Naslovnica Zagreb ZG Život

Vitezovi su se borili za naklonost Crne Kraljice, ali i – gemišt

Tijekom dva dana brojni su građani pohrlili na Medvedgrad, gdje su im program pripremile viteške udruge iz cijele Hrvatske. Održavale su se viteške igre i turniri, a sve pod budnim okom Crne Kraljice, gospodarice Medvedgrada.
25. rujna 2017. u 13:20 0 komentara 369 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Mora biti hrabar, odvažan, uvijek spreman pomoći, uljudan prema damama, častan i požrtvovan. Popis je to vrlina koje moraju krasiti jednog viteza.

Aplikacija Freewa Na mobitelu vam otkrivamo gdje se možete napiti vode

– Titulu nije lako dobiti, da bi netko bio proglašen vitezom, mora to zaslužiti svojim ponašanjem i stilom života – govori Zoran Bulat te s ponosom potvrdno odgovara na pitanje je li i on sam vitez. Već je godinama član najstarije zagrebačke viteške udruge “Red srebrnog zmaja“. Riječ je o udruzi koja se zadnjih 15 godina bavi oživljavanjem povijesti, a njezinih se 30-ak članova predstavilo i prošlog vikenda na Medvedgradu gdje su održani XII. Srednjovjekovni dani na Medvednici.

Sve je autentično

Tijekom dva dana brojni su građani pohrlili na Medvedgrad, gdje su im program pripremile viteške udruge iz cijele Hrvatske. Održavale su se viteške igre i turniri, a sve pod budnim okom Crne Kraljice, gospodarice Medvedgrada. Vitezovi su se borili za njezinu naklonost, ali i – gemišt.

– Nije nimalo lako. Nosimo na sebi metalnu opremu koja teži više od 35 kilograma. Borbe su zato teške, a s mačevima i kopljima treba biti jako oprezan jer, iako je riječ o scenskoj borbi, ozljede nisu rijetkost i zato puno vježbamo – objasnili su vitezovi koji su sudjelovali u borbama. Veoma im je važno, dodali su, da sva oprema bude autentična replika pravih oklopa i oružja iz 14. i 15. stoljeća, napravljena prema muzejskim primjercima. Stoga dio naručuju iz inozemstva, a dio sami izrađuju.

Starinske delicije

Iako su im objasnili da oklop nije ono najvažnije što čini viteza, najmlađe posjetitelje Medvedgrada oduševili su mačevi, oklopi, lukovi i strijele... Izlagači su za njih pripremili opremu od drveta tako da su i sami mogli osjetiti kako je bilo boriti se u srednjovjekovnim borbama. A osim prikaza bitki, priređene su i razne predstave, poput prikaza lova na vepra, srednjovjekovnih plesova, natjecanja u streličarstvu, degustacije srednjovjekovnih delicija...

Ritam grada Nitko ne može reći da baš mora svoj auto parkirati ispod bana Velesajam tehnološki park Stela lechpammer Vrijeme je velikih sajmova iza nas. Je li trenutak da Velesajam dobije novu namjenu? svijet piva Svijet piva Po najbolja piva u novo, ali znano mjesto

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.