Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb facts

Miščafl, šloser i gelipter: “Sat purgerskog” na našem profilu prati 42.000 ljudi

27.05.2020.
u 08:15

Instagram projekt “Zagreb facts” već sedam godina okuplja vjerne fanove iz cijeloga svijeta, a sestrična i bratić na stranici koju su pokrenuli kao studenti objavljuju povijesne činjenice, zanimljvosti i fotke grada u kojemu su “rođeni i zrasli”.

Škropec, foršpan, blajštift, šmucing, ajnštelung, šloser, gelipter… Samo su neke riječi iz serijala “Sat purgerskog” koji sedam godina na Instagram-profilu “Zagreb facts” objavljuje 28-godišnji dvojac Matea i Matija Mitak. Prati ga gotovo 42.000 ljudi, a sestrična i bratić u projekt su pretočili svoju ljubav prema metropoli. I sami su, kažu, “rođeni i zrasli” u Zagrebu, a na stranici koju su pokrenuli kao studenti objavljuju aktualnosti, povijesne činjenice, zanimljivosti i razne fotografije grada koje im ustupaju fanovi ili, kako ih od milja zovu, “factovci“.

Sjećanja bake i dede

U posljednje vrijeme, pak, uspoređuju prošlost, sadašnjost i budućnost metropole, a kako je u tijeku saniranje šteta nakon potresa, objavili su, primjerice, kako su iz jednog opisa iz 1910. doznali kako su tada u Zagrebu postojale svega četiri kuće s četiri kata. Tijekom karantene podsjetili su na podatak da je Gornji grad u srednjem vijeku bio zatvoren zbog epidemije kuge koja je zahvatila Tkalčićevu, Ilicu i Jelačić-plac, a za Praznik rada na prvu proslavu koja je organizirana 1890.

– Željeli smo dokazati stanovnicima i ljubiteljima grada, starosjediocima i onima koji su se doselili, kak je on zanimljiv i jedinstven, čak i u doba kad je zbog koronavirusa i potresa bio pust. Svaka zgrada, flanjka, skulptura, znak na krovu… pripovijedajusvoju priču – kažu Matea i Matija. Informacije ponajviše crpe iz knjiga, a često se okreću i časopisima, raznim emisijama, muzejima i službenim internetskim stranicama, primjerice ZET-a ili Zagrebačke nadbiskupije.

– Sadržaj uglavnom sami osmišljavamo. Inspiriraju nas šetnje zagrebačkim ulicama, a često nam se javljaju i fanovi iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, odnosno Australije, Kanade, SAD-a, Njemačke..., koji predlažu riječi za “Sat purgerskog” ili nam vele da istražimo kaj bi bilo dobro drugima predstaviti. Posebno nam je drago kad napišu svoja sjećanja ili ono kaj su im pričali bake i dede – ističe dvojac.

Najpopularniji je – nemrem

Svaki post im je drag, no, kažu, ima i onih koji su “evergreeni”. Fotografija na kojoj je riječ miščafl, lopatica za smeće, u jednom je danu, primjerice, dobila više od 4000 reakcija i to im je bila prekretnica u popularnosti. Hit je bila i fotografija koju su objavili kada je na Nogometnom prvenstvu u Rusiji hrvatska momčad pobijedila englesku, s natpisom “No hard feeling” prevedenim na zagrebački, odnosno “Najte kaj zameriti”, a jako im je draga, dodaju, i slika lustera iz katedrale koji su stigli iz kockarnice u Las Vegasu. Jednom su im, pak, ponudili da prodaju profil, ali su zaključili da ga “ne daju nikome”. No, projekt su upotpunili izradom majica, šalica, ruksaka i maskica za telefone s natpisima za koje ideje, objašnjavaju, dolaze upravo iz razgovora purgera. A najpopularniji je – “nemrem”.

Komentara 8

LO
lojtra2
13:39 27.05.2020.

Nije miščafl nego je mišafl.

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
00:11 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Avatar Burviles
Burviles
13:35 27.05.2020.

voditelj fb 2Zakaj volim Zagreb" Ivan Brnčić izdal je riječnik zagrebačkih rijeći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije