Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiglo očitovanje

Lokalni medij optužen za seksizam: 'Nikada se nismo financirali iz Gradskog proračuna'

Zagreb: Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/2
06.04.2023.
u 17:21

Nakon što je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot javno progovorila o seksističkim napadima s kojima se susreće, a u povodu fotomontaža koje je objavio lokalni Glasnik Samobora i Svete Nedjelje, sada se oglasio i vlasnik lista Robert Škiljan

Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot (Fokus) gostovala je u studiju Večernjeg lista prilikom čega je javno progovorila o seksističkim napadima koji traju, kako je istaknula u razgovoru s Petrom Balijom, od njenog dolaska na vlast. Posljednji takav primjer su fotomontaže koje je objavio lokalni Glasnik Samobora i Svete Nedjelje koje su popratili i uvredljivi komentari.

– Bilo je nešto slično na Samoborskom fašniku, kad se autor izvlačio na satiru. Raznorazne montaže i ružni komentari traju od početka mandata. Ne mogu reći da se čovjek navikne, ne možete se nikad skroz naviknuti na takve stvari. Nije ugodno, osobito ljudima oko mene, pogotovo obitelji, oni se jako teško nose s tim, najviše moja majka. Puno mi znači podrška koju sam dobila iz raznih strana – rekla je Škrobot u razgovoru za Večernji. 

Ti su napadi, naime, pokrenuli i inicijativu saborskih zastupnica kojoj se uz Petru Škrobot pridružila i još jedna gradonačelnica, Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek. Saborske zastupnice koje su u inicijativi su: Sandra Benčić, Dalija Orešković, Anka Mrak Taritaš, Barbara Vupora, Natalija Martinčević. 

– Ženama u politici na nacionalnom nivou lakše se je obraniti, nego onima na lokalnom nivou. I upravo zato kako bismo žene motivirale da se aktivno uključe u politiku danas smo ovdje na braniku njihovih prava i zaštite ukoliko budu ugrožene – istaknula je saborska zastupnica Barbara Vupora. 

Hrabru poruku uputila je i saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš istaknuvši i kako je vrijeme da se zaustave oni koji ne trpe da žene u politici odgovorno i savjesno obavljaju svoj posao.

– Vrijeme je da tome kažemo dosta i ovo je podrška svim Petrama koje se danas susreću s tim i svim Petrama koje će se susresti s takvim napadima. Naš je zadatak da se govori o sadržaju, a ne o stvarima koje su sporedne i nevažne. Važno je da se u političkom ringu suočavamo s idejama, sadržajima, a ne onime što je nevažno. Oni koji stavljaju nevažno u politički ring pokazuju koliko su nevažni – zaključila je.

'Škrobot i ekipa uništili sajam'

Sada se u otvorenom pismu oglasio i prozvani autor fotomontaža te vlasnik Glasnika, Robert Škiljan. U pismu među ostalim ističe i kako je neposredan povod za ovu satiričku fotomontažu bila izjava gradonačelnice Škrobot, na sjednici samoborskog Gradskog vijeća, "prema kojoj će 18.000 eura, predviđenih za potporu Samoborskoj salamijadi, potrošiti na drugu, "Gradsku salamijadu", koju će organizirati "kasnije".

Foto: Screenshot/Marko Mihaljević

– Shvaćam njene osjećaje, ali je srž problema negdje drugdje, a to je korištenje javnog novca, onog iz Proračuna Grada Samobora i njegovo usmjeravanje u privatne džepove ekipe okupljene oko Petre Škrobot i stranke Fokus – stoji u pismu u kojemu je Škiljan naglasio i kako se Glasnik Samobora i Svete Nedjelje nikada, ni prije dolaska aktualne gradske vlasti, nije financirao iz gradskog proračuna

Naime, Samoborsku salamijadu, također navodi u pismu, već 35 godina organizira grupa volontera, natjecateljskog je karaktera, a regule su godinama usavršavane i podliježu strogim propisima i standardima. 

– Dakle, ne postoji način da Grad Samobor organizira "svoju" Salamijadu poštujući usvojene međunarodne konvencije, osim da 18.000 eura podijeli svojim prijateljima i stranačkim klijentima, a da "šefica" sveg tog galimatijasa bude gradonačelnica Petra Škrobot. O tome se radi u fotomontaži, koju, nažalost, moram na ovaj način pojašnjavati – ističe Škiljan.   

Nađi: Svi moramo stati u Petrinu obranu

Na cijelu situaciju oglasili su se i iz stranke Fokus. Naime, njezin predsjednik Davor Nađi, istaknuo je kako seksistički napadi u politici moraju biti neprihvatljivi te da uvijek treba prozvati onoga tko stoji iza njih.

– Nažalost, moram reći da ovo nije prvi put da je Škiljan (namjerno neću reći gospodin jer to očito nije) ovako ružno napao gradonačelnicu Samobora. Pa iako je Petra i više nego sposobna nositi se s takvim primitivizmom koji Škiljan skriva iza slobode medija, svi trebamo jasno stati u Petrinu obranu. Ne samo zbog nje, nego i zbog svih drugih žena bez obzira na vrstu posla kojim se bave. Jedino tako ćemo kao društvo biti sposobni stvoriti okružje u kojem žene uistinu jesu ravnopravni članovi društva – kazao je Nađi u priopćenju. 

Predsjednik Fokusa podsjetio je na primjer sa Samoborskog fašnika kada se, kako je ustvrdio, Škiljan skrivao iza fašničke satire, a u njegovu obranu ili relativizaciju napada je stao i bivši gradonačelnik Samobora i aktualni saborski zastupnik Krešo Beljak koji je to usporedio s karikaturama njega kako krade po autima.

– Trebam li reći da je u vrijeme bivših vlasti Glasnik Samobora i Svete Nedelje i srodni obrti (jer je isti vlasnik imao više poduzeća koja su poslovala s gradom) znao dobivati i preko 400.000 kuna godišnje od Grada Samobora? Naravno, Petra je takvo suludo bacanje novca poreznih obveznika ukinula, a onda je krenulo ovakvo ponašanje, koje se zna manifestirati i kroz vrijeđanje putem telefonskih poziva – poručio je Nađi.

Pozvao je i Hrvatsko novinarsko društvo kao i Sindikat novinara na reakciju i osudu takvog ponašanja, kao i sve političke aktere u Hrvatskoj. 

VIDEO: Plenković najavio kad će dio građana dobiti novčanu pomoć

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
20:54 06.04.2023.

I HDZ se pravi lud da ga se ne tiče to što A.P.-a nazivaju izdajnikom i dobiva nevjerojatne rezultate u anketama i rejtingu pa što !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije