Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK SE KREĆE

Medvedgrad će se obnoviti novcem iz EU fondova, ugovori su već u ladici

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
01.10.2017.
u 10:39

Medvedgrad će raditi cijelu godinu i svaki mjesec posjetiteljima pružati različite sadržaje

V.d. ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari najavljuje veliku obnovu Medvedgrada novcem dobivenim iz fondova Europske unije te još dva projekta također financiranih EU novcem (Interreg i Horizon 2020), a svi će oni zajedno s gradskim projektom - sljemenskom žičarom, omogućiti da taj park zasja u novom sjaju i postane još atraktivniji za domaće i strane posjetitelje.  

Malić-Limari je rekla da su koncem srpnja dobili odluku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o EU financiranju projekta centra za posjetitelje Medvedgrad, a kroz desetak dana očekuju i potpisivanje ugovora. Kako ne bi gubili vrijeme u parku su već krenuli s "papirnatim dijelom“ provedbe projekta, a građevinski radovi trebali bi početi na proljeće. Projekt bi trebao završiti 30. listopada 2019. 

Njegova vrijednost je 30 milijuna kuna, bez PDV-a. Oko 60 posto tog novca utrošit će se na građevinske radove, odnosno na sanaciju postojećih dijelova Medvedgrada, a ostatak novca će ići na stavljanje Medvedgrada u funkciju posjećivanja, odnosno u turističku funkciju, istaknula je Malić-Limari. 

1/7

Medvedgrad će raditi cijelu godinu i svaki mjesec posjetiteljima pružati različite sadržaje

"To u prvom redu znači da će Medvedgrad dobiti tri izložbena postava. Centralni izložbeni postav će biti u Južnoj kuli gdje će kompletna Medvednica, sve njezine prirodne i kulturne vrijednosti biti interpretirane. U Velikom palasu će biti postavljena manja izložba koja će govoriti o povijesti Medvedgrada i Hrvatske. Treći, manji izložbeni postav zamišljen je u jednom dijelu Malog palasa i tamo će biti prikazana srednjovjekovna smočnica ili špajza i posjetitelji će moći vidjeti kako je to izgledalo u srednjovjekovnom gradu", objasnila je. 

Istaknula je da će se dio novca uložiti i u nabavu kompletne opreme koja je potrebna za izvođenje različitih programa jer se po završetku projekta predviđa da Medvedgrad radi cijelu godinu i posjetiteljima nudi brojne raznovrsne sadržaje. Malić-Limari je rekla da sada na Medvedgradu imaju "Medvedgradske glazbene večeri", "Fantastic Zagreb Film Festival" i "Srednjovjekovne dane na Medvednici", a ovim projektom omogućit će se da svaki mjesec budu sadržaji različite tematike i manifestacije. Bit će nabavljena tehnička oprema za izvođenje koncerata, filmskog festivala i predstava i dr. Bit će kupljene i tribine i pozornica. "Sve smo to predvidjeli kako bismo snizili troškove produkcije tih manifestacija, jer smo dosad opremu uvijek iznajmljivali, a to automatski povećava troškove. Sada kada budemo imali svoju opremu, bit ćemo rentabilniji", rekla je. 

Unaprijedit ćemo biciklističke staze na Medvednici, a "Tomislavac" će biti servisno mjesto za bicikliste   

 

Malić-Limari istaknula je da taj projekt uključuje i revidiranje postojećih biciklističkih staza u Parku prirode Medvednica. One će se kategorizirati i poboljšati kako bi bile bolje za bicikliste. Također, Javna ustanova "Park prirode Medvednica" će s biciklistima izraditi strategiju razvoja biciklizma na Medvednici, a projektom se predviđa i da "Tomislavac" postane servisno mjesto za biciklizam.

"To znači da će svatko tko dođe u park, na jednom mjestu moći dobiti sve biciklističke informacije, posuditi bicikl, možda i servisirati", objasnila je.

Istaknula je da će se također raditi certifikacija objekata u parku koji su u turističkoj funkciji kao "bike friendly". 

Dobivena još dva projekta financirana EU novcem - održivi turizam i dobrobiti šuma za stanovništvo 

Malić-Limari je istaknula kako je osim tog Medvedgradskog projekta, Javna ustanova "Park prirode Medvednica" dobila još dva projekta iz europskih programa.  

Zajedno s Talijanima dobili su projekt CEETO, o održivom turizmu. U taj je projekt uključeno osam zemalja, a vodeći partner u Hrvatskoj je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria. Park prirode Medvednica je pilot područje. Vrijednost tog projekta je oko 130.000 eura. 

Malić-Limari je objasnila da svaka zemlja ima svoje pilot zaštićeno područje, u kojem će se dizajnirati i postavljati monitoring utjecaja turizma na zaštićeno područje, odnosno na neki eko sustav, ali u različitoj tematici. U Parku prirode Medvednica odabrano je da to bude skijalište.

"Znači, mi ćemo sada dizajnirati i postaviti protokol kako sveobuhvatno monitorirati utjecaj skijališta na prirodni eko sustav. I onda će sve zemlje to izmijeniti, tiskat će se priručnik s dobrim primjerima, održati će se i konferencija o održivom turizmu potkraj 2018. i još cijeli niz manjih aktivnosti", rekla je.

Najavila je i da iduće godine u Parku prirode Medvednica počinje provedba i trećeg projekta. Riječ je o europskom programu "Horizon 2020", vrijednom za Park prirode Medvednica oko 50.000 eura. Nositelj projekta je Finski šumarski institut, a u taj je projekt uključena većina zemalja EU. Kroz tri godine provedbe tog projekta istražit će se dobrobiti šuma za stanovništvo. Istraživat će se nekoliko funkcija šuma - klimatska, zdravstvena i rekreativno-sportska.

Nakon istraživanja dobiveni rezultati će se, kako je rekla, "pokušati integrirati u planske dokumente glavnih dionika – u Plan upravljanja Parka prirode Medvednica, zatim u šumsko-gospodarske osnove, jednostavno da se to preciznije vrednuje".  

Očekuje se dobivanje četvrtog projekta kojim bi se nadogradio projekt Medvedgrad

Malić-Limari najavila je da imaju i četvrti projekt i da će u proljeće znati jesu li ga dobili. Riječ je o jednom Interregovom projektu, u kojem je vodeći partner u Hrvatskoj Institut za razvoj i međunarodne odnose, Park je pridruženi partner, a nositelj projekta je sveučilište u Mariboru. Njegova je tematika kulturna baština i vrijednost mu je za dio koji se odnosi na Park oko 120.000 eura.   

Tim projektom radile bi se "male nadogradnje" na projekt Medvedgrad, u smislu interpretacije. Kreirala bi se i postavila nova manifestacija - "Crna kraljica". Također, planira se urediti i nekoliko odmorišta u okolici Medvedgrada, jer je to najfrekventnija zona poslije Blizneca, što se tiče posjećivanja. Postavile bi se poučne ploče i signalizacijske oznake.

Malić-Limari je rekla da je pred završetkom i projekt "Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama u Parku prirode Medvednica" kojeg je nositelj Institut za razvoj i međunarodne odnose, a u kojem su dva zašitićena područja – Nacionalni park Risnjak i Park prirode Medvednica bili pilot područja za izradu planova. Rekla je da su ta dva parka odabrana jer su vremenskim nepogodama bili devastirani - Medvednica 2014. s olujama, a Risnjak ledolomom. Istaknula je da će smjernice dobivene tim projektom ugraditi u svoje planske dokumente.   

Sa žičarom i projektom Medvedgrad bit ćemo puno bogatiji za naše građane i turiste

Kaže da je zbog svih tih projekata koje je park dobio jako optimistična. "Stvari se ne mogu preko noći promijeniti, ali već sada vidim mala poboljšanja u protekloj i ovoj godini", rekla je.

Istaknula je i kako će Grad Zagreb i Zagrebački holding uspostaviti i sljemensku žičaru do kraja iduće godine, što svi dionici u Parku željno očekuju. "Kad zbrojite iznose dviju velikih investicija - investiciju projekta obnove Medvedgrada i investiciju u žičaru - radi se skoro oko 150 milijuna kuna. Takav novac se na područje Parka prirode Medvednica već dugo nije ulio u infrastrukturu.

Oba projekta su dovoljno atraktivni i spektakularni da pozovu posjetitelje da dođu u posjet. Medvednica će biti puno bogatija za hrvatske građane i za strane turiste", istaknula je Snježana Malić-Limari. 

Komentara 8

Avatar fuzzy
fuzzy
11:56 01.10.2017.

"...monitorirati..." ?!? "...monitorirati..."?!? Zna li itko još u ovoj zemlji hrvatski jezik? Bolesno. Finski (dobro da nije mongolski ili vijetnamski) šumarski fakultet?!? Mariborsko sveučilište?!? Nadam se da će hrvatski "stručnjaci" biti dovoljno "kvalitetni" da žednim kolegama iz inozemstva bar donesu svježe vode. Jadno.

NV
NV
11:24 01.10.2017.

Tamo će i ostati.

Avatar Idler 3
Idler 3
13:21 01.10.2017.

Znači već je kraj 2018-e novi rok za žičaru kaj je već "odavna" napravljena....OK....to ne čudi nikog normalnog no voljel bi vidjet kaj se konkretno planira sa stazama (i pješačkim i biciklističkim....) jer je i to problem već neko vrijeme !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije