Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kako bi moglo biti kada bi se sjetili da postoji Medvedgrad

Medvedgrad
Foto: Borna Filić/PIXSELL
17.11.2015.
u 15:00

Obnova utvrde najavljuje se već godinama, priča se kako će se Medvedgradu vratiti stari sjaj.

Na tvrđavi Castelo de São Jorge u Lisabonu brojni turisti fotografiraju pogled na grad, proučavaju postav muzeja te razgledavaju srednjovjekovne ostatke. U Grazu, na utvrdi Schloßberg, vozi turistički vlakić, a gosti uživaju na terasi kafića. Srednjovjekovnim se zdanjima diče i drugi europski gradovi koji su shvatili kakav turistički i kulturni biser imaju, dok onaj zagrebački – zaboravljen propada.

Medvedgrad, koji na južnim obroncima Medvednice stoji još od 13. stoljeća, može se, odnosno mogao bi se, pohvaliti uistinu bogatom i slavnom prošlošću. Problem je samo što – nema kome. Zanemarili su ga mjerodavni, turisti i sami Zagrepčani pa već godinama čeka. Obnovu, posjetitelje, sadržaj...

Zidine su tu, jedinstven pogled na Zagreb također, no sve ostalo nedostaje. I uistinu, tek su rijetki oni koji dan odluče provesti na Medvedgradu. Planinarske staze i šetnice na Medvednici vikendom su, posebice za lijepog vremena, pune građana koji dan žele provesti u prirodi. No, s približavanjem Medvedgradu gužva polako nestaje. Nije ga jednostavno ni pronaći jer putokaza nema, a kada se dođe do cilja, za ulaz je potrebno izdvojiti 15 kuna.

Ne previše, slažu se posjetitelji, ako se uzme u obzir impresivnost utvrde, no puno s obzirom na sadržaj, koji nedostaje. Južna kula, koja je ujedno i vidikovac, zapuštena je pa se tako na mjestima namijenjenima povijesnim izlošcima može naći tek prašina. Jedino replika Bašćanske ploče daje do znanja kako bi, uz malo truda, moglo biti. Ugostiteljskog objekta također nema, a otvorena je tek jedna suvenirnica s nekoliko proizvoda.

Obnova utvrde najavljuje se već godinama, priča se kako će se Medvedgradu vratiti stari sjaj. Iz javne ustanove Park prirode Medvednica i sada poručuju kako je projektna dokumentacija gotova, a čeka se još samo raspisivanje natječaja i realizacija projekta. Dotad bi trebale biti dovoljne prazne zidine i lijep pogled, a oni to, na žalost, u današnjem moru ponude za turiste – nisu.

Ključne riječi

Komentara 18

SC
schteff
15:52 17.11.2015.

dok je vojska bila gore, Medvedgrad je blistao. kasnije Grad. sad je u raspadu. možda da Park prirode naplaćuje 10 kuna za svaki auto koji ide vikendom po sljemenskoj cesti , bilo bi para u blagajni parka prirode Medvednica ,,,

Avatar lola lola
lola lola
23:43 17.11.2015.

Bascanska ploca u Medvedgradu??? Netko je opasno pobrkao povijest.

IN
Interstellar
18:32 17.11.2015.

Odgovor za Busen: Klaić, Nada. Medvedgrad i njegovi gospodari. Zagreb : Globus, 1987.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije