Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Naručite jela iz naše Kuhaone, nudimo egzotično, a jednostavno

Azilanti pokreću catering, uskoro planiraju organizirati i dostavu, a želja im je otvoriti restoran u Zagrebu: Nadamo se da će ljudi kroz hranu zavoljeti i nas...
17. studenoga 2015. u 11:00 0 komentara 1173 prikaza
 Članovi projekta Okus doma koji otvaraju catering u kojem ce kuhati azilanti i imigranti
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Da se put do srca najlakše može pronaći uz pomoć ukusne hrane, znaju azilanti koji svoju kulturu Zagrepčanima žele predstaviti preko afričkih, arapskih i bliskoistočnih specijaliteta. Naime, 20-ak njih uz pomoć volontera iz Centra za mirovne studije (CMS) u sklopu projekta "Okus doma" pokreće kulinarsku zadrugu koja će se baviti cateringom, za što su putem donatorske kampanje u zadnjih mjesec dana skupili 18.500 dolara.

Osjećam se prihvaćeno

– Već godinama radimo s migrantima, tražiteljima azila i azilantima te smo s vremenom shvatili da se najbolje zbližavamo kada kuhamo zajedno. Ljudima je lakše podijeliti svoju tešku priču kada je atmosfera opuštena, a u kuhinji je uvijek veselo – objašnjava Emina Bužinkić iz CMS-a, idejna začetnica projekta u sklopu kojeg je prošle godine već objavljena kuharica s najzanimljivijim receptima. S vremenom su, dodaje, počeli organizirati i kulinarske radionice te gostovati na festivalima, gdje su vidjeli da je hrana koju su pripremili azilanti uvijek tražena. Tada se javila ideja o pokretanju biznisa. Počinju s cateringom, a možda jednom otvore i restoran. Vjeruju u uspjeh jer je, kažu, zasad projekt jako dobro prihvaćen, a posebno se oko njegove realizacije trude sami azilanti.

S njih četvero razgovarali smo u Kuhaoni na Opatovini, gdje spremaju hranu dok ne unajme vlastiti prostor. Sadou Diagne iz Senegala, Prince Wale Soniyiki i David Taju Ajobi iz Nigerije te ChiChi Amare iz Etiopije veselo režu namirnice, a na meniju su im soupou kandja, tradicionalno senegalsko jelo koje kombinira govedinu i ribu s rižom, te tamia, pržene okruglice slanutka. U kuhinji vlada odlično raspoloženje jer svi vole kuhati. No, projekt je mnogo više od samog pripremanja hrane – kuhinja je mjesto gdje se osjećaju prihvaćeno, omogućava im da se druže te uklope u društvo.

– Jako mi se sviđa projekt, ali još više ideja koja stoji iza njega. Nadam se da će ljudi, ako probaju našu hranu i zavole je, možda htjeti bolje upoznati nas i našu kulturu – govori Sadou Diagne, koji je u Hrvatsku stigao prije godinu dana, a azil je dobio u ožujku. Navikao se na život u Zagrebu, stanuje na Borongaju, a prije tjedan dana počeo je i raditi.

Samo riječi hvale za Hrvatsku, gdje živi već četiri godine, ima i Prince Wale Soniyiki.

– Prvog dana kad sam stigao u Zagreb odlučio sam i ostati. Ljudi su dobri, mirno je i odmah sam se osjetio prihvaćeno – govori 30-godišnjak koji se u projekt "Okus doma" uključio čim je stigao u Hrvatsku. Drago mu je, dodaje, što ima priliku upoznati Hrvate s afričkom kuhinjom, koja koristi više začina, pa je stoga i ljuća.

– I hrvatska je kuhinja jako ukusna, a najbolje jelo zasigurno je sarma – govori Prince Wale Soniyiki, koji živi u Prečkom, a zaposlen je u jednoj IT kompaniji. Vremena kada je živio u Africi nerado se sjeća, radije govori o receptima i novom životu u Hrvatskoj.

"Chef" na studiju medicine

A zbog ljubavi u Zagreb je došla ChiChi Amare, dobri duh kuhinje, kako je nazivaju, koja se udala za Hrvata prije godinu dana. Na studiju medicine pak ovdje je David Taju Ajobi. Kuha s majkom od desete godine te kaže da mu je drago što u "Okusu doma" može prenijeti svoje znanje. Zasad je kuhao uglavnom prijateljima koji su bili oduševljeni, no nada se da će uskoro početi raditi i u profesionalnoj kuhinji.

Iz Centra za mirovne studije poručuju da bi catering mogao zaživjeti već početkom iduće godine, a prvi korak nakon skupljanja novca formalno je osnivanje zadruge. Od novca koji je prikupljen donacijama zatim će se unajmiti prostor koji je potrebno i opremiti.

Vesela ekipa već planira kupnju štednjaka, hladnjaka, zamrzivača, ali i posuđa te raznih namirnica i začina za početak rada. Ako im ostane dovoljno, planiraju uložiti i u kupnju dostavnog vozila. Za početak će se hrana pripremati za potrebe većih događanja i domjenaka, a kasnije planiraju primati i pojedinačne narudžbe

recept

1. Kuhajte u posebnoj posudi 2 kg kus-kusa na pari oko 45 minuta uz dodavanje maslaca ili maslinova ulja.

2. Oblikujte ga rukama i potom ga opet stavite na paru 30 minuta.

3. Zatim ga ponovno oblikujte rukama uz dodavanje maslaca i grožđica te soli po ukusu. Ostavite ga još kratko na pari i onda stavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

4. Za to vrijeme na laganoj vatri 15-ak minuta kuhajte komade lubenice ili dinje.

5. Kus-kus poslužite još topao na velikom okruglom ili ovalnom tanjuru. Najčešće se poslužuje u obliku piramide.

6. Prelijte ga vodom u kojoj se kuhala lubenica ili dinja. Na vrh stavite komade lubenice ili dinje.

Recepti

1. Skuhajte 250 g narezanog kozjeg mesa u tri čaše vode s jednom žličicom naribanog đumbira i češnjaka, malo soli i papra te lovorovim listom.

2. Meso kuhajte 30 minuta dok se ne omekša, a vodu procijedite i sačuvajte kao temeljac.

3. U tavi na dvije žlice sojina ulja pržite sjeckani luk dok ne poprimi strukturu pirea i zlatnožutu boju.

4. U drugoj tavi na dvije žlice sojina ulja dodajte žličicu ribanog đumbira i češnjaka te ih zagrijavajte na laganoj vatri. Dodajte meso, dvije žlice pirea od luka, sjeckane rajčice, četvrtinu temeljca, jogurt, čili u prahu, korijander i pola žličice himalajske soli i papra.

5. Sastojke kuhajte na srednje jakoj vatri od 10 do 15 minuta, a na kraju dodajte maslac.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.