učitelje diljem svijeta i učenicima donio sliku uživo sa 7 kontinenata 23.11.2016., Zagreb - Miljenko Simpraga nagradjen za inovacije na Sveucilistu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL "Bum" izuma na Sveučilištu Medalje više i ne brojimo, a imamo i viteza inovatorstva Emir Džanić Emir Džanić: 'Svi su naši proizvodi obilježeni inovacijom i to ih čini konkurentnima'
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • megatronman:

    Bravo. Svjetla točka u bahatosti i sebičnost velike većine hrvatskih građana.