Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16,5 minuta do vrha Medvednice

VIDEO Pogledajte kako će izgledati nova zagrebačka žičara!

žičara
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/9
31.03.2017.
u 23:44

Već sljedeće ljeto, od 1. kolovoza Zagrepčani će se voziti u novoj žičari koja će ih dovesti do vrha Medvednice za 16,5 minuta.

Već sljedeće ljeto, od 1. kolovoza Zagrepčani će se voziti u novoj žičari koja će ih dovesti do vrha Medvednice za 16,5 minuta. Najavio je tako gradonačelnik Milan Bandić dok je stajao na budućoj donjoj stanici u Gračanskom Dolju, u neposrednoj blizini tunela. 

Na predstavljanju novog izgleda žičare koja ne vozi već 12 godina zbog kvara okupili su se i stanovnici Gračana te okolnih mjesta. Sa znatiželjom su iščekivali film koji su iz Grada Zagreba pripremili kako bi u 3D verziji što zornije prikazali buduću žičaru. - Sretan sam k'o malo dijete. Izgradnja žičare je krenula i ništa više ju neće zaustaviti – rekao je gradonačelnik Bandić, dodavši da je žičara jedna od pet prioriteta Zagreba. 

Uz ovaj projekt, tu su još i uređenje fasada, tramvajska pruga za zračnu luku, rotor Remetinec te puni profil Radničke ceste. Radovi na pruzi od Mihaljevca do Dolja već su započeli, ostaci konstrukcije stare žičare se ruše i trasa se čisti. 

Natječaj za opremu nove žičare u vrijednosti od 142 milijuna kuna Grad Zagreb raspisao je još 13. ožujka, a 14. travnja ponude se otvaraju.  Trasa nove žičare nešto je duža od stare, a imat će i međupostaju koja će se nalaziti na nekadašnjem Sanatoriju Brestovac. Polazna točka na lokaciji Dolje nalazit će se na 276 metara nadmorske visine, a gornja će postaja biti na 1030,42 metara. 

Idejnim projektom predviđen je kapacitet od 1500 ljudi na sat, žičara će imati 84 gondole, a u svaku će stati po njih desetero. U jednoj sekundi prijeći će šest metara, odnosno vozit će između 21 i 22 km/h. Bit će tako duplo brža od one koja je u pogon puštena 1963. godine, a građane je na Sljeme mogla dovesti za 23 minute. Do kvara na jednom od vučnih elektromotora, koji se nije isplatio popravljati, došlo je 2007., a žičara je iste godine 30. lipnja zaustavljena.

>>Miroslav Škoro: Odmah sam znao – Gračani su ‘to’

>>Pogledajte početak rušenja sljemenske žičare. Bandić: Nakon 54 godine ulazimo u povijest!

Ključne riječi

Komentara 18

DO
domicic
08:11 01.04.2017.

A kad izbori završe će sve stati.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
06:55 01.04.2017.

kaj su izbori?

NE
Neutralac
17:02 02.06.2017.

A parking na donjoj stanici...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije